Securitatea Mării Negre, obiectul unei legi din Congresul american

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 31 iulie 2023

Securitatea Mării Negre, obiectul unei legi din Congresul american

Senatul SUA a aprobat actul normativ, care urmează să treacă şi de votul Camerei Reprezentanţilor

Senatul SUA a adoptat, la finalul săptămânii trecute, proiectul de lege privind securitatea Mării Negre, act normativ care, dacă va trece şi de votul Camerei Reprezentanţilor, va duce la schimbarea radicală a situaţiei de securitate în această regiune, a anunţat Ambasada SUA la Bucureşti.

"Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA). În cadrul NDAA, a fost aprobat şi proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen şi Mitt Romney", este anunţul Ambasadei SUA la Bucureşti.

În textul de lege aflat pe site-ul Congresului SUA se arată:

Este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a extinderii conflictelor armate în Europa prin recunoaşterea regiunii Mării Negre ca ţintă a agresiunii ruse. (...) Încercările repetate, ilegale, neprovocate şi violente ale Federaţiei Ruse de a-şi extinde teritoriul şi de a controla accesul la Marea Mediterană prin Marea Neagră constituie o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA şi pentru NATO. Statele Unite condamnă încercările Federaţiei Ruse de a schimba sau modifica graniţele în regiunea Mării Negre prin forţă sau prin orice mijloc contrar dreptului internaţional, precum şi de a impune o sferă de influenţă în regiune. (...) Statele Unite trebuie să lucreze în cadrul NATO şi cu aliaţii pentru a dezvolta o prezenţă maritimă regulată, rotativă în Marea Neagră. (...) Există oportunităţi reciproc avantajoase pentru investiţii sporite şi expansiune economică, în special în ceea ce priveşte iniţiativele privind energia, clima şi infrastructura de transport, între Statele Unite şi regiunea Mării Negre, în sens larg. Îmbunătăţirea legăturilor economice dintre Statele Unite şi statele din regiunea Mării Negre poate duce la un parteneriat strategic consolidat".

Documentul citat prevede că în maximum 180 de zile de la data promulgării legii de către preşedintele Joe Biden, Consiliul Naţional de Securitate în coordonare cu Departamentul de Stat, Departamentul Apărării şi alte departamente şi agenţii federale relevante, este autorizat să întocmească o strategie interagenţii pentru a creşte coordonarea cu NATO şi Uniunea Europeană în vederea dezvoltării legăturilor economice, întăririi securităţii energetice, sprijinirii eforturilor de consolidare a rezilienţei democratice şi de sporire a securităţii partenerilor regionali din zona Mării Negre.

SUA se angajează să acorde asistenţă statelor partenere din regiunea Mării Negre pentru ca ţările respective să îşi consolidere apărarea împotriva războiului hibrid şi pentru ca forţele lor armate să fie interoperabile cu forţele NATO. De asemenea, SUA va sprijini statele partenere din jurul Mării Negre să îşi diversifice sursele de energie şi să îşi reducă dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă.

De asemenea, Congresul american doreşte înlăturarea constrângerii economice exercitată de Rusia şi China asupra statelor din regiunea Mării Negre şi să indentifice noi oportunităţi pentru investiţii străine directe din Statele Unite în ţările partenere, investiţii care vor viza consolidarea creşterii economice, realizarea unei infrastructuri de calitate şi consolidarea comerţului. .

Strategia SUA privind creşterea asistenţie în privinţa securităţii din regiunea Mării Negre va fi axată pe Ucraina, Româna, Bulgaria, Moldova şi Georgia, iar aceasta va include şi prioritizarea modernizării sistemelor de informaţii, supraveghere şi recunoaştere pentru a monitoriza operaţiunile Rusiei în Marea Neagră. De asemenea, documentul programatic va evalua dacă este necesară înfiinţarea unui comandament multinaţional, responsabil cu planificarea, pregătirea, exerciţiile şi coordonarea tuturor forţelor aliate şi partenere din regiunea Mării Negre. Va fi făcută şi o evaluare a unei eventuale prezenţe maritime NATO regulate, rotative în Marea Neagră.

Totodată se va întocmi un plan de combatere a dezinformării şi propagandei ruseşti în regiunea Mării Negre, utilizând resursele Guvernului Statelor Unite, inclusiv Global Engagement Center.

"Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanţă geostrategică critică şi deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menţionate, susţinerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliaţii şi partenerii, în domenii strategice precum: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică" a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Proiectul de lege privind bugetul apărării Statelor Unite aprobat de Senat urmează a fi mediat, în continuare, în cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobată deja în Camera Reprezentanţilor.

"Amintim că, un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă şi în Camera Reprezentanţilor, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca şi textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a NDAA care va fi trimisă spre promulgare Preşedintelui SUA", a scris Ambasada SUA în România pe pagina oficială de Facebook.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb