Un studiu publicat în revista Nature evidenţiază o legătură istorică strânsă între perioadele de secetă şi instabilitatea politică din China, demonstrând că schimbările climatice au jucat un rol esenţial în ascensiunea şi prăbuşirea unor mari dinastii chineze. Potrivit AFP, aceste cercetări sunt interesante şi în actaulul context climatic.
• Dovezi din inelele copacilor
Cercetătorii, majoritatea afiliaţi la Academia Chineză de Ştiinţe, au analizat inelele anuale ale copacilor Juniperus przewalskii din platoul tibetan pentru a reconstitui un istoric detaliat al precipitaţiilor din ultimii 3.476 de ani. Această metodă a permis identificarea unor perioade de ariditate accentuată, care au coincis cu momente de criză profundă în istoria Chinei. Studiul a evidenţiat trei faze majore de secetă, fiecare având consecinţe dramatice asupra stabilităţii sociale şi politice: - 110 î.Hr. - 280 d.Hr. - Această perioadă de secetă a coincis cu răsturnarea dinastiei Xin (9-23 d.Hr.), declanşată de foamete severă şi revolte populare. De asemenea, a fost marcată de războaiele din perioada Celor Trei Regate, care, alături de lipsa hranei, au dus la scăderea drastică a populaţiei chineze, de la 60 de milioane la 30 de milioane; - 330 d.Hr. - 770 d.Hr. - A doua fază de ariditate a coincis cu dinastiile Sui şi Tang, perioade marcate de conflicte interne şi externe care au slăbit puterea imperială; - 950 d.Hr. - 1300 d.Hr. - Ultima perioadă identificată a fost asociată cu declinul dinastiei Song, când condiţiile climatice nefavorabile au contribuit la instabilitate şi fragmentare politică.
Cercetătorii subliniază că "perioadele umede au fost asociate cu prosperitate şi stabilitate, în timp ce trecerea la ariditate a coincis sistematic cu declinul şi prăbuşirea dinastiilor".
• Paralele cu prezentul
Aceste descoperiri sunt deosebit de relevante în contextul schimbărilor climatice actuale. Anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice, atât în China, cât şi la nivel global. Fenomenele meteorologice extreme cauzate de această încălzire au generat pierderi economice de 310 miliarde de dolari, conform grupului de asigurări Swiss Re. Această analiză istorică sugerează că efectele schimbărilor climatice nu sunt doar o problemă a viitorului, ci au modelat de-a lungul timpului evoluţia marilor civilizaţii. Pe măsură ce planeta se confruntă cu încălzirea globală, lecţiile trecutului pot oferi perspective esenţiale pentru înţelegerea riscurilor viitoare asupra stabilităţii sociale şi economice.
Opinia Cititorului