SECRETARUL GENERAL AL NATO AVERTIZEAZĂ: "Războiul din Ucraina ar putea dura ani"

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2022

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Războiul din Ucraina ar putea dura "ani", a avertizat secretarul general al NATO într-un interviu publicat de cotidianul german Bild şi citat de AFP. Oficialul îndeamnă ţările occidentale să ajute Kievul.

"Trebuie să ne pregătim pentru că ar putea dura ani, nu trebuie să slăbim sprijinul acordat Ucrainei, deşi costurile sunt mari, nu numai în ceea ce priveşte cel militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor din energie şi din sectorul alimentar", a spus Jens Stoltenberg, conform news.ro. Aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu cele plătite zilnic de ucraineni pe front, a precizat şeful Alianţei.

În plus, dacă preşedintele rus Vladimir Putin şi-ar atinge obiectivele în Ucraina, ca atunci când a anexat Crimeea în 2014, "atunci ar trebui să plătim un preţ şi mai mare", consideră Stoltenberg.

În acest context, el a îndemnat ţările din alianţă să continue livrările de arme către Kiev: "Cu arme moderne suplimentare, probabilitatea pentru Ucraina de a putea respinge trupele lui Putin în Donbas ar creşte".

Această regiune din estul Ucrainei este parţial sub controlul soldaţilor ruşi.

Guverantorul din Lugansk se pregăteşte "de ce este mai rău"

Guvernatorul unei regiuni din estul ucrainean bombardat în permanenţă de ruşi, Serghei Gaidai, spune că se pregăteşte de ce este mai rău, potrivit AFP.

Numit de preşedintele Volodimir Zelenski, acest bărbat în vârstă de 46 de ani conduce regiunea Lugansk care cuprinde oraşul Severodoneţk, unde forţele ruse şi ucrainene se confruntă în stradă, şi cea din Lisichansk unde tirurile de artilerie sunt aproape permanente.

"Situaţia este dificilă în oraş şi în întreaga regiune", a spus el într-un interviu pentru AFP, căci ruşii "bombardează poziţiile noastre 24 de ore din 24".

La Lisichansk, se văd semne de pregătiri de luptă de stradă: soldaţii sapă gropi şi pun sârmă ghimpată, iar poliţia plasează vehicule arse de-a lungul străzilor pentru a încetini traficul. Din Lisichansk, artileria ucraineană trage asupra poziţiilor ruseşti din Severodoneţk, iar ruşii le răspund cu mortiere şi rachete.

Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, potrivit surselor citate.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insulă din largul coastelor ucrainene şi române permit distingerea a sistemelor de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme pe nave poziţionate în apropiere pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile.

Occidentalii au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă care permit, teoretic, să loveacă dinspre coastele situate la 30 de kilometri, între care tunurile Caesar franceze, dar mai ales lansatoare de rachetă multiple Himars date de americani şi care sunt în prezent undeva între Europa şi vestul Ucrainei.

Zelenski a jurat să redobândească zonele din sudul Ucrainei aflate sub ocupaţia trupelor ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse, scrie dpa, conform news.ro.

"Nu vom preda sudul nimănui", a spus Zelenski într-o intervenţie video, la scurt timp după ce s-a întors, sâmbătă, dintr-o vizită din sudul ţării. Ucraina va restabili, de asemenea, accesul sigur la mare, a spus el. Zelenski a promis, de asemenea, că Ucraina va face totul pentru a relua exporturile de alimente din porturile sale, de îndată ce acest lucru se va putea face în siguranţă, cu ajutorul internaţional.

Josep Borrell: Rusia pune lumea în pericol de foamete

Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, citat de AFP. Şeful diplomaţiei europene denunţă "alegerea politică conştientă a Rusiei de a «militariza» exporturile de cereale şi de a le folosi ca unealtă de şantaj contra oricui se opune agresiunii sale în Ucraina.

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană "nu interzic Rusiei să exporte produse agricole şi de seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate" în aceste operaţiuni, precizează şeful diplomaţiei europene.

Boris Johnson s-a întâlnit a treia oară, la Kiev, cu Zelenski

Boris Johnson s-a întâlnit a treia oară, la Kiev, cu Zelenski. Premierul britanic a reafimat angajamentul de a oferi "rezilienţă strategică" pe termen lung pentru a ajuta la expulzarea trupelor ruse.

Prim-ministrul britanic a spus că este important să se demonstreze că Marea Britanie este implicată "pe termen lung" şi că va continua să ofere "rezilienţă strategică".

Johnson a făcut o călătorie neanunţată în Ucraina, a treia de la începutul invaziei. El s-a întâlnit, vineri, la Kiev, cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Adresându-se reporterilor la sosirea sa la RAF Brize Norton, după călătoria la Kiev, oficialul britanic a spus: "Când se instalează oboseala în Ucraina, este foarte important să le arătăm că suntem alături de ei pe termen lung şi că le oferim rezistenţa strategică de care au nevoie": "Trebuie să lămurim clar că îi sprijinim pe ucraineni în ambiţiile lor de a-i expulza pe ruşi, de a expulza armatele lui Putin, din tot ceea ce a obţinut el din 24 februarie şi de a ne asigura că ucrainenii nu sunt încurajaţi să accepte o pace proastă, ceva care nu va rezista".

Scholz: Este "absolut necesar" ca mai mulţi lideri să discute direct cu preşedintele rus Vladimir Putin în încercările de a pune capăt războiului

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că este "absolut necesar" ca liderii să discute direct cu preşedintele rus Vladimir Putin în încercările de a pune capăt războiului, relatează The Guardian.

Comentariile lui Scholz au venit la o zi după ce el, preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi au vizitat Ucraina şi au purtat discuţii cu preşedintele Volodymyr Zelenskiy.

"Când vorbesc cu Putin, spun, de exemplu: «Te rog să înţelegi că nu va exista pace dictată şi dacă crezi cu adevărat că vei jefui un pământ şi apoi speri că vremurile se vor schimba şi toate lucrurile vor deveni din nou normale, aceasta este o greşeală»", a afirmat Scholz.

DECLARAŢIA PARLAMENTELOR ROMÂN ŞI MOLDOVEAN: România va continua să sprijine robust şi constant demersurile R. Moldova de aderare la UE

România va continua să sprijine robust şi constant demersurile Republicii Moldova de aderare la UE, conform Declaraţiei comune a Parlamentelor R. Moldova şi României adoptată sâmbătă, la Chişinău. "Exprimăm profunda noastră preocupare faţă de evoluţiile de securitate din regiune, în contextul invaziei militare declanşate de Rusia împotriva Ucrainei", se mai arată în document.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb