Gigantul american de dis-tribuţie "Sears Holding" Corp., cu o existenţă de 125 de ani, a solicitat ieri, unui tribunal din New York, să fie plasat sub protecţia capitolului 11 din Legea falimentului, situaţie care pune sub semnul întrebării viitorul acestuia.
Conform documentelor depuse în instanţă, activele companiei sunt estimate la un miliard de dolari, iar datoriile - la peste 10 miliarde de dolari. "Sears" urmăreşte să se reorganizeze pe o bază mai mică de magazine profitabile.
"Credem că o reorganizare de succes va salva compania şi locurile de muncă din zeci de mii de magazine asociate", a informat "Sears".
Magazinele "Sears" şi "Kmart" vor funcţiona în continuare datorită unor credite noi în sumă de 600 de milioane de dolari, însă compania urmează să închidă încă 142 de unităţi până la finele anului, după ce a pus lacătul pe 46 de centre comerciale - proces care se încheie luna viitoare, potrivit presei străine.
Forţa de muncă din cadrul "Sears" s-a redus la circa 68.000 de salariaţi de la 302.000 în urmă cu un deceniu.
Plasarea sub protecţia Legii falimentului vine după un deceniu de scăderi ale veniturilor companiei şi închiderea a sute de magazine, în condiţiile în care aceasta nu a reuşit să se reinventeze în contextul competiţiei cu lanţul "Walmart" Inc., dar şi cu gigantul vânzărilor online "Amazon.com" Inc..
În august, compania avea 506 magazine "Sears" şi 360 "Kmart" (cu dis-count).
Directorul executiv Eddie Lampert, cel mai mare acţionar şi creditor al retailerului, a creat "Sears" în forma sa actuală în 2005, după ce a cumpărat magazinul pe 11 miliarde de dolari şi l-a unit cu retailerul cu discount "Kmart". Lampert va rămâne preşedintele companiei.
În perioada sa de vârf, în anii 1960, "Sears" comercializa o gamă variată de articole, de la jucării la componente auto, fiind o prezenţă majoră în aproape toate mall-urile mari din Statele Unite.