Scoţia, tot mai aproape de lansarea bursei proprii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 aprilie 2019

Scoţia, tot mai aproape de lansarea bursei proprii

Ţara nu a mai avut piaţă de acţiuni din 1973

Planul de lansare a primei Burse de Valori din Scoţia, după aproape 50 de ani de absenţă a unei pieţe proprii de acţiuni, este tot mai aproape de concretizare.

În acest sens, este aşteptată numirea unui preşedinte al entităţii, potrivit Financial News, care adaugă că urmează să fie încheiate acordurile cu furnizorii de servicii de compensare şi decontare a tranzacţiilor.

Anul trecut, dailybusinessgroup.co.uk informa că o bursă scoţiană nouă va fi lansată în 2019, de un întreprinzător local în colaborare cu un operator european de profil existent, mişcare menită să revigoreze tranzacţiile cu acţiuni din această ţară.

Bourse Scot (bursa scoţiană) se va alia cu operatorul paneuropean Euronext şi va fi condusă de Tomas Carruthers, broker şi antreprenor.

Tomas Carruthers speră că noua piaţă va deveni funcţională cât mai devreme în a doua jumătate a anului curent. Bursa urmăreşte să susţină companiile mici să obţină capitalul necesar dezvoltării lor.

Companiile evaluate la 50 de milioa­ne de lire sterline ar putea avea prioritate pe piaţă, conform unei surse apropiate proiectului referitor la înfiinţarea bursei, denumit Project Heather. Conform planului, Bursa din Scoţia va avea sediul în Edinburgh, unul dintre centrele financiare din Marea Britanie.

În decembrie 2018, Tomas Carruthers declara: "Bursele de acţiuni au un rol vital pentru cei ce caută investiţii. În anii 1960, au existat cinci astfel de pieţe în Scoţia, care le-au permis in­ves­titorilor din ţară să finanţeze în mod direct oportunităţile de investiţii care susţineau, în schimb, creşterea economică.

Acum, după cincezeci de ani, peisajul economic din Scoţia este foarte diferit. Sectoarele cu creştere, precum cel al energiei regenerabile şi cel al biotehnologiei, au făcut din Scoţia un centru global de excelenţă. O bursă scoţiană va garanta faptul că societăţile pot găsi în continuare finanţarea necesară atingerii potenţialului lor deplin".

Acum, Carruthers spune că piaţa este pe punctul să numească un preşedinte, subliniind: "Nu am mers suficient de departe în demersul de creare a instituţiilor financiare care să ne ofere un nou tip de viitor, un viitor în care capitalul este aliat cu realizarea unor randamente financiare care nu sunt de scurtă durată, ci au un impact social pozitiv pe termen lung".

Piaţa scoţiană va opera în baza sis­temului de tranzacţionare Optiq, existent la Euronext - unul dintre cei mai mari operatori bursieri din lume. Totodată, noua entitate va avea acorduri cu EuroCCP - casă de compensare din Amsterdam, şi Euroclear - casă de decontare din Bruxelles, conform unui purtător de cuvânt al Project Heather.

Contractele finale vor fi semnate după ce bursa va obţine aprobarea Autorităţii pentru Conduită Financiară (FCA) de la Londra.

Carruthers susţine că şi-a asigurat până în prezent, de la persoane fizice, investiţii de milioane de lire sterline, iar acestea sunt "cu o singură cifră".

Bourse Scot va fi prima bursă din Scoţia după 1973. În anul respectiv, Scoţia a dizolvat Scottish Stock Exchange, operaţiunile acestei pieţe fuzionând cu cele ale London Stock Exchange.

Bursa scoţiană va opera pe modelul tradiţional de piaţă. Publicul va putea cumpăra acţiuni listate prin orice broker major. Noua piaţă scoţiană se va supune reglementărilor FCA, iar listările - standardelor britanice.

Un principiu cheie al iniţiativei privind Bursa din Scoţia priveşte impactul social şi de mediu. Potenţialii emitenţi vor trebui să demonstreze modul în care investiţia lor va fi utilizată ca să genereze beneficii pe segmentele menţionate.

Odată înfiinţată, piaţa din Scoţia va furniza un nou loc în care companiile şi organizaţiile locale pot obţine finanţare şi va fi complementară Băncii de Investiţii a Scoţiei, Fondului Afacerilor Scoţiene şi Băncii Naţionale a Investiţiilor din Scoţia, entităţi susţinute de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb