SE PRELUNGESC EMOŢIILE PENTRU FONDUL PROPRIETATEA ASF se mai consultă cu piaţa referitor la titlurile de interes

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 19 noiembrie 2014

ASF se mai consultă cu piaţa referitor la titlurile de interes

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să prelungească, până la finalul săptămânii, perioada de consultare publică pentru Proiectul de Regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes a acţiunilor listate în ţara noastră.

Regulamentul este aşteptat cu sufletul la gură de Fondul Proprietatea, care doreşte să utilizeze această metodă de listare pentru cotarea secundară la Bursa din Londra, aprobată de acţionari, încă din luna aprilie.

Administratorul Fondului spera ca regulamentul pentru titluri de interes să fie gata în toamnă, preconizând, iniţial, o listare în luna octombrie.

Ulterior, Greg Konieczny, managerul FP, a anunţat că a decalat termenul pentru luna decembrie, avizul acţionarilor pentru listarea la Londra urmând să expire la finalul acestui an.

După ce ASF a publicat proiectul de regulament, domnia sa ne-a spus că Fondul are toată documentaţia pregătită pentru listarea pe Bursa de Valori de la Londra prin intermediul titlurilor de interes: "Publicarea proiectului de regulament ne dă încredere că actualul calendar pentru listare poate fi respectat, astfel încât listarea Fondului Proprietatea să aibă loc în prima jumătate a lunii decembrie, îndeplinind astfel mandatul pe care l-am primit de la acţionari".

Administratorul Fondului Proprietatea a recomandat acţionarilor săi ca listarea secundară a FP să fie efectuată la London Stock Exchange (LSE) pe piaţa Specialist Fund Market (SFM).

Emiterea de titluri de interes se realizează în baza cererii deţinătorului de acţiuni, care are obligaţia să informeze cu privire la atingerea, depăşirea sau scăderea sub pragurile prevăzute în regulamentele ASF.

Potrivit ASF, titlurile de interes sunt înscrisuri echivalente acţiunilor, care conferă deţinătorului posibilitatea de a efectua decontările printr-un sistem electronic guvernat de legislaţia unui stat membru, ce prevede că decontarea acţiunilor prin sistemul de compensare-decontare se face doar prin intermediul respectivelor titluri de interes. Un titlu de interes reprezintă o acţiune.

Emitentul titlurilor de interes în numele căruia sunt înregistrate acţiunile reprezentate prin respectivele titluri de interes are calitatea de acţionar şi votează în adunarea generală a acţionarilor în conformitate cu deţinerea sa, se arată în proiect.

Emitentul plăteşte dividendele emitentului de titluri de interes proporţional cu deţinerile acestuia.

Julian Healy, Piotr Rymaszewski şi Steven van Groningen vor să obţină noi mandate în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor FP

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) sunt convocaţi, astăzi, să aprobe bugetul pentru 2015, dar şi să aleagă trei noi membri în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor, întrucât în aprilie expiră mandatele lui Julian Healy, Piotr Rymaszewski şi Steven van Groningen.

Cei trei şi-au depus candidaturile pentru reînoirea mandatelor, neavând alţi contracandidaţi.

AGA FP trebuie să aprobe şi angajarea de evaluatori independenţi pentru evaluarea anumitor participaţii în societăţi listate şi nelistate din portofoliu, pentru rapoartele financiare. Deşi motivul oficial este folosirea evaluărilor pentru calculul valorii activului, este posibil ca ele să fie folosite şi în eventuale negocieri de vânzări de participaţii.

Anul acesta, FP a renunţat la 5% din Romgaz, la 14% din Transelectrica şi 23% din Conpet şi plănuieşte să îşi reducă deţinerea şi la "Petrom".

Administratorul Fondului a spus, în nenumărate rânduri, că este de părere că acţiunile FP reprezintă cea mai bună investiţie şi că se va gândi la achiziţia de alte acţiuni atunci când discountul dintre cotaţia FP şi activul net unitar se va diminua semnificativ.

De asemenea, pe ordinea de zi a AGA se găseşte şi aprobarea unui nou program de răscumpărări.

FP vrea să răscumpere un număr maxim de 227.572.250 de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social subscris. Răscumpărarea se va efectua la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune sau mai mare de 2 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb