• Liderii europeni promit să păstreze intactă uniunea monetară
Euro a înregistrat, în intervalul 23-27 iulie, pe pieţele externe, cel mai mare câştig săptămânal din ultimele cinci luni, în raport cu dolarul, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) şi liderii naţionali din regiune au promis să susţină moneda unică. Declaraţiile în aces sens au venit după ce costurile împrumuturilor Spaniei au ajuns la un nivel considerat nesustenabil (peste 7%).
Euro a câştigat 0,3% vineri, respectiv 1,4% pe întreaga săptămână trecută, ajungând la 1,2323 dolari pe piaţa din New York. Avansul săptămânal a fost primul din 29 iunie până la momentul actual, respectiv cel mai mare consemnat după data de 24 februarie. Însă, de la începutul lunii iulie, euro a coborât cu 2,7% faţă de moneda SUA.
Amintim că, la data de 26 iulie, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că instituţia pe care o conduce va face tot ce este necesar pentru păstrarea monedei unice. La rândul lor, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au afirmat, vineri, că vor face tot ce este necesar ca să protejeze euro.
"Germania şi Franţa sunt legate de cea mai importantă datorie, cea de a păstra uniunea monetară intactă", au spus cei doi oficiali, într-o declaraţie comună.
Zilele acestea, Mario Draghi şi preşedintele Bundesbank (banca centrală germană), Jens Weidmann, se vor întâlni, ca parte a eforturilor menite să rezolve problema datoriilor suverane din Europa. Discuţiile dintre cei doi vor fi private. Tot pentru săptămâna aceasta este programată o întrunire BCE - Banca Angliei.
Menţionăm că deprecierea înregistrată la finele săptămânii trecute de dolar, faţă de euro, a avut la bază şi anunţul guvernului de la Washington privind creşterea economiei SUA în trimestrul al doilea, care a depăşit estimările. În condiţiile date, analiştii nu aşteaptă măsuri de stimulare din partea băncii centrale (Fed).
PIB-ul american a crescut cu 1,5% în perioada aprilie - iunie 2012, în ritm anual, după un avans de 2% în trimestrul întâi, conform Departamentului Comerţului. Analiştii aşteptau o creştere economică de 1,4%.