SCRISOARE A EXPORTATORILOR CĂTRE IOHANNIS: "Claudiu Năsui a blocat promovarea exporturilor şi refuză consultarea cu mediul de afaceri"

A.P.
Miscellanea / 2 februarie 2021

"Claudiu Năsui a blocat promovarea exporturilor şi refuză consultarea cu mediul de afaceri"

Exportatorii îl acuză pe Claudiu Năsui, printr-o scrisoare foarte dură transmisă, luni, preşedintelui Klaus Iohannis, de blocarea promovării exporturilor şi de refuzul de a discuta cu aceştia. "S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicaţiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil". Exportatorii spun că este gravă lipsa de experienţă managerială a ministrului Năsui, iar "pagubele acestui sabotaj sunt imense", scrie News.

Potrivit exportatorilor, Claudiu Năsui a sistat pentru anul 2021 finanţarea programului de promovare a exporturilor, program reglementat prin OUG 120/2002. Aceasta deşi anul trecut a fost convenit cu mediul de afaceri participarea la circa 100 de târguri şi expoziţii internaţionale a peste 1.000 de firme. OUG 120/2002 prevede finanţarea parţială, din fonduri de la bugetul de stat, a unor cheltuieli legate de participarea la aceste târguri, de exemplu suportarea a 50% din cheltuielile privind transportul şi cazarea pentru un participant.

Exportatorii îl mai acuză pe Claudiu Năsui şi de sistarea ajutorului de minimis acordat prin programul de internaţionalizare a firmelor. Deşi acest program a fost prelungit de Uniunea Europeană până în 2023, termenul iniţial fiind 2020, Guvernul României nu l-a actualizat. Prin acest program se finanţa, prin alocaţie financiară nerambursabilă, atât participări ale operatorilor economici români la târguri şi expoziţii, cât şi la misiuni economice în străinătate. Alocaţia era de maximum 50 mii lei beneficiar, reprezentând maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru un număr maxim de 500 de firme.

Scrisoarea către Klaus Iohannis:

"Salvaţi exportul românesc!

În 2020 exporturile României au scăzut cu peste 10%, iar deficitul balanţei comerciale s-a mărit cu circa un miliard de euro

În prima lună din acest an a continuat scăderea exporturilor

După ce anul trecut, din cauza pandemiei, exportatorii au tăiat din comenzile antamate la târgurile internaţionale anterioare, acum, la început de an, şi-au pus toate speranţele în participarea la numeroasele târguri care şi-au reluat activitatea.

Cu precedenta echipă de la Ministerul Economiei din 2020, mediul de afaceri, prin Consiliul de Export, convenise participarea la circa 100 de manifestări externe a peste 1000 de firme din toate domeniile şi din toate judeţele ţării.

La preluarea mandatului de către noul ministru al economiei, dl Claudiu Năsui, prima măsură (după ce a deblocat lifturile ministeriale) a fost să elimine aceste participări internaţionale, iar cu prilejul fundamentării bugetului de stat pentru 2021 a anulat finanţarea atât a Programului de promovare a exporturilor (reglementat prin OUG 120/2002), cât şi a programului de internaţionalizare a firmelor (reglementat prin OUG 8/2017, prelungit de UE până în 2023, dar neactualizat de România). Astfel, exportatorilor li s-a încălcat dreptul legal de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi şi contracte.

Pagubele acestui sabotaj sunt imense: scăderea exporturilor, şomaj, amplificarea deficitului comercial şi al balanţei de plăţi, pierderile irecuperabile ale cheltuielilor de pregătire a participării firmelor la târguri, compromiterea imaginii ţării pe plan extern faţă de organizatorii manifestărilor internaţionale şi faţă de partenerii care aşteaptă zadarnic românii să le vadă noile creaţii şi produse de export.

Este gravă lipsa de experienţă managerială a ministrului C. Năsui (nu este primul şi singurul caz), fără competenţă bazată pe o prodigioasă activitate în producţie, dar nu există vreo explicaţie la refuzul de consultare cu mediul de afaceri.

S-a încercat în toată luna ianuarie (prin secretarii de stat din minister, prin patronatele afectate) să primim explicaţiile d-lui ministru la măsurile aberante, dar nu a fost posibil. Iar azi 01 februarie, când a fost invitat la plenul CE (n.red. Consiliul de Export) din incinta ministerului, ne-a comunicat acceptul găzduirii reuniunii, dar a refuzat participarea.

Ne punem toate speranţele în intervenţia dvs fermă şi urgentă pentru rezolvarea blocajului creat, fără de care exportul anului 2021 va fi compromis. În aşteptarea răspunsului dvs, sectorul privat al CE vă stă la dispoziţie pentru orice clarificări"

Scrisoarea este semnată de Mihai Ionescu, co-preşedinte al Consiliului de Export al României şi preşedinte executiv al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Consiliul de Export este o structura organizatorică la nivel naţional, cu caracter public-privat, fara personalitate juridică şi funcţionează pe lângă Ministerul Economiei. Membrii Consiliului de Export sunt reprezentanţi ai instituţiilor publice, structurilor patronale şi profesionale cu atribuţii şi activitate în domeniul exportului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. alti , habarnisti ! pai il reclami pe hot la tatal lui ? nu el le spune sa saboteze Romania ? prima lege intoarsa de johanis a fost in favoarea scweinoffer !

    E greu daca nu primesti pomeni de la stat! Dar pe picioarele voastre cand veti invata sa umblati?

    1. ai citit articolul ? te-au dat afara de puturos si de prost ce esti si-ti versi frustrarile pe net ! iti foloseste , trantorule ? ce legatura este intre pomenile care vorbesti si promovarea exportului ?

      Până să devină ministru îl apreciam pe Năsui. De multe ori a spus lucuri corecte și în audierea habarniștilor din Consiliul ASF le-a arătat nivelul de nulități prin întrebările puse. Dar funcția de ministru l-a schimbat total. Parcă e ultimul îmbe cil (să nu mă vâneze) din lume. Și e periculos. Spunea acum câteva seri pe Realitatea TV că bugetarii au de 5 ori salariile din privat. Spunea nonșalant asta în direct. Acum la toate articolele comentează toate subspeciile umane și înjură toți bugetarii și acuză aiurea folosind aberațiile lui Năsui. Ce om să fi să minți așa? Ce comparații face? Salariul lui Iohannis cu ultimul vânzător cu 5 clase? De ce nu spune cum se angajează USRiști și Plusiști în toată țara peste tot..fără concursuri pe salarii bune la stat. Lipitori de afișe de 2 bani. Un jeg de om

    Din experienta personala, va garantez ca marea majoritate a celor care participa la târguri și expoziții internaționale sau misiuni economice în străinătate merg la plimbare. Aceste plimbări sunt folosite de patroni pentru relaxare sau de angajații acestora drept recompense (și pt dl Mihai Ionescu, fost jurnalist la "Scânteia" și ulterior la "Adevărul" tot recompensa este!). Dacă se va reveni la acest program, firmele participante care nu încheie niciun contract de export, de un nivel minim stabilit de minister, ar trebui sa returneze întreaga suma primita de la stat pentru participare. Sa ne spună dl Mihai Ionescu ce contracte s-au încheiat de către participanții la Târgul Internațional Salonic în anii trecuți. Toți participanții romani s-au dus la plimbare!

    1. daca este din experienta personala , inseamna si tu esti unul care freaca menta pe la targuri . de ce se mai fac targurile , si de ce se duc altii ? daca nu se duc cei care trebuie , inseamna sa le elimini ? ce iq , ai ?

      Sigur am iq mai mare ca tine! Chiar cu iq-ul mic ca al tău, dacă citeai atent ce am scris, vedeai ca m-am referit la Marea majoritate a celor care merg la târguri aproape pe gratis (ex Mihai Ionescu, soții ale unor patroni, frați, surori, amante etc). Și nu am cerut sa nu se revină la respectivul program, ci doar sa se pună niște condiții care sa responsabilizeze beneficiarii fondurilor alocate de stat în program. Oricum, prin ce ai scris, ai făcut dovada nu doar ca ai iq necorespunzător pentru a citi BURSA, dar ești și nesimțit.

    Mihai Ionescu e total depasit, de 30 de ani este presedinte peste o organizatie neperformanta. Un caz ridicol!

    Daca aveti curiozitatea sa calatoriti in afara tarii o sa remarcati lipsa produselor romanesti de orice fel, cu exceptia Dacia si Bitdefender, ambele considerate de consumatorii UE ca fiind produse frantuzesti.

    Noul ministru are destula scoala si intelegere cat sa asteptam o alta abordare a exporturilor, sper sa reuseasca! 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb