Banca Centrală a Rusiei şi-a redus cota dolarilor în rezervele sale internaţionale, din cauza riscurilor externe care ar putea ameninţa ţara, potrivit anunţului făcut ieri de prim-viceguvernatorul instituţiei financiare, Ksenia Yudaeva, informează Reuters.
Amintim că Washingtonul a impus, anul trecut, noi sancţiuni Moscovei, ca urmare a anexării Crimeei de către Federaţia Rusă, în 2014. Ulterior, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat că dolarul nu mai este un instrument demn de încredere pentru plăţile în comerţul internaţional.
"Am încercat să aliniem structura rezervelor noastre la riscurile cu care credem că ne-am putea confrunta", a spus Yudayeva în Parlament, menţionând: "De aceea am redus semnificativ proporţia dolarilor, crescând cota euro, a yuanului chinezesc şi a aurului în rezervele de stat".
Luna trecută, banca centrală de la Moscova a informat că dolarii au reprezentat 22,6% din rezervele sale valutare la finele lunii septembrie 2018, faţă de 46,2% în urmă cu un an. Yuanul a avut o cotă de 14,4% în rezervele valutare ale Rusiei, faţă de 1% la 30 septembrie 2017. Ksenia Yudaeva a adăugat că Banca Rusiei se aşteaptă la o redresare a creşterii economiei în semestrul al doilea din 2019, în urma investiţiior masive ale statului.
În primul trimestru din 2019, PIB-ul Rusiei a înregistrat cel mai lent ritm de creştere de după 2017, evoluţie pe care Yudayeva a pus-o pe seama majorării TVA în acest an.