COVID-19 a accelerat ritmul digitalizării şi ne-a arătat clar că securitatea spaţiului cibernetic şi protejarea intimităţii sunt elemente definitorii ale viitorului economiei digitale, a fost una dintre concluziile participanţilor la forumul pe tema "Colaborare şi încredere în spaţiul cibernetic comun" organizaat de Huawei în cadrul evenimentului MWC Shanghai 2021 .
Participanţii la conferinţă au fost cu toţii de acord că, în era digitală, pentru a dezvolta aplicaţii comerciale verticale şi soluţii de conectivitate orizontale, jucătorii trebuie să rămână deschişi şi să colaboreze, să ofere componente care să îndeplinească cerinţele specifice aplicaţiilor şi standardelor tehnice şi de calitate şi să construiască împreună o infrastructură de reţele sigură şi de încredere.
"Fără securitatea spaţiului cibernetic şi protejarea intimităţii, nu vom putea avea o lume digitală prosperă şi inteligentă", au subliniat participanţii la eveniment.
Aceştia au precizat că pandemia a schimbat modul de funcţionare al companiilor şi modul de viaţă al oamenilor. Ei sunt de părere că munca de la distanţă, învăţarea online şi telemedicina vor continua să facă parte din viaţa noastră.
"Într-o vreme în care distanţarea socială a devenit un standard, reţelele ne apropie mai mult ca oricând. Cu toate acestea, pe măsură ce tehnologiile digitale se dezvoltă tot mai mult, ne confruntăm cu pericole tot mai mari de securitate cibernetică", au mai spus participanţii din cadrul forumului.
Participanţii la discuţie au insistat asupra importanţei dezvoltării de standarde de securitate agreate de cea mai mare parte a jucătorilor pentru a ajunge la un consens cu privire la securitatea reţelelor de telecomunicaţii şi pentru a asigura în mod eficient securitatea producţiei de echipamente şi a operaţiunilor.
John Giusti, Director de reglementare GSMA, a subliniat că NESAS, constituită de 3GPP şi GSMA, oferă un cadru de asigurare a securităţii care acoperă o mare parte a sectorului industrial, pentru a facilita îmbunătăţirea nivelurilor de securitate în industria mobilă.
Chaesub Lee, Directorul ITU Telecommunication Standardization Bureau (ITU-T), a adăugat că spaţiul cibernetic nu are graniţe şi că pentru securitatea acestuia este nevoie de standarde internaţionale armonizate.
Şi Kaan Terzioğlu, vicepreşedinte al VEON, a subliniat că securitatea cibernetică a fost considerată până acum doar un aspect tehnic, dar astăzi putem vedea cu toţii diferenţa dintre conştientizare, educare şi identitate digitală. Kaan Terzioğlu a insistat asupra faptului că eliminarea acestei diferenţe este la fel de importantă ca prevenirea atacurilor cibernetice prin dezvoltarea tehnologiilor necesare.
De aceeaşi părere este şi Dato' Ts Dr. Amirudin Abdul Wahab, Preşedinte al CyberSecurity Malaysia, care consideră că "Regulile de securitate digitală obiective şi corecte îi ajută pe jucătorii din industria ICT să susţină competiţia constructivă şi colaborarea între companii. Ca rezultat al unei viziuni comune, CSM foloseşte o strategie de parteneriat public-privat de inovare prin colaborare pentru a reduce riscurile care ameninţă securitatea cibernetică, pentru a îmbunătăţi protecţia şi pentru a garanta bunăstarea societăţii şi a economiei şi dezvoltarea alături de toţi jucătorii."
Sean Yang, Director al departamentului Global Cyber Security and Privacy Protection (GSPO) Huawei a subliniat că deschiderea şi incluziunea sunt elementele esenţiale pentru prosperitate în viitor în lumea digitală şi a vorbit despre dorinţa companiei Huawei de colaborare multilaterală în ceea ce priveşte securitatea cibernetică şi protejarea intimităţii cu ajutorul strategiei 4P: Public, Privat, Profesional şi Persoane.
Conferinţa s-a încheiat cu un panou de discuţii unde invitaţii au vorbit despre standarde şi responsabilităţi comune şi un ecosistem de încredere. Toţi au fost de acord că, în lipsa adoptării unor standarde de referinţă, erorile sunt inevitabile. Evaluarea securităţii în mod ştiinţific, obiectiv şi unitar pentru produsele şi serviciile tehnologice va asigura dezvoltarea stabilă şi sigură a tehnologiilor de reţea şi a industriilor din toată lumea. Unul dintre invitaţi a adăugat: "Toţi jucătorii implicaţi trebuie să facă un efort pentru a asigura colaborarea, încrederea reciprocă şi participarea în spaţiul cibernetic. Trebuie să ne străduim să reducem şi nu să creştem lipsa de încredere, să întărim şi nu să renunţăm la colaborare şi să facilităm, nu să reducem participarea."
La eveniment au participat reprezentanţi din toată lumea, inclusiv Global System for Mobile Communications Association (GSMA), International Telecommunication Union (ITU), Autoritatea malaysiană de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor CyberSecurity Malaysia, China Academy of Information and Communications Technology (CAICT), 5G Automotive Association (5GAA), operatorul olandez VEON şi Universitatea Fudan. Acestora li s-au alăturat peste 2.500 de participanţi online şi offline din peste 20 de ţări. Discuţia s-a concentrat pe stabilirea unor standarde comune de securitate cibernetică, iar participanţii au vorbit despre nevoia unui sistem global prosper şi transparent care să aducă beneficii tuturor.