SCRISOARE DURĂ CĂTRE ARBITRUL PIEŢEI DE ENERGIE: Reglementarea preţurilor la energie este deosebit de dăunătoare pentru piaţa internă

C.B.
Miscellanea / 8 mai 2020

Reglementarea preţurilor la energie este deosebit de dăunătoare pentru piaţa internă

Reglementarea preţurilor la energie electrică este deosebit de dăunătoare pentru piaţa internă şi contravine principiilor-cheie ale directivelor europene, se arată într-o scrisoare transmisă de Comisia Europeană, DG Energie, către Dumitru Chiriţă, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), relatează HotNews.ro.

Comisia cere, potrivit scrisorii, ca normele privind piaţa energiei electrice să ajungă în conformitate cu legislaţia UE în cel mai scurt timp posibil.

Comisia arată că înţelege dificultăţile implementării unei reforme, având în vedere pandemia de coronavirus, însă ANRE trebuie să se asigure că măsurile luate de aceasta susţin tranziţia către o piaţă complet liberalizată.

Comisia Europeană mai spune că în cazul unor creşteri ale tarifelor, protecţia consumatorilor casnici trebuie asigurată prin alte mijloace decât intervenţia statului la stabilirea preţurilor la energia electrică. Astfel, trebuie folosit un sprijin direcţionat către clienţii săraci şi vulnerabili din punct de vedere energetic. Reglementarea preţurilor este o măsură care are consecinţe negative semnificative. Punerea în aplicare a unui mecanism de protecţie a consumatorilor vulnerabili până la finalul procesului de liberalizare este crucială, mai arată Comisia Europeană.

Documentul este datat cu 20 aprilie şi a fost transmis în urma unei scrisori a şefului ANRE pe 1 aprilie 2020, prin care acesta a informat CE asupra măsurilor adoptate de autoritate pentru dereglementarea preţurilor la energie până la sfârşitul anului. În schimb, CE subliniază că ar trebui luate măsuri de dereglementare sau de atenuare a politicilor care restricţionează formarea pieţei libere într-o fază intermediară.

Reamintim că Nuclearelectrica a reuşit, la începutul lunii martie, să suspende în instanţă un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care obligă producătorii de energie să vândă pe piaţa reglementată, la preţuri constante, până la sfârşitul anului 2020. Sentinţa instanţei nu este definitivă, judecându-se recursul.

Ordinul ANRE contestat (216/2019) prevede aprobarea metodologiei de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate. Acest ordin permite ANRE să forţeze producătorii să vândă energie pe bază de contracte reglementate. De asemenea, mai poate stabili cantităţi maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligaţii de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020.

Ordinul prevede menţinerea tarifelor/preţurilor reglementate aplicate clienţilor casnici de către furnizorii de ultimă instanţă (FUI) pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant.

Reamintim că după 31 decembrie 2020, piaţa energiei electrice va fi liberalizată, aceasta fiind o prevedere din OUG 1/2020.

Guvernul Orban a eliminat prin OUG 1/2020 prevederile din controversata controversata OUG 114/2018, care prevedea preţuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni şi tarife reglementate la energia electrică folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022.

Practic, prin OUG 1/2020 a fost stabilit ca piaţa să redevină liberă, aşa cum era înainte de OUG 114, pe parcursul anului 2020. Până la data de 31 decembrie 2020, vor fi eliminate tarifele reglementate la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale.

În ceea ce priveşte energia electrică, România este obligată şi de un Regulament al UE (943) din 2018 să elimine tarifele reglementate. Regulamentul este obligatoriu şi obligă statele membre să lase piaţa energiei liberă. În cazul României, Comisia Europeană va fi îngăduitoare şi nu va acţiona cu procedura de infringement, condiţia fiind ca tarifele să fie eliminate în 2020.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Energia e un bun de supravietuire si nu poate fi obiect de specula a corporatiilor. Pretul trebuie fixat de stat, mai ales in actuala criza si in anii care vor urma, pentru ca e vorba de protectia sociala a gospodariilor.

    Cel mai corect ar fi sa fie fixat un prag social de 120 Kwh pe luna cu un pret minim, reglementat apoi, tot ce depaseste sa fie la pret de piata.  

    Asta ar impiedica specula escrocilor de capitalisti din energie cu bunuri de subzistenta.  

    1. Pentru contractele de enrgie la pret fix sau la pretul pietei care sunt avantajele/dezvantajele pentru clientii casnici? Am vazut in ult. perioada o lupta pentru convingerea clientilor intr-un sens sau altul.

      Contractele cu pret fix din piata concurentiala sunt inselatoare - pretul e fixat mai mare decat pretul mediu, din start, astfel incat sa platesti mai mult. Minunea dureaza doar un an, in anul urmator ti se propune un pret "fix" si mai mare si tot asa.. Mai mare cam cu 25%.. Cam asta e piata concurentiala in Romania. Apoi specula pe bursa de energie de se inrosesc serverele pietei de energie.. Urca pretul la cer. De aceea, foarte multi oameni, dezamagiti de escrocheria numita "piata concurentiala" au facut cerere sa treaca inapoi in "piata reglementata", pentru ca speculantii mareau preturile in fiecare an, realizand profituri uriase pe spinarea consumatorilor casnici.

      Am zis-o si altadat' bah Cristian, pune mina pe o carte si lasa comentariile directionate gresit.

      Articolul a explicat foarte clar ca e necesar o subventie celor ce o necesita si nu plafonarea preturilor. Este politica ce se aplica si agricultorilor pentru ca tu sa poti cumpara anumite produse ieftine relativ cind mergi la magazin pentru ca mincarea este definita ca necesitate.

      Oricum nu prea ai nevoie sa maninci pentru ca daca meditezi mult debitezi gogomanii... 

      Toți necesita subvenție in Romania, veniturile fiind deosebit de mici. Prețul trebuie reglementat de stat pentru toți cetatenii - energie, gaze, căldură, combustibili, mâncare, medicamente.

    Pretul trebuie fixat de stat la cota cea mai mica. Enel ul jupoaie clientii au bagat in facturi pe langa plata curentului consumat si plata unui abonament de 0,6 lei pe zi..Intreb si eu ce abonament ? E jaf la drumul mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb