Criza economică a produs schimbări majore în ceea ce priveşte percepţia oamenilor vizavi de marii lideri ai lumii. Dacă este oarecum normal ca imaginea lui Barack Obama să aibă de suferit, atât pe plan intern, cât şi internaţional, poate surprinde simpatia tot mai mare de care se bucură liderul rus Vladimir Putin.
Popularitatea lui Barack Obama se află la cea mai scăzută cotă, conform unui sondaj realizat de Institutul de sondaje al Universităţii Quinnipiac. Aproximativ 54 % dintre americanii chestionaţi nu sunt de acord cu politica preşedintelui lor, doar 39 % considerând că deciziile lui Obama sunt cele corecte. La începutul lunii trecute raportul era 49 % cu 45 %. Faptul că preşedintele republican George Bush a cunoscut o scădere în popularitate similară în acelaşi moment al celui de-al doilea mandat, nu reprezintă o consolare pentru actualul şef de la Casa Albă. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.545 de alegători din Statele Unite între 6 şi 11 noiembrie, cu o marjă de eroare de plus/minus 1,9 puncte procentuale. Dificultăţile întâlnite în lansarea reformei sănătăţii i-au adus lui Obama o pierdere a încrederii în rândul electoratului feminin. Studiul arată, de asemenea, că majoritatea americanilor rămân pesimişti în ceea ce priveşte consecinţele "Obamacare", denumirea dată reformei sănătăţii în Statele Unite. Doar 19 % dintre ei cred că aceasta va îmbunătăţi serviciile de sănătate, faţă de 43 % care consideră că va dăuna şi 33 % care apreciază că nu se va schimba nimic. De altfel, Barack Obama şi-a cerut scuze public faţă de americanii care şi-au pierdut poliţele de asigurare de sănătate ca urmare a reformei în domeniu. Într-un interviu pentru canalul de televiziune NBC, liderul de la Casa Albă a spus că "regretă lipsa de claritate" în problema restructurării sistemului de sănătate. Deocamdată, Barack Obama nu a vrut să facă niciun fel de precizări vizavi de căderea lui, fiind asaltat de solicitări legate de scandalul de spionaj în care sunt implicate serviciile americane.
Scăderea popularităţii şi implicit a influenţei lui Obama a fost vizibilă şi în topul Forbes, unde pe primul loc în clasamentul celor mai puternici oameni din lume a fost plasat Vladimir Putin, în timp ce preşedintele american apare pe poziţia a doua, după ce în ediţia anterioară se clasase pe prima poziţie. Clasamentul are 72 de locuri şi este realizat de către editorii revistei Forbes, care au în vedere mai multe criterii, printre care: puterea de decizie, resursele financiare, influenţa în alte domenii. Pe locul al treilea în acest clasament a fost plasat preşedintele Chinei, Xi Jinping, pe poziţia a patra se află Papa Francisc, iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pe locul cinci. Într-un interviu acordat postului de televiziune KBS din Coreea de Sud, preşedintele rus şi-a manifestat reţinerea faţă de aprecierile revistei americane Forbes: "Sunt recunoscător experţilor Forbes, dar iată ce cred eu: astfel de evaluări îţi creează un sentiment neplăcut pentru că îţi pot îngrădi deciziile". Liderul de la Kremlin a precizat că influenţa Rusiei depinde în primul rând de starea economiei, nu de carisma lui personală. Un alt element care atestă creşterea popularităţii preşedintelui rus este oferit de Vatican, Papa Francisc îl va primi, pentru prima dată de la înscăunare, pe Vladimir Putin, luni, 25 noiembrie. Vizita liderului de la Kremlin la Vatican va avea loc pe fondul unor probleme între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă. Relaţiile dintre Rusia şi Vatican sunt tensionate de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Rusia acuză biserica de la Roma că încearcă să-i atragă pe credincioşii ortodocşi.
1. In Rusia sunt omorati jurnalistii
(mesaj trimis de Theodor în data de 18.11.2013, 11:40)
Studentii americani de azi,ca si cei de ieri,ignora cazurile de jurnalisti omorati sau schiloditi in bataie in Rusia lui Putin.