SCRISOARE ADRESATĂ MINISTRULUI ENERGIEI BERD, îngrijorată de modificarea sprijinului pentru energia verde

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 martie 2013

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) s-a arătat îngrijorată de modificările care ar putea avea loc la nivelul schemei de sprijin din domeniul energiei regenerabile, potrivit unor surse din piaţă.

Instituţia financiară internaţională şi-a exprimat două îngrijorări majore legate de acest subiect în cadrul unei scrisori trimise ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă, ca urmare a declaraţiilor pe care oficialul le-a făcut cu privire la posibilitatea modificării schemei de sprijin a energiei regenerabile prin certificate verzi.

BERD, care a finanţat, din 2011, instalarea a 350 MW în domeniul eolian din ţara noastră, susţine că fără stabilitate şi predictibilitate legis-lativă nicio investiţie, indiferent de domeniul în care este făcută, nu poate funcţiona.

"Orice schimbare care afectează deciziile de business luate în deplină încredere în mediul instituţional va avea un impact negativ asupra viitorului climat investiţional din Româ-nia", atrage atenţia Ricardo Puliti, Managing Director în cadrul diviziei pentru Energie şi Resurse Naturale a BERD, în scrisoarea adresată ministrului român al Energiei şi obţinută de Ziarul BURSA.

Potrivit acesteia, dacă, pe baza rezultatelor monitorizării anuale realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ministerul de resort ajunge la concluzia că există o situaţie de supracompensare şi că trebuie făcute anumite schimbări în schema actuală de sprijin, respectivele modificări nu trebuie în nici un caz să fie aplicate retroactiv, pentru a nu afecta proiectele deja operaţionale şi nici pe cele care au încheiat contracte de finanţare pe baza actualei scheme de sprijin şi care se află acum în diverse stadii de construcţie.

A doua îngrijorare a BERD este legată de transparenţa procesului de consultare pe acest subiect. Recomandarea băncii este ca, înainte de operarea oricărei eventuale modificări în actuala schemă de sprijin, Guvernul român să se asigure că are loc un proces de consultare nediscriminatoriu care va implica toate părţile interesate în dezvoltarea sectorului de energie din surse regenerabile.

"Suntem încântaţi că Ministerul Economiei a iniţiat deja un astfel de proces consultativ care implică toate părţile cointeresate într-un dialog constructiv şi documentat pe marginea posibilelor schimbări legislative. Credem că în acest moment, ministerul ar trebui să înles-nească o analiză a schemei din partea ANRE şi să fie pregătit să ia în considerare toate poziţiile părţilor interesate înainte să tragă vreo concluzie", se mai arată în scrisoarea BERD.

În finalul documentului, instituţia europeană îi transmite lui Constantin Niţă că doreşte să participe la consultările pe care ministerul de resort le va avea cu sectorul energetic pe acest subiect atât de important, pe care banca îl monitorizează îndeaproape.

Ministrul delegat pentru energie intenţionează să modifice schema suport pentru producţia de energie regenerabilă, prin reducerea valorii maxime a unui certificat verde, reducerea numărului de certificate verzi şi exceptarea industriei de la plata acestor certificate.

Legea actuală, care stimulează investiţiile în energia regenerabilă, prevede acordarea de 6 certificate verzi/1 MWh de energie din surse fotovoltaice, 2 certificate pentru 1 MWh de energie eoliană şi 3 certificate verzi pentru 1 MWh din energia hidro obţinută în unităţi de mică putere.

Reglementarea în vigoare prevede diminuarea, începând de la 1 ianuarie 2014, a numărului de certificate acordate pentru fiecare tehnologie în parte, în cazul supracompensării. Pe fondul ieftinirii tehnologiilor, autorităţile susţin că există cazuri de supracompensare în cazul energiei fotovoltaice şi al microhidrocentralelor. Cea mai spectaculoasă ieftinire se pare că este în cazul energiei fotovoltaice, conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor noastre.

Pe fondul zvonurilor apărute cu privire la o posibilă modificare a schemei de sprijin în domeniu, băncile nu mai acordă finanţări pentru producţia de energie fotovoltaică, încă de la începutul anului.

Conducerea Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA) a declarat, recent, că băncile au notificat dezvoltatorii că îşi rezervă dreptul să modifice finanţările acordate dacă schema de sprijin se modifică substanţial şi să reevalueze toate proiectele finanţate în domeniul energiei regenerabile.

Potrivit conducerii RPIA, dacă Guvernul va modifica schema de sprijin pentru producţia energiei regenerabile, atunci investitorii nu vor mai aduce în ţară patru miliarde de euro - valoarea proiectelor anunţate în producţia de energie verde.

Reprezentanţii asociaţiei afirmă că în industria energiei regenerabile din România lucrează aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar în sectorul fotovoltaic.

Potrivit RPIA, anul trecut, statul a încasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor (taxe, impozite, TVA, contribuţii pe salarii etc).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb