Sebastian Burduja: "Diversificarea aprovizionării cu energie prin Coridorul Verde va duce la o energie mai ieftină"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 4 septembrie

Parviz Shahbazov (stânga), ministrul Energiei din Azerbaidjan, discută pe marginea proiectului cu omologul său român Sebastian Burduja (dreapta)

Parviz Shahbazov (stânga), ministrul Energiei din Azerbaidjan, discută pe marginea proiectului cu omologul său român Sebastian Burduja (dreapta)

English Version

Diversificarea aprovizionării cu energie prin intermediul Coridorului Verde va duce la un preţ mai ieftin al energiei în ţara noastră şi în regiune a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, ieri, cu prilejul conferinţei de presă susţinută la finalul celei de-a opta reuniuni a miniştrilor Energiei din statele implicate în realizarea proiectului Green Energy Corridor, al cărui scop principal este realizarea unui cablu submarin de transport al energiei verzi produsă în Azerbaidjan şi Georgia către România.

Sebastian Burduja a precizat: "Energia trebuie să fie sigură, competitivă şi verde. Nu putem, doar de dragul energiei verzi, să facem compromisuri privind siguranţa şi competitivitatea. Cu cât avem mai multe rute, cu cât avem mai multe surse, cu atât va deveni mai ieftină energia. Faptul că statele europene din regiunea noastră vor avea acces la energie dintr-o piaţă total diferită cum este aceasta din Caucaz va duce cu siguranţă la diversificarea aprovizionării şi la o energie mai ieftină. Nu este un proiect ieftin - costurile le vom afla după ce ne va fi prezentat studiul de fezabilitate, dar ştim că pentru realizarea cablului submarin între Georgia şi România este nevoie de 3,5 miliarde euro şi mai ştim că acest proiect va fi benefic pentru securitatea energetică şi pentru piaţă".

Ministrul român al Energiei a amintit că acest proiect strategic pentru Uniunea Europeană a fost lansat la Bucureşti în urmă cu doi ani şi arătat că ieri au fost semnată asocierea dintre cei patru operatori de transport - Transelectrica SA, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem şi MVM Zrt. - pentru înfiinţarea unei companii cu sediul la Bucureşti care se va ocupa de implementarea acestui proiect vital pentru securitatea energetică a Europei.

Sebastian Burduja a mai spus: "Pentru noi, acest proiect reprezintă o chestiune de securitate naţională. Discutăm foarte mult despre nevoia de diversificare a aprovizionării cu energie electrică. Dacă priviţi harta energetică a Europei din ultimele zile, veţi constata că pe flancul estic preţurile sunt foarte ridicate, iar acest lucru este cauzat de faptul că nu există o diversificare a lanţurilor de aprovizionare. Piaţa europeană nu funcţionează suficient de bine. Energia mai ieftină nu ajunge întotdeauna în estul continentului şi de aceea avem nevoie de rute suplimentare de aprovizionare cu energie care să asigure securitatea şi competitivitatea energetică. În aceste condiţii, discutăm despre realizarea unui coridor energetic verde şi mă bucur că Bucureştiul a fost ales ca sediu al companiei înfiinţată prin asocierea companiilor de transport din statele membre ale acestui proiect".

Cablu submarin de 1200 kilometri pentru transportarea energiei electrice

La rândul său, Peter Szijjarto, ministrul maghiar al Afacerilor Externe şi Comerţului a declarat: "Ungaria are obiective esenţiale în ceea ce priveşte energia. În primul rând ne interesează siguranţa furnizării energiei, iar în al doilea rând ne dorim o energie verde. Considerăm că respectivele obiective pot fi atinse printr-o singură acţiune, prin accederea la resurse suplimentare asigurate de proiectul coridorului verde. Lungimea cablului submarin va fi de aproximativ 1200 kilometri, ceea ce reprezintă un record mondial în materie. Pentru a include energia verde din Azerbaidjan şi Georgia în mixul energetic naţional, este necesar ca acest proiect de infrastructură să fie finalizat cât mai repede. Vom face tot ce se poate, prin intermediul operatorului naţional de transport al energiei electrice care face parte din noul joint-venture ale cărui baze s-au pus astăzi, pentru a accelera implementarea acestui proiect".

Parviz Shahbazov Ogtay, ministrul Energiei din Azerbaidjan a precizat că studiul de fezabilitate al proiectului este în lucru, iar rezultatele lui vor fi discutate la reuniunea viitoare ce va avea loc la Baku. El a menţionat: "Acest coridor verde va deveni în viitor, prin unirea cu coridorul paralel care porneşte din Kazahstan şi Uzbekistan şi trece prin Turcia, un proiect energetic euro-asiatic care va rezolva foarte multe probleme privind securitatea energetică a Uniunii Europene".

Uniunea Europeană, partener în proiectul Green Energy Corridor

Levan Davitashvili, ministrul Economiei şi Dezvoltării Sustenabile din Georgia a spus: "Vorbim despre un proiect ambiţios ce are în vedere şi securitatea energetică a Caucazului de Sud, dar care poate fi extins şi către Asia Centrală. Viitoarea infrastructură a coridorului verde va contribui la realizarea unei pieţe energetice competitive, care va duce la creşterea competitivităţii industriei europene prin prisma utilizării energiei verzi, sustenabile, din surse regenerabile din sudul Caucazului. Vom continua să investim în proiecte inovative verzi cum ar fi cele privind utilizarea hidrogenului, dar şi în proiectele privind parcurile fotovoltaice şi construirea de noi hidrocentrale, pentru a fi unul din furnizorii importanţi de energie verde ai Uniunii Europene, mai ales că dorim să devenim membri ai acestei comunităţi".

Amintim că în 17 decembrie 2022, Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria au semnat la Bucureşti, în prezenţa Ursulei von der Leyen - preşedinta Comisiei Europene -, un acord de parteneriat strategic pentru construirea cablului electric submarin Black Sea Green Energy Corridor. Proiectul va include un cablu cu o capacitate maximă de transport de un gigawat oră, care va traversa submarin Marea Neagră între Georgia şi România pe o distanţă de 1.195 de kilometri. Prin intermediul acestui cablu submarin va fi transportată energia electrică verde produsă în Marea Caspică de parcurile eoliene offshore ale Azerbaidjanului, energie ce va fi distribuită în România, Ungaria şi în alte state membre UE. În momentul semnării acordului, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a afirmat că instituţia de la Bruxelles intenţionează să aloce 2,3 miliarde euro pentru implementarea acestui proiect.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb