SECRETE DE STAT DATE PE MÂNA UNOR VECHI SPIONI ANTIOCCIDENTALI Frăţia Securităţii din contractele de înzestrare a Armatei

EDUARD OVIDIU OHANESIAN
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2017

New York 1976. Generalul DIE, Bolânu, împlineşte 50 de ani. Stânga jos, familia de spioni Horotan, Augusta şi Gheorghe.

New York 1976. Generalul DIE, Bolânu, împlineşte 50 de ani. Stânga jos, familia de spioni Horotan, Augusta şi Gheorghe.

Lotul "Portugalia", adică primele 12 aeronave multirol F16 intrate deja în dotarea MApN pe baza militară Feteşti-Borcea, sunt, de fapt, 9

Cele mai performante avioane ale armatei române, simulatoarele şi sistemul radar aferent, considerate secret de stat, clasificate la nivel NATO, au ajuns pe mâna ofiţerilor fostei Securităţi comuniste

Unul dintre aceştia este generalul în rezervă Teodor Ileş, fost lucrător al Departamentului de Informaţii Externe (DIE/CIE), luptător pe frontul invizibil în anii '70, împotriva "cozilor de topor" elveţiene

Vărul şi partenerul său de afaceri, conspirat Horaţiu, spiona la New York

Nici nu a început bine achiziţia noilor aeronave multirole, la mâna a doua, că au şi ieşit la iveală informaţii despre contractele dubioase, colaterale afacerii F16. De un sfert de secol, de când am intrat în siajul organizaţiilor euro-atlantice, înzestrarea armatei a fost subiectul unor scandaluri financiare, secretizate, de amploare. Achiziţia fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria" de la BAE Systems sau recuperarea primelor patru aeronave Hercules, care luptaseră pe frontal din Vietnam, din cimitirul de avioane militare a SUA, sunt doar două exemple de acest fel.

Într-un răspuns trimis redacţiei ziarului BURSA în 17 mai 2017, Ministerul Apărării Naţionale a răspuns evaziv despre ultimul contract referitor la sistemele radar şi simulatoarele achiziţionate de la firma Lock-heed Martin. În schimb, aflăm că achiziţia aeronavelor multirol pentru Forţele Aeriene Române (FAR) s-a făcut în urma unui acord între trei ţări, România, Portugalia şi SUA. Valoarea totală a contractului se ridică la 628 milioane de euro cu TVA, cuprinzând "contravaloarea celor 12 avioane F-16, 15 motoare - trei fiind de rezervă, instruirea a circa 80 de tehnicieni şi nouă piloţi, asigurarea, timp de doi ani, a unei echipe de sprijin în România pentru continuarea instruirii piloţilor şi personalului tehnico-ingineresc. Pachetul SUA, necesar pentru realizarea capabilităţii operaţionale, cuprinde echipamente cu regim special, soft-ul avioanelor, armament şi muniţii, echipamente de sol, piese de schimb, consumabile, suport logistic şi instruirea personalului necesar pentru utilizarea acestor echipamente". Armata precizează că valoarea sistemelor radar, despre care cerusem date, este cuprinsă în cea a contractului iniţial. Documentul MApN specifică şi faptul că, până în prezent, FAR a primit deocamdată nouă aeronave F-16 MLU M5.2, ultimele trei urmând să fie livrate în a doua parte a acestui an.

Referitor la această afacere, la sfârşitul anului trecut, jurnaliştii cotidianului "România liberă" semnalau faptul că, deşi nu intrasem încă în posesia primului lot F16, MApN semnase un alt contract legat de programul de apărare "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

În data de 22 octombrie 2016, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţa că firma Felix Telecom SRL obţinuse un contract de 10 milioane de lei, pentru infrastructura subsistemului de comunicaţii de la baza aeriană 86 Feteşti - Borcea unde vor ateriza primele avioane de vânătoare F-16. Chestionat de jurnalişti despre subcontractarea lucrărilor şi de modul în care se împarte suma de bani, Traian Mihu, directorul general al Felix Telecom, a refuzat să facă public numele colaboratorilor din această afacere.

De la computere, la afaceri cu tehnică militară

În prezent, firma Felix Telecom este controlată de generalul (r) SIE Teodor Ileş, care deţine, împreună cu soţia sa, Doina Felicia Ileş, 76% din societate. Parteneri cu familia Ileş sunt soţii Ruxandra Ioana şi Traian Mihu care deţin, împreună, 24% din firmă.

Felix Telecom, firmă mixtă româno-israeliană, a luat fiinţă la începutul anilor '90, pe structura fostei Fabrici de Calculatoare Electronice ICE Felix, condusă la vremea aceea de directorul general, Tudorel Domocoş, secondat de Traian Mihu,în calitate de director tehnic. De-a lungul timpului, mai multe firme israeliene au activat în spaţiile ICE, având domenii de activitate total diferite de IT.

Una dintre firmele care s-a asociat la vremea aceea cu ICE Felix prin intermediul Felix Telecom, pentru a activa în domeniul IT şi comunicaţii, era firma israeliană Telrad Telecommunications.

Presa centrală consemnează că, după aproape un deceniu de activitate, Telrad şi-a vândut părţile sociale căte offshore-ul Mares Overseas, care le-a dat mai departe offshore-ului Zostex Enterprises Ltd. Jurnaliştii din presa centrală au descoperit că cele două firme offshore din Cipru erau administrate de avocatul Mordechai Mintzer, care îl reprezenta pe traficantul de arme Rony Learner.

În 2012, jurnaliştii Flux24.ro publicau o licitaţie prin care Poliţia Locală Sector 2 ar fi dăruit firmei Felix Telecom un contract de peste 5 de milioane de euro pentru echipamente video. Săpând mai adânc, jurnaliştii au aflat că rezervistul Ileş mai era abonat la alte contracte de milioane de dolari cu STS, SRI, Ministerul Finanţelor Publice, MApN şi Hidroelectrica, într-un cuvânt, cu instituţiile de forţă ale statului. Apoi, au aflat că printre acţionarii firmei cu lipici la contracte bănoase nu se afla numai fostul ofiţer DIE, ci şi fosta ICE Terra, firma prin care Securitatea făcea, înainte de 1989 tranzacţii cu tehnică militară.

"Averescu" spiona la Geneva

Teodor Ileş a intrat în vizorul presei înainte de 2008, când mai multe rapoarte secrete ale Direcţiei de Siguranţă Militară (actuala DCsM), aflate la dosarul "Armamentul", au fost publicate în serialul "Cupola". Ileş a fost avansat de ex-preşedintele Emil Constantinescu, prin decret prezidenţial, la gradul de general de brigadă SIE şi a fost trecut în rezervă în decembrie 1999. Intră în afaceri în domeniul consultanţei pentru firmele care se ocupă cu traficul cu armament apoi, prin intermediul unor contracte extreme de bănoase, se conectează la secretele logistice, la banii Armatei Române şi la bugetele serviciilor de informaţii.

Cu această ocazie, presa centrală şi-a adus aminte şi de trecutul tumultuos al acţionarului majoritar al Felix Telecom, generalul în rezervă Teodor Ileş, afaceristul de succes al zilelor noastre care spionase Occidentul pentru securitatea ceauşistă (UM0920/V1, apoi în CIE şi în SIE) sub numele conspirat de "Claudiu Averescu", alături de vărul său Gheorghe Horotan (UM0920/V2), nume de cod "Horaţiu de New York".

Horaţiu, vărul din Geneva

În 2008, cotidianul Evenimentul zilei scria: "Una dintre societăţile controlate de Ileş a fost Dofesa Import Export SRL (Bucureşti), firmă prin care generalul spune că a adus clienţi pentru Romtehnica. Împreună cu soţia sa, generalul s-a asociat cu un alt fost ofiţer SIE. Se numeşte Gheorghe Horotan şi este colonel în rezervă. Pe vremea lui Ceauşescu a spionat în Statele Unite, sub acoperirea de diplomat. Tot atunci, Ileş şi Horotan au fost colegi în DIE".

Veri primari, Ileş şi Horotan au fost colegi în DIE. Horotan, conspirat "Horaţiu de New York", a fost spion înainte de 1989 în SUA, având acoperire la agenţia economică.

Gheorghe Horotan şi soţia sa, Augusta, apar în fotografii la un picnic la New York, prilejuit de ziua generalului Gheorghe Bolânu (şeful UM 0920/V3 Contrainformaţii, iredentism şi legionari) în 1976, alături de alţi ofiţeri-diplomaţi ai vremii. Sătmărean de fel, Horotan a activat la UM 0920/V2 Divizia Spionaj Politico-economic pe America şi restul lumii, cu sediul pe strada Mătăsari, colţ cu bulevardul Ferdinand.

Referindu-se la foştii săi colegi de spionaj din Statele Unite, căpitanul SIE în rezervă Emilian Traian Andreescu ne-a declarat: "Horotan era văr primar cu generalul Ileş, ăsta care s-a îmbogăţit. A apărut în presă acum. Ileş ăsta era la V1, pe spaţiul Geneva, iar, în 1973, în vară, când Horotan era la New York, a venit în concediu.

În ţară, Horotan a făcut un raport ca să i se permită să se oprească, în drum, la Geneva. În mod normal, nu aveam voie să ne plimbăm. Veneam direct Bucureşti. Horotan voia să facă escală câteva zile, în vizită, la tovarăşul Ileş, vărul său, la Geneva. Horotan a fost acoperit pe Direcţia Economică la ONU". După 1989, Augusta, soţia spionului Horotan, a fost numită de Răzvan Temeşan şefă la departamentul Credite Speciale (Armată, Securitate, SIE, MAI) la Bancorex. Gheorghe Horotan a decedat în 2009.

Felix Telecom mi-a asfaltat visul agricol

Pe cadavrul ICE Felix, băieţii deştepţi din domeniul IT au făcut averi uriaşe. După 1990, firme ca Laser, Packard Bell, IBM, Belinea, Forte sau DTK au înflorit din relaţia cu fabrica de stat. Procesul de privatizare l-a surprins pe autorul acestui articol în calitatea de angajat la firma ICE Felix Fabrica de Calculatoare Electronice Bucureşti. La vremea aceea, unul dintre fondatorii Felix Telecom, Traian Mihu, era încă director tehnic la firma mamă. Denumirea ICE nu venea de la Întreprinderea de Comerţ Exterior cum greşit s-a speculat în presă. În dorinţa de a da o aură de măreţie firmei (oamenii interpretând ulterior ICE după cum i-a dus capul), directorul general din acea vreme, Tudorel Domocoş, a hotărât ca denumirea originală Întreprinderea de Calculatoare Electronice Bucureşti să se schimbe în ICE Felix Fabrica de Calculatoare Electronice Bucureşti. O idee care, în cele din urmă, nu a salvat colosul industrial de la faliment.

La începutul democraţiei, ICE Felix FCE era cel mai mare producător de tehnică de calcul din România, un uriaş cu mii de angajaţi, ateliere şi secţii diverse: serigrafie, prototipuri, lăcătuşărie, ambalaj, metrologie, rectificare, tâmplărie, ansamblare, testare, cablaj, etc. Încet, dar sigur, odată cu procesul de privatizare, numeroase firme IT străine şi-au deschis filiale în Bucureşti prin transferul personalului din cadrul ICE. S-au făcut parteneriate şi cu firme care produceau alte echipamente electronice precum BEKO şi s-au comercializat produse second hand. Compania Felix Telecom a fost combinată cu firma israeliană Telrad Telecommunications sub conducerea fostului director ICE Traian Mihu.

Treptat, Felix Telecom nu s-a mărginit la cooptarea unor angajaţi ICE, preluând şi o parte din spaţiul întreprinderii mamă. Birourile au preluat mai întâi spaţiile în care funcţionau Secţia de Metrologie şi Atelierul de testare monitoare. Astfel, o parte din curtea interioară, la ieşirea din strada Fabrica de Glucoză, unde electronistul Ohanesian Eduard plantase căpşuni, mazăre, roşii sau varză pe un petic de pământ pregătit de nea Popa, şeful Secţiei Ambalaj, a fost asfaltată, ruinându-i visul agricol tânărului electronist.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Securiștii, comuniști sau postrevoluționari, sunt patrioți. Este bine să dai contracte fără licitație unor patrioți. Mai mâncă și gura lor ceva.

    Vor veni acum securiștii noi, Coldea și Ghiță, și ne vor spune că securitatea națională cere să avem firme cu expertiză în IT și telecom pe care să le controleze "statul", nu un investitor extern. Așa că le hrănim pentru a nu muri într-un mediu concurențial de piață pentru că așa ne cere interesul național. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb