Scutul anti-rachetă al administraţiei Obama are probleme

Elena Voinea
Internaţional / 22 aprilie 2012

Scutul anti-rachetă al administraţiei Obama are probleme

Radarul din România ar putea interfera cu undele de telefonie mobilă, televiziune şi radio

Proiectul scutului anti-rachetă, unul dintre programele cheie ale administraţiei Obama, de apărare a Statelor Unite ale Americii şi a Europei de un atac iranian, se confruntă cu întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice, inclusiv componenta din România, potrivit unor rapoarte guvernamentale recente, citate de FoxNews.

Interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producţie, radarele au puterea prea mică, iar senzorii nu pot face distincţia între un focos şi alte obiecte, potrivit documentelor citate.

Armata americană intenţionează să instaleze radarul în ţara noastră încă înainte de a fi testat şi avertizează că radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune şi radio de la noi, dacă nu va fi modificat, se mai arată într-unul din documente.

Primul raport, al Comisiei Ştiinţifice de Apărare, care consiliază Departamentul Apărării, a fost publicat anul trecut, dar a trecut neobservat. Deşi conchide că nu există "obstacole fundamentale" pentru sistemul european, acesta evidenţiază probleme majore, fără a indica modalităţi de soluţionare. Experţii, printre care şi Philip Coyle, fostul şef al testelor de arme din cadrul Pentagonului, spun că problemele identificate în raport, dacă ar fi rezolvate, atunci ar necesita modificări substanţiale şi costisitoare.

Al doilea raport a fost publicat, vineri, de Curtea americană de Conturi şi avertizează că Departamentul Apărării îşi ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administraţia riscă "lacune în performanţe, creşteri neprevăzute ale costurilor, întârzieri faţă de program şi probleme la teste".

Elemente-cheie ale sistemului au deja probleme, potrivit raportului. De exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de preşedintele Barack Obama pentru a doua fază a sistemului în 2015 a determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deşi nu se ştie dacă vor funcţiona. Testarea nu este de aşteptat să se încheie până anul viitor.

Raportul a evidenţiat îngrijorări şi în privinţa interceptorilor prevăzuţi pentru ultimele două faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci, acest program nu este altceva decat o incercare de intimidare a Rusiei, scenariu in care noi jucam rolul victimei, momeala prinsa in capcana vanatorului, care urmareste braconierul, sa-l prinda asupra faptului.

    Culmea e ca, inconstienti, acceptand acest rol, ne asteptam la nedefinite si incosistente avantaje viitoare! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb