Desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie(SIIJ) trebuie făcută prin procedură parlamentară, iar o ordonanţă de urgenţă în acest domeniu este exclusă, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Domnia sa a declarat: "Secţia specială, dacă rămâne varianta în picioare să se desfiinţeze, şi sper să rămână, atunci acest lucru trebuie făcut prin procedură parlamentară. Asta este foarte clar. Ordonanţa de urgenţă este exclusă prin referendumul care a fost votat foarte clar de români şi care au spus clar că nu îşi mai doresc ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei".
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, ieri, că speră ca până la 1 februarie să fie gata proiectul care vizează desfiinţarea Secţiei speciale şi pe baza căruia să aibă loc dezbaterile.
Amintim că SIIJ a fost înfiinţată de fosta coaliţie majoritară parlamentară alcătuită din aleşii PSD, ALDE şi UDMR, plus minorităţile naţionale şi a fost operaţionalizată prin mai multe ordonanţe de urgenţă adoptate de guvernul Dăncilă la iniţiativa fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.
Înfiinţarea Secţiei speciale şi operaţionalizarea ei au stârnit nemulţumirea a mii de magistraţi care au protestat în iarna anului trecut pe treptele instanţelor şi parchetelor din toată ţara.
Desfiinţarea SIIJ a fost solicitată şi de instituţiile europene. Atât Greco, în rapoartele din 2018 şi 2019, cât şi Comisia Europeană, prin intermediul rapoartelor din ultimii doi ani pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au considerat că noua secţie înfiinţată reprezintă un instrument de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor, că slăbeşte lupta anticorupţie şi constituie un risc privind independenţa justiţiei.
De aceea, în concluziile rapoartelor celor două instituţii europene, este consemnat că SIIJ trebuie desfiinţată.
În legătură cu desfiinţarea secţiei speciale, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a dorit să afle, la sfârşitul anului trecut, opinia magistraţilor din ţară. Majoritatea judecătorilor şi procurorilor de la instanţe şi parchete au votat pentru desfiinţarea SIIJ, şi doar o mică parte dintre magistraţi a susţinut că organizarea şi funcţionarea acestei secţii trebuie modificate şi că ea ar trebui să îşi continue activitatea.