SE ÎNTINDE DIN NOU PESTE LUME SPECTRUL FOAMETEI ŞI SUBNUTRIŢIEI? FAO: Cea mai mare creştere a preţului alimentelor la nivel global din ultimii 9 ani şi jumătate

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 martie 2021

Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat a noua creştere consecutivă în februarie 2021, cea mai mare din ultimii 9 ani şi jumătate, conform celui mai recent raport lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul 1).

FAO: Cea mai mare creştere a preţului alimentelor la nivel global din ultimii 9 ani şi jumătate

În condiţiile unei creşteri lunare de 2,4%, după un avans de 4,4% în luna precedentă, creşterea anuală s-a accelerat până la 16,7%, cea mai mare din august 2011, de la 10,5% în ianuarie 2021.

Cea mai importantă contribuţie la creşterea indicelui agregat au avut-o, din nou, preţurile cerealelor şi uleiului, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 92 de luni, respectiv 106 luni (vezi graficul 2).

FAO: Cea mai mare creştere a preţului alimentelor la nivel global din ultimii 9 ani şi jumătate

Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de 51%, după o creştere de 27,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,2%, după un avans de 5,8% în ianuarie 2021. În ultimele 9 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 7,4%.

Cel mai ridicat nivel al preţului din aprilie 2012 a fost atins pe fondul creşterii preţului uleiului de palmier, soia şi floarea soarelui, în condiţiile unor stocuri sub medie pentru uleiul de soia înainte de intrarea pe piaţă a noii recolte din America de Sud.

Preţul cerealelor şi-a accelerat semnificativ creşterea anuală, până la 26,5%, de la 23,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,2%, după un avans de 7,1% în luna anterioară, iar indicele preţurilor cerealelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din iulie 2013.

A opta creştere lunară consecutivă a preţului cerealelor a avut loc pe fondul cererii globale puternice de grâu, în condiţiile unei scăderi a cantităţilor disponibile.

O nouă creştere substanţială a înregistrat şi preţul porumbului, până la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, pe fondul accelerării achiziţiilor din China. Preţul porumbului a crescut cu o rată anuală de 45,5% în februarie 2021, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%, după un avans de 11,2% în luna anterioară.

Şi preţul grâului a crescut puternic, cu 19,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar preţul sorgului a crescut cu o rată anuală de 82,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 17,4% susţinute de cererea puternică din China.

Preţul zahărului şi-a accelerat creşterea anuală până la 9,5%, de la 7,6%, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,4% şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din aprilie 2017.

Avansul lunar semnificativ a avut loc pe fondul revizuirii în scădere a prognozelor privind producţia din sezonul 2020/2021 şi a cererii puternice din Asia.

Preţul mediu al produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 9,9% de la 7% în luna anterioară, pe fondul unei noi creşteri lunare de 1,7%, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 40 de luni.

Preţul cărnii şi-a temperat declinul anual până la 4%, de la 7,5% în luna precedentă, după cinci luni consecutive de creştere, cu o medie lunară de 1,1%.

Carnea de bovine şi de ovine a înregistrat creşteri semnificative ale preţurilor, pe fondul reducerii livrărilor de la nivelul principalelor regiuni producătoare, iar cotaţiile pentru carnea de porc au scăzut din nou, în condiţiile reducerii achiziţiilor din China şi a creşterii stocurilor de carne în Germania. Stocurile din Germania cresc ca urmare a menţinerii interdicţiei de export către Asia.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2020/2021 a fost revizuită în creştere cu 17 milioane de tone faţă de luna precedentă, până la un nou record, de 2,76 miliarde de tone, cu 1,9% peste producţia din sezonul anterior.

Producţia de grâu a fost revizuită semnificativ în creştere, cu 7,5 milioane de tone, odată cu publicarea datelor oficiale din Australia, Rusia, Uniunea Europeană şi Kazahstan, până la un nou record, de 774 milioane de tone.

Prognoza pentru producţia de orez a fost majorată cu 2,6 milioane de tone, până la 513,2 milioane de tone, de asemenea un nou record.

FAO mai prognozează o creştere cu 5,5% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2020/2021 faţă de sezonul precedent, până la 464,4 milioane de tone, o nouă valoare record, în urma revizuirii în scădere a prognozei din luna precedentă cu 0,8 milioane de tone.

Prognoza comerţului cu grâu a fost revizuită în creştere cu 2 milioane de tone, până la 186,6 milioane de tone, cu 1,2% peste nivelul din sezonul anterior, pe fondul creşterii importurilor în China, Turcia şi Pakistan.

Noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 7% în 2021 faţă de anul precedent, până la 48,2 milioane de tone, cu 200 de mii de tone sub prognoza din ianuarie 2021.

Un articol recent din publicaţia Nikkei Asia arată că unul dintre factorii importanţi ai creşterii preţurilor alimentelor nu îl reprezintă doar condiţiile meteorologice, ci şi reducerea semnificativă sau blocarea migraţiei lucrătorilor sezonieri din agricultură.

Datele de la Organizaţia Internaţională a Muncii arătau că inflaţia la nivelul alimentelor era mai mare decât rata generală a inflaţiei în 62 de ţări din cele 68 de ţări analizate în iunie 2020.

"Cresc îngrijorările privind foametea şi subnutriţia în jurul lumii", a scris recent Bloomberg, pe fondul creşterii mai rapide a preţurilor alimentelor decât a veniturilor. Efectele se văd mai puternic în economiile emergente, însă "nici consumatorii din SUA, Canada şi Europa nu sunt imuni", după cum mai arată agenţia de ştiri.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. E clar că se dorește infometarea programată a populației la nivel global, din motive politice, altfel nu se explică de ce, in plin salt tehnologic, populația planetei rabdă de foame in loc sa aibă o viață fără de griji, cum ar fi normal.

    1. corect, tot ce se intimpla se vrea, nu i nimic la voia intimplarii. Cu cit omul este mai sarac cu atit are mai multe ingrijorari si e mai docil.

      asta-i fix prefix.sa vedeti voi ce vine odata cu nebunia masinilor electrice.ne-a fi groaza sa mai aprindem becul cand venim acasa la ce pret a avea curentul.si degeaba ,vorba maestrului.lumea noastra asa cum o stim se va termina curand.nu sunt mistic dar fizica spune ca nimic nu este fara sfarsit.

      Caline?

      nu ai tu nici o idee despre ce complexa e cresterea cartofului ce s-a transformat in chipsurile ce le bagi in tine si te polueaza pe creier

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb