SECRETARUL DE STAT VICTOR OPASCHI: Patriarhia Română va primi un teren în Istanbul, ca să construiască o biserică creştin-ortodoxă

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2015

Victor Opaschi: "Autorităţile turce au identificat trei terenuri la Istanbul. Sunt generoase. Nu sunt în zone periferice, sunt bine plasate, iar Patriarhia Română trebuie să aleagă unul din cele trei terenuri pentru a construi biserica".

Victor Opaschi: "Autorităţile turce au identificat trei terenuri la Istanbul. Sunt generoase. Nu sunt în zone periferice, sunt bine plasate, iar Patriarhia Română trebuie să aleagă unul din cele trei terenuri pentru a construi biserica".

"Construirea moscheei la Bucureşti a fost pe agenda tuturor preşedinţilor României din 1990"

Moscheea care ar urma să se construiască în Capitală, pe Bulevardul Expoziţiei, va avea o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fântână arteziană, un loc de abluţiune (spălare) şi o sală de clasă pentru maxim 20 de copii care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane.

Secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, a precizat ieri: "Moscheea se construieşte pentru ca musulmanii din Bucureşti să aibă un loc oficial în care să se roage. Cultul musulman din ţara noastră face demersuri de 25 de ani pentru construirea acestui edificiu la Bucureşti, discuţiile nu sunt noi. Ridicarea moscheei la Bucureşti şi a cimitirului musulman au stat pe agenda tuturor preşedinţilor României din ultimii 25 de ani".

Moscheea de la Bucureşti va fi o replică a moscheei Carol de la Constanţa, construită acum mulţi ani de regele Carol l.

Muftiul Iusuf Murat a declarat ieri că, iniţial, a propus că moscheea să fie finanţată de statul turc, costurile ridicându-se la circa 1 milion de euro, însă dacă nu se doreşte acest lucru statul român poate da bani pentru edificiu.

Protocolul cu Muftiatul Cultului Musulman din România pentru construirea moscheei se va semna în maxim două săptămâni.

Victor Opaschi a explicat că, în schimbul realizării moscheei la Bucureşti, Patriarhia Română va primi un teren în Istanbul pentru a construi o biserică creştin-ortodoxă, iar în 2004 a primit teren pentru amenajarea unui cimitir: "Autorităţile turce au identificat trei terenuri la Istanbul. Sunt generoase. Nu sunt în zone periferice, sunt bine plasate, iar Patriarhia Română trebuie să aleagă unul din cele trei terenuri pentru a construi biserica. Să nu uităm că statul turc a pus la dispoziţia creştinilor-ortodocşi români un cimitir în 2002, într-o zonă foarte bună. Noi suntem cei care ne-am mişcat mai greu".

Victor Opaschi a mai precizat că el însuşi este co-iniţiator al Hotărârii de Guvern prin care un teren, aflat în proprietatea statului român, a trecut în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte şi în folosinţă gratuită a cultului musulman. Oficialul român a menţionat: "Aşa am procedat cu toate cele 18 culte religioase din ţară noastre. Anul trecut, pentru nou înfiinţată episcopie greco-catolică de Bucureşti am iniţiat o Hotărâre de Guvern, am pus la dispoziţie un teren şi o clădire. La fel procedăm şi pentru comunitatea musulmană şi etnia turco-tătară din ţara noastră. Aceasta nu este o chestiune recentă. Am participat aproape la toate discuţiile din 1990 şi până azi, când la nivel de preşedinte, premier şi şef MAE cu partea turcă s-au ridicat două chestiuni care au rămas nerezolvate până astăzi, cea a cimitirului musulman şi construirea unei moschei. De puţine zile s-a rezolvat problema cimitirului musulman, s-a pus la dispoziţie de către statul român un teren de circa 4.000 mp în comuna Domneşti, foarte aproape de Bucureşti.

În 2013, în calitate de secretar general pentru Culte am solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti să pună la dispoziţie un teren. Lucrurile au fost foarte avansate, se identificase un teren potrivit pentru o asemenea construcţie în zona Crângaşi. Proiectul a fost discutat în Consiliul general al Municipiului Bucureşti, dar nu a trecut această hotărâre. Atunci, ambasada Turciei a intensificat demersurile pe lângă ministerul de Externe şi s-a ajuns că în momentul de faţă să fiu co-iniţiator al acestei Hotărâri de Guvern".

Legat de înfiinţarea unei Universităţii musulmane, atât Muftiul Iusuf Murat, cât şi Victor Opaschi au negat acest lucru. Aceştia au declarat că nu s-a pus niciodată problema apariţiei unei şcoli, cu atât mai mult a unei Universităţi. Iusuf Murat, liderul spiritual al comunităţii musulmane din România, a spus: "Nu ştiu de unde a apărut în presă informaţia că vor studia 6.000 de studenţi la această moschee. Dacă se va face, va fi o şcoală de vară, unde copiii familiilor musulmane din Bucureşti, dacă doresc să îşi trimită copilul să înveţe abecedarul religiei musulmane de la un duhovnic avizat de instituţia pe care o reprezint, o pot face şi pot învaţă şi limba maternă. Nimic altceva. Şcoala această va avea o sală de curs cu o capacitate de maxim 20 de persoane. Dacă nu se doreşte, noi vom renunţa şi la această şcoală. Nu va fi cea mai mare moschee din Europa".

La sfârşitul lunii mai, Guvernul a dat în folosinţă gratuită un teren, cu o suprafaţă de peste 11.000 de metri pătraţi, pe bd. Expoziţiei, şi o valoare de aproape 4 milioane de euro, către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea construirii unei moschei.

Proiectul s-a aprobat în două zile după identificarea terenului, fără să stea în dezbatere publică şi a coincis cu plecarea premierului Victor Ponta în Turcia la tratament. Întrebat de ce nu a fost pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern prin care s-a dat terenul necesar construirii moscheei, Opaschi a spus că Secretariatul de Stat pentru Culte nu obişnuieşte să facă acest lucru şi că nu a făcut dezbatere publică nici pentru terenurile date altor culte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb