ŞEDINŢĂ CU SCÂNTEI LA SIF BANAT-CRIŞANA AISIF se opune premierii lui Bogdan Drăgoi cu 880.000 de acţiuni

Nicu Trandu
Piaţa de Capital / 25 noiembrie 2021

AISIF se opune premierii lui Bogdan Drăgoi cu 880.000 de acţiuni

O parte dintre acţionarii SIF 1, care sunt membri AISIF, susţine că premierea nu poate avea loc atât timp cât programul de răscumpărare a acţiunilor nu a fost respectat

Ultimul program de răscumpărare derulat de SIF Banat-Crişana a fost lansat pentru 30,88 milioane de acţiuni, dar au fost răscumpărate doar 8,79 milioane de titluri

Actualizare - Cu 50,24% din numărul total de voturi s-a aprobat premierea cu 880.000 de acţiuni a conducerii SIF 1.

---

Actualizare - Ben Madadi arată că Swiss Capital s-a ocupat de răscumpărare şi a fost plătită pentru asta, şi că fondurile administrate de respectiva societate ar vota pentru premierea echipei Drăgoi ceea ce ar constitui un conflict de interese pentru şeful SIF 1. Bogdan Drăgoi susţine că întrebarea respectiva nu face parte din ordinea de zi şi afirmă că ASF nu a găsit nimic în neregulă. Madadi întreabă din nou dacă există conflict de interese. Drăgoi refuza sa răspundă.

---

Actualizare - Ben Madadi întreabă de ce nu a fost respectat mandatul de răscumpărare a celor 30,88 milioane acţiuni. Drăgoi susţine că managementul a stabilit un nivel de preţ de piaţă la care s-au răscumpărat doar 8,79 milioane acţiuni şi în aprilie 2022 acţionarii pot trage la răspundere CA pentru diferenţa de acţiuni ce trebuie răscumpărate.

---

Actualizare - Referitor la răscumpărarea acţiunilor, domnul Drăgoi susţine că într-o altă AGA acţionarii pot analiza modul în care s-a făcut răscumpărarea acţiunilor şi de ce preţul a fost stabilit la nivel minim pentru cele 8,79 milioane de acţiuni, precum şi de ce nu au fost răscumpărate toate cele 30,88 milioane acţiuni.

---

Actualizare - Bogdan Drăgoi recunoaşte că în acest moment nu există stabilite de CA criteriile de performanţă pentru premierea cu cele 880.000 de acţiuni. Imediat, Drăgoi revine şi susţine că acele criterii sunt puse în politica de remunerare, sunt publice pe site şi Comitetul de remunerare va verifica îndeplinirea lor. Drăgoi spune că voinţa AGA privind distribuirea celor 880.000 de acţiuni a fost exprimată în 27 aprilie 2020.

---

Actualizare - Acţionarul Ben Madadi întreabă care sunt opţiunile pentru stock option plan. Bogdan Drăgoi spune că nu face parte din ordinea de zi şi aminteşte că există trei opţiuni pe ordinea de zi.

---

Actualizare - Acţionarul Cătălin Buzdea întreabă dacă CA a stabilit criteriile de performanţă pentru distribuirea celor 880.000 de acţiuni pe baza deciziei AGEA şi a Comitetului de remunerare. Bogdan Drăgoi spune că politica de remunerare este un document public în care sunt incluse şi criteriile respective. "Acest management al SIF putea sa se prevaleze de decizia din aprilie 2020, dar nu a dorit şi aşteaptă votul dumneavoastră, al acţionarilor. Dumneavoastră decideţi. Din păcate pentru dumneavoastra sunt 5 milioane de acţionari care pot vota cum doresc. In aprilie 2020 s-a votat cu 74,98% pentru distribuirea celor 880.000 acţiuni", a spus Bogdan Drăgoi.

---

Actualizare - Marius Pop, director executiv AISIF întreabă care sunt raţiunile premierii. Bogdan Drăgoi spune că în baza deciziei din aprilie 2020, acţionarii au permis premierea cu cele 880.000 acţiuni.

---

Actualizare - Preşedintele Bogdan Drăgoi prezintă rezoluţia supusă adoptării potrivit căreia acţiunile răscumpărate sa fie anulate pentru reducerea capitalului social. Conducerea doreşte ca, din cele 8,79 milioane titluri răscumpărate, 880.000 de acţiuni sa fie acordate membrilor CA.

---

Actualizare - A început şedinţa AGEA SIF Banat-Crisana. Au fost votaţi secretarii de şedinţa şi aleasă comisia de numărare. Cvorumul de şedinţa este întrunit. 29,69% din totalul capitalului social. Pentru validitatea deliberărilor e nevoie la prima convocare de prezenţa acţionarilor detinand cel puţin o pătrime din voturi, adică 25% din capitalul social.

---

Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) sunt aşteptaţi, astăzi, să participe la şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) pentru deciderea modalităţii în care să fie alocate cele 8,79 milioane de acţiuni răscumpărate recent de societate.

Şedinţa AGEA se anunţă tensionată, deoarece ea a fost convocată după ce, în prealabil, Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a înaintat, prin directorul executiv Marius Pop, o cerere Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în care solicită să nu i se permită conducerii SIF Banat-Crişana să-şi aloce gratuit 880.000 de acţiuni din cele răscumpărate, din moment ce conducerea nu a îndeplinit în integralitate mandatul acţionarilor privind răscumpărarea acţiunilor în vederea anulării. Astfel, propunerea investitorilor este ca persoanele din conducerea SIF1 să primească doar 250.000 de acţiuni, atât cât i-ar reveni după un calcul de distribuţie pro rata.

În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana a pus pe ordinea de zi a adunării de astăzi trei variante de alocare a acţiunilor răscumpărate.

Prima implică anularea tuturor celor 8,79 milioane de titluri pentru reducerea capitalului social, iar cea de-a doua presupune o distribuţie pro-rata, în care 8,54 de milioane de acţiuni să fie anulate, iar 250.000 de titluri să meargă către conducere. A treia variantă implică alocarea a 7,91 milioane de acţiuni pentru reducerea capitalului, 880.000 de acţiuni să mergă gratuit la conducătorii SIF Banat-Crişana.

"În situaţia aprobării uneia dintre cele trei variante propuse, Consiliul de Administraţie are obligaţia convocării unei adunări generale extraordinare a acţionarilor care să aibă pe ordinea de zi propunerea privind reducerea capitalului social al Societăţii prin anularea acţiunilor alocate în acest scop", se arată în convocator.

Amintim că, ultimul program de răscumpărare derulat de SIF Banat-Crişana, ce a cuprins de fapt trei programe, a fost lansat pentru 30,88 milioane de acţiuni SIF1, din care 30 de milioane ar fi trebuit anulate, pentru reducerea capitalului social, iar 880.000 de titluri erau destinate conducerii SIF1, conform unor hotărâri mai vechi ale acţionarilor societăţii de investiţii financiare.

În ofertă, SIF-ul a oferit un preţ pe acţiune de numai 2,7 lei, destul de apropiat de cel din piaţă din momentul lansării operaţiunii şi cu mult sub preţurile maxime aprobate de acţionari, astfel încât s-a răscumpărat mai puţin de o treime din numărul total al acţiunilor celor trei programe. În aceste condiţii, AISIF a mai solicitat conducerii SIF1 să respecte şi să ducă la capăt mandatul dat de acţionari privind răscumpărarea celor 30 de milioane de acţiuni destinate anulării, prin oferirea unui preţ pe acţiune avantajos.

Mai mult, AISIF a solicitat ASF să ia măsurile necesare pentru a nu permite domnului Bogdan Drăgoi, implicit Consiliului de Administraţie al SIF1, să folosească voturile acţionarilor cu care este în conflict de interese pentru a se premia cu acţiuni gratuite, răscumpărate cu banii tuturor acţionarilor SIF1.

Acţionariatul SIF Banat-Crişana este populat cu diverse fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii de SIF1 şi/sau SIF Muntenia. SIF Banat-Crişana deţine 99,9% din SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia.

"Aceste SAI-uri, prin fondurile pe care le administrează, pot să voteze în favoarea domnului Bogdan Drăgoi şi în defavoarea SIF1. În cele ce urmează arătăm două cazuri pentru exemplificarea acestui conflict de interese:

1. SAI Swiss Capital, care deţine peste 5% din SIF1, are contract atât cu SIF1, condus de domnul Bogdan Drăgoi, cât şi cu SIF Muntenia (SIF4), care este administrată de o filială a SIF1, mai precis SAI Muntenia. SAI Swiss Capital încasează milioane de lei anual din banii SIF1 şi SIF4, ambele fiind direct sau indirect controlate de domnul Bogdan Drăgoi. Pentru menţinerea contractelor sale cu SIF1 şi SIF4, de pe urma cărora încasează milioane de lei anual, SAI Swiss Capital va vota în favoarea premierii domnului Drăgoi chiar dacă acel vot ar fi în defavoarea SIF1, şi prin urmare în defavoarea altor acţionari SIF1. Se încalcă, astfel, principiile şi prevederile legii 74/2015 şi ale regulamentului Uniunii Europene 231/2013.

2. OPUS Chartered Issuances este un alt exemplu grav de conflicte de interese între domnul Bogdan Drăgoi şi un acţionar. OPUS Chartered Issuances deţine peste 5% din capitalul SIF1 exclusiv prin acţiuni cumpărate cu banii SIF4, societate care este condusă de o filială a SIF1, mai precis, SAI Muntenia. OPUS Chartered Issuances beneficiază de câştiguri însemnate datorate SAI Muntenia. În consecinţă, OPUS Chartered Issuances va vota în favoarea domnului Drăgoi şi în defavoarea SIF1 şi, prin urmare, în defavoarea altor acţionari SIF1.

Aceşti doi acţionari, prezentaţi aici cu titlu de exemplu, au conflicte de interese semnificative cu conducerea SIF1", se arată în a doua solicitare trimisă de către AISIF către ASF.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Cu voturile fondurilor se aleg și se premiază administratorii și se resping in linie dividendele cu promisiunea mincinoasa a unor fantastice lrograme de rascumparare pentru actionari.Apoi administratorii stabilesc pretul mizer de răscumpărare. Acum vin cu premierea pentru fidelizare a administratorilor. De frica sa nu demisioneze :)))) ca ca

    Ei nu mai găsesc, fondurile vor vota pentru. Dacă nu ar fi de plâns de rizibila situația. Il și vad pe juravle analizând ordinea de zi cu atentie sporită. Cums-or fi gasit ăștia toți la un loc e greu de inteles. E pemcompetenta ca la ASF marcu, Gradinescu, Dascălu. Unu mai destept ca altu, toți găsiți de pe wall street:)))) 

    1. Gasiti pe centura partidelor sleioase. ASF a ajuns ca o parcare jenanta in care nu opresti niciodata mai ales daca esti cu copiii in masina. Strigator la cer ce se intampla.

    Nu se mai poate cu acești indivizi de la SIF1. Bai, parca am fi într-o țară bananieră, sau prin anii '30. Asemenea escroci nu au ce căuta în conducerea SIF-urilor, auzi tu, sa fie premiați. Pentru ce, pentru escrocherit acționarii?!?! ASF, trezeste-te până nu e prea târziu

    1. Acum vor sa mareasca cota de contributie la pilonul II,ca e mai bine asa pentru viitorii pensionari,dar exista vreo siguranta ca banii luati se vor regasi in conturile personale?Nu vorbim de aiureli cu cresteri de mii la suta...doar suma luata lunar sa fie aceeasi la final,este in vreo lege vreo prevedere in acest sens?

      Pilonul II e o bucata buna din averea contribuabililor care teoretic e păzită cum a fost păzit City, Astra, FNI, mai nou sifurile . E vital ca in al 24 lea ceas in ASF sa fie aduși oameni de buna credință și cu pregătire serioasă . Chiar in ASF sunt profesioniști care pot înlocui tot consiliul. Nu trebuie căutat ca sunt destui. Dar asta e o chestiune pe care Parlamentul nu o va transă niciodată decât cu DNA ul la usa.

      Nu se poate cu profesioniști de buna credință. Ar zdruncina stabilimentul Crucea de Piatra ASF. Cine ar mai lua, da, de la alde Dragoii, tata si fiu-su, Juravlii, Lakisii si toți genul lor asta slinos? Apai si unii domni de prin parlament, gen Burdujii si alte famelii securistice afaceristo ce or fi ei. Pe ei cine sa ii mai servească si pentru clientela lor? Sufletele, instituțiile si legea se prostesc si se prostituează pe funcții si mulți bani la Crucea de Piatra. Matroana Ursache a fost inlocuita cu matroana Gradinarului. Si alte matroane, matroni. Dansează lucrătorii lor după cum canta Dragoi.

    dragoi minte in fata AGA. politica de remunerare nu contine niciun criteriu. AGEA din aprilie spune clar Se aprobă derularea unui program de răscumpărare a acţiunilor proprii (“Programul II”) de către Societate, cu respectarea prevederilor legale aplicabile şi întrunind următoarele caracteristici principale: (i) Scopul programului II: Societatea va răscumpăra acţiuni în cadrul Programului II pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii Societăţii (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată în cadrul Societăţii, conform criteriilor de performanţă ce urmează a fi stabilite de Consiliul de Administraţie

    Deci, domnul dragoi, ca sa fie clar, acest management trebuia sa intocmeasca criterii de performanta si comitetul de remunerare trebuia sa verifice daca sunt indeplinite. Lozincile din politica de remunerare de pe saitu lu peste prajit sunt niste generalitati. criteriile de performanta trebuie stabilite de AGA in fiecare an. Ce spune dragoi e ca putea sa si aloce actiunile dar a fost gentil si a solicitat AGA sa fure cu mainele fondurilor. Asta ca sa mai cheltuie pe cafele intr-o AGA care e regizata de la palatul lu Najib 

    1. Nu știu care este problema, unii critica alții se apară, Aripa lui Ben ataca aripa lui Dragoi se apară, ce mai frate gherila sau Afganistan. Bai oameni buni înțeleg un lucru, dacă era sa fie ilegal ce au făcut ăștia la SIF-URI, cum spune Ben atunci ii busea ASF, bai frate, nu inteleg cum are tupeu Ben si trupa lui sa ii facă prosti și hoți pe ăștia de la SIF, se crede tare deștept? Ce treaba aveți cu Lakis, nu are nici o treaba el Dragoi este șeful, INCA, poate vine unul la Sif Banat Crișana, tânăr de 30 de ani, atunci sa te vedem Ben, când te vs lua în corzi!

      Tu faci misto de noi!

      Mai bine spune=ne care sunt oamenii lui Paul Stanescu din ASF. 

    Drăgoi minte cu insolenta acționarii. Nu i se cuvine nicio actie gratuită fără performanța verificabila niciunui Board din vreo companie din lumea asta. Nu, palavrele din actele de pe site ul sifurilor sunt o batjocura. ASF ul a închis obloanele pieței de când s-au cârdășit cu cooperativa. Cârdășie pe ciolan, nu e alta explicație .se sprijină reciproc prin sistemul pile relații de partid. Asta e Romanica .

    Sunt curios cum o fi votat Buica:)))) El e un om cu convingeri și principii ferme. Precis s-a împotrivit:))))))

    1. Precis :)))))))

      Dar cum o fi votat Cioaca :))))))))))) de la Sif5?

    Dacă nu avea nevoie de AGA pentru ce a convocat-o ? La mișto . Oamenii ăștia cred ca dacă se acoperă de hârtii hoția nu se vede. Bă încă se vede și mai bine. E corecta întrebarea cu criteriile de performanța . Unde sunt, când au fost aprobate. Audiorul le-a verificat ? Nerușinare . Cvorum micuț , cine o fi lipsit din cooperativa , știe cineva care a fost la AGA?

    1. Dragoi crede ca daca se premiaza cu manutele pretioase ale lu Buica si manutele delicate ale lui juravle s-a scos. Aici e o fractura de logica. Pai pe Buica si juravle cine il premiaza? Dragoi. Deci o mana spala pe alta. Hotia e la vedere dar e transparenta ca se decide in AGA. Parca AGA nu inseamna niste oameni care sunt cativa la numar si ci care oameni omenosi cum sunt isi stabilesc singuri unul altuia la cafenea bonusurile si pradaciunile. deci cu mai putin de 20% din capital Dragoi face ce vrea. Cum de mai sunt sifurile pe premium? Asta e o intrebare pentru Tanase care tocmai ce a fost reconfirmat si care nu il auzim decat de bine si frumos e pe bursa din care castiga si el tot din gratuite. Nu din investitii proprii ca noi fraierii.

      Buica, Dragoi si Juravle sunt protejați de o parte din consiliul ASF si din sectorul piața de capital. O mana spala pe alta si toți se protejează impreuna si se susțin reciproc prin funcții. Adică si funcțiile din asf. Ca pentru aia se NUMESC in niște funcții sclavii lor in ASF. Hoția tot impreuna se face. ASF tine de 6 la orice derapaje si incalcari ale grupului. Buica, Dragoi si Juravle decid prin interpusii lor protectori din ASF cum sa reacționeze autoritatea. Adică dormind. Pana nu intra procurorii prin ASF sa ii salte pe cei care urmează ordinele astora si nu legea nu se schimba nimic. E prea vizibil desi puțin le pasa hoților inca nesaltati din ASF. Asa credea si Rusanu ca scăpa cu orice inainte sa umble cu cătușele prin fata camerelor de filmat.

      Ce caracter infect poți sa ai, în condițiile în care Rusanu nu a fost condamnat,judecătorii confirmând ca omul este nevinovat.

      Dar el, de fapt, este vinovat.

      Gresit, Rusanu a fost nevinovat si daca tu postezi un comentariu cretin, nu convingi pe nimeni, sclavule!

      Spuse in hohote de lacrimi finul, fina sau amanta din ASF! NERUȘINATULE, NERUȘINATO, doar a scăpat de pușcărie. Cum sa fie nevinovat? Unul ca Patriciu, SOV, si alte creaturi penelisto-penalisto-dambovitea no-afaceriste a fost luat pentru cea mai mica buba din zecile de penale. Nu a scăpat, a profitat de ciuma roșie. Modificările abuzului in serviciu. Si moș Rusanu al tău face parte dintre scăpații ciumei roșii. Un alt dosar ar fi fost traficul de influenta la deversarea cohortelor de fini, fine, amante ale lui la ASF.

    Alte informații

    (publicate în 24 noiembrie 2021 | 16:00) 

    La data de 11 noiembrie 2021, data de referință pentru adunarea generală extraordinară a acționarilor (AGEA) din 25 (26) noiembrie 2021, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.542.236,30 lei, împărțit în 515.422.363 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat: 

    • 8.792.307 de acțiuni deținute de societate, achiziționate în cadrul ofertei publice de cumpărare autorizată de ASF prin Decizia nr. 1166/22.09.2021, derulată în perioada 29 septembrie – 12 octombrie 2021 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990;

    • 11.731.720 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 272 alin. 1 lit. a din Legea nr. 126/2018, coroborate cu cele ale Regulamentului ASF nr. 3/2016, conform solicitării ASF. 

    1. Alte informații

      (publicate în 23 aprilie 2021 | 14:00) 

      La data de 14 aprilie 2021, data de referință pentru adunarea generală ordinară a acționarilor (AGOA) și adunarea generală extraordinară a acționarilor (AGEA) din 26 (27) aprilie 2021, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.542.236,30 lei, împărțit în 515.422.363 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat: 

      • 880.000 de acțiuni deținute de societate, achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în baza hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990;

      • 11.731.720 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 272 alin. 1 lit. a din Legea nr. 126/2018, coroborate cu cele ale Regulamentului ASF nr. 3/2016, conform solicitării ASF. 

      Alte informații

      La data de 18 decembrie 2020, data de referință pentru adunarea generală ordinară a acționarilor (AGOA) din 6 (7) ianuarie 2021, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.746.072,40 lei, împărțit în 517.460.724 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat: 

      • 2.918.361 de acțiuni deținute de societate, achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în baza hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990;

      • 11.527.884 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 272 alin. 1 lit. a din Legea nr. 126/2018, coroborate cu cele ale Regulamentului ASF nr. 3/2016, conform solicitării ASF. 

      Alte informații

      La data de 22 octombrie 2020, data de referință pentru adunarea generală ordinară și adunarea generală extraordinară a acționarilor din 2 (3) noiembrie 2020, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.746.072,40 lei, împărțit în 517.460.724 acțiuni, din care cu drept de vot suspendat: 

      • 2.918.361 de acțiuni deținute de societate achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în baza hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990;

      • 11.527.884 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 272 alin. 1 lit. a din Legea nr. 126/2018, coroborate cu cele ale Regulamentului ASF nr. 3/2016, conform solicitării ASF. 

      La data de 23 iunie 2020, data de referință pentru adunarea generală extraordinară a acționarilor din 6 (7) iulie 2020, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.746.072,40 lei, împărțit în 517.460.724 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat:

      • 37.400.920 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 286^1 din Legea nr. 297 / 2004, conform Deciziei ASF nr. 767 din 1 iulie 2020;

      • 2.918.361 de acțiuni deținute de societate achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în baza hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990. 

      LISTA DEȚINĂTORILOR CU DREPTURI DE VOT SUSPENDATE la data 13 aprilie 2020, data de referință

      pentru adunarea generală ordinară și adunarea generală extraordinară a acționarilor SIF Banat-Crișana 

      din 27 (28) aprilie 2020, conform Deciziilor ASF nr. 522 și nr. 523 din 22 aprilie 2020 

      Grup de acționari prezumați că acționează concertat în legătură cu SIF Banat-Crișana SA, 

      conform Deciziei ASF nr. 522 din 22 aprilie 2020 

      Nr. crt. Denumire acționar 

      1 ARIS CAPITAL S.A. 

      2 SMART CAPITAL INVESTMENTS S.A. 

      3 TORCH INVEST S.A. 

      Un număr de 37.400.920 de acțiuni cu drepturi de 

      vot suspendate prin metoda pro-rata, care

      depășesc pragul de 5% din capitalul social. 

      Alte informații

      Deciziile ASF nr. 522 și nr. 523 din 22.04.2020 

      Lista acționarilor cu drepturi de vot suspendate 

      La data de 13 aprilie 2020, data de referință pentru adunarea generală ordinară și adunarea generală extraordinară a acționarilor din 27 (28) aprilie 2020, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.746.072,40 lei, împărțit în 517.460.724 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat: 

      • 37.400.930 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 286^1 din Legea nr. 297 / 2004, conform Deciziilor ASF nr. 522 și nr. 523 din 22 aprilie 2020; 

      • 2.918.361 de acțiuni deținute de societate achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în baza hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990.

      Alte informații

      Deciziile ASF nr. 276, nr. 277, nr. 278 și nr. 279 din 05.03.2020 

      Lista acționarilor cu drepturi de vot suspendate 

      La data de 20 februarie 2020, data de referință pentru adunarea generală extraordinară a acționarilor din 10 (11) martie 2020, SIF Banat-Crișana are un capital social de 51.746.072,40 lei, împărțit în 517.460.724 de acțiuni, din care cu drept de vot suspendat: 

      • 37.400.930 de acțiuni – suspendare în temeiul art. 286^1 din Legea nr. 297 / 2004, conform Deciziilor ASF nr. 276, nr. 277, nr. 278 și nr. 279 din 5 martie 2020;

      • 2.918.361 de acțiuni deținute de societate achiziționate în cadrul programului de răscumpărare derulat în baza hotărârii AGEA din 26 aprilie 2018 – suspendare în temeiul art. 105 alin. (2) din Legea nr. 31 / 1990. 

      LISTA DEȚINĂTORILOR CU DREPTURI DE VOT SUSPENDATE la data 20 februarie 2020, data de referință

      pentru adunarea generală extraordinară a acționarilor SIF Banat-Crișana din 10 (11) martie 2020, 

      conform Deciziilor ASF nr. 276, nr. 277, nr. 278 și nr. 279 din 5 martie 2020 

      Grup de acționari prezumați că acționează concertat în legătură cu SIF Banat-Crișana SA, 

      conform Deciziei ASF nr. 276 din 5 martie 2020 

      Nr. crt. Denumire acționar 

      1 ARIS CAPITAL S.A. 

      2 SMART CAPITAL INVESTMENTS S.A. 

      3 TORCH INVEST S.A.  

      Un număr de 37.400.920 de acțiuni cu drepturi de 

      vot suspendate prin metoda pro-rata, care

      depășesc pragul de 5% din capitalul social. 

    PUNCTUL 2 AL ORDINII DE ZIAGEA

    Aprobarea revocării în parte a Hotărârii Adunării Generale 

    Extraordinare a Acționarilor din data de 22 aprilie 2019, 

    publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, nr. 

    2154/23.05.2019, respectiv a articolului 1 din această hotărâre, 

    prin care a fost aprobată derularea unui program de 

    răscumpărare a maxim 15.000.000 de acțiuni proprii. 

    Prin art. 1 din Hotărârea din data de 22 aprilie 2019 Adunarea Generală Extraordinară a 

    acționarilor (AGEA) SIF Banat-Crișana a aprobat derularea unui program de răscumpărare a 

    acțiunilor proprii (“Programul I”) de către Societate în vederea reducerii capitalului social al 

    acesteia, societatea urmând a răscumpăra un număr maxim de 15.000.000 de acțiuni, la un preț 

    cuprins între prețul minim de 0,1 lei per acțiune și prețul maxim de 4,38 lei per acțiune. Durata 

    Programului I aprobată de către adunarea generală extraordinară a acționarilor a fost de 

    maximum 18 luni de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a. 

    Prin art. 2 din Hotărârea din data de 22 aprilie 2019 Adunarea Generală Extraordinară a 

    acționarilor (AGEA) SIF Banat-Crișana a aprobat derularea unui program de răscumpărare a 

    acțiunilor proprii, în conformitate cu legislația aplicabilă, pentru un număr de cel mult 880.000 

    de acțiuni în vederea distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii Societății 

    (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum și al recompensării pentru 

    activitatea desfășurată în cadrul Societății (Programul II). AGEA a mai aprobat utilizarea acțiunilor 

    achiziționate în cadrul Programului II de răscumpărare a acțiunilor proprii în vederea distribuirii 

    cu titlu gratuit către membrii conducerii Societății (administratori, directori), în cadrul unui Plan 

    de tip „Stock Option Plan”, cu respectarea legislației în vigoare, CA fiind împuternicit să adopte 

    toate măsurile necesare și să îndeplinească toate formalitățile cerute pentru aprobarea și 

    implementarea Planului de tip „Stock Option Plan”. 

    Tot în cursul anului 2019, SIF Banat-Crișana a derulat o Ofertă Publică de Cumpărare de acțiuni 

    prin intermediul SWISS CAPITAL, pentru finalizarea celor două programe de răscumpărare 

    aprobate în AGEA din 26 aprilie 2018, întrucât în perioada 2 – 26 octombrie 2018, prin tranzacții 

    directe în piață, au fost răscumpărare un număr de doar 89.656 acțiuni. 

    Oferta publică de cumpărare a fost aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin 

    Decizia 1263/16.10.2019 și a vizat răscumpărarea unui număr de 18.771.068 acțiuni SIF Banat 

    Crișana SA la un preț de 2,50 lei/acțiune. Oferta s-a desfășurat în perioada 22.10.2019- 

    04.11.2019. În cadrul ofertei au fost cumpărate un număr de 4.228.705 acțiuni reprezentând 

    0,8172% din capitalul social al SIF Banat Crișana. (Notificare cu privire la rezultatele ofertei publice 

    de cumpărare de acțiuni emise de SIF Banat Crișana din 12.11.2019). 

    În contextul în care în anul 2019 au fost deja derulate cele două programe de răscumpărare a 

    acțiunilor proprii aprobate în cursul anului 2018, conducerea Societății a considerat mai potrivită 

    derularea în anul 2020 a programelor de răscumpărare aprobate în cursul anului 2019. În anul 

    2020, odată cu izbucnirea pandemiei COVID – 19, datorită condițiilor de incertitudine și de 

    lichiditate scăzută a pieței, conducerea Societății a considerat necesară amânarea derulării celor 

    două programe de răscumpărare. 

    Ulterior, în cadrul adunării generale extraordinare din data de 27 aprilie 2020, AGEA a decis ca, 

    din cele 2.918.361 acțiuni proprii aflate în proprietatea Societății și răscumpărate în baza 

    programelor de răscumpărarea de acțiuni aprobate în cursul anului 2018, un număr de 880.000 

    de acțiuni să fie utilizate pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii Societății 

    (administratori, directori), în cadrul Planului de tip „Stock Option Plan”, aprobat prin Hotărârea 

    AGEA din data de 22 aprilie 2019, urmând ca Programul 2 de răscumpărare a acțiunilor proprii, 

    aprobat în cadrul aceleiași AGEA din data de 22 aprilie 2019 să își înceteze efectele. 

    De asemenea, pentru diferența de 2.038.360 de acțiuni, AGEA convocată pentru data de 27/28 

    aprilie 2020 a aprobat reducerea capitalului social al Societății de la 51.746.072,4 lei, la 

    51.542.236,3 lei ca urmare a anulării celor 2.038.361 acțiuni proprii dobândite de către societate. 

    Având în vedere cele mai sus arătate, precum și condițiile actuale încă nefavorabile din piață, 

    Consiliul de administrație supune AGEA aprobarea revocării în parte a Hotărârii Adunării 

    Generale Extraordinare a Acționarilor din data de 22 aprilie 2019, publicată în Monitorul Oficial 

    al României, Partea a IV-a, nr. 2154/23.05.2019, respectiv a articolului 1 din această hotărâre, prin 

    care a fost aprobată derularea unui program de răscumpărare a maxim 15.000.000 de acțiuni 

    proprii și aprobarea, la punctul 3 al ordinii de zi a AGEA din data de 2/3 noiembrie 2020, a unui 

    nou program de răscumpărare a acțiunilor proprii, pentru același număr de maxim 15.000.000 

    de acțiuni, în termen de 12 luni de la data publicării hotărârii AGEA în Monitorul Oficial al

    României. 

    1. PUNCTUL 3 AL ORDINII DE ZIAGEA

      Aprobarea derulării unui program de răscumpărare a 

      acțiunilor proprii de către Societate – Programul 3. 

      Cadrul legal aplicabil Programului de răscumpărare a acțiunilor proprii 

      SIF Banat-Crișana este constituită ca societate pe acțiuni. De asemenea, acțiunile societății sunt 

      tranzacționate pe piața reglementată. Din această perspectivă, operațiunii de răscumpărare a 

      acțiunilor proprii îi sunt aplicabile prevederile Legii nr. 31/1990, ale legislației pieței de capital, ale 

      Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață și ale Regulamentului Delegat (UE) nr. 

      1052/2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al 

      Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru condițiile aplicabile 

      programelor de răscumpărare și măsurilor de stabilizare. 

      Conform prevederilor art. 103^1 din Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu 

      modificările si completările ulterioare, răscumpărarea acțiunilor poate avea loc în următoarele 

      condiții: 

      „a ) autorizarea dobândirii propriilor acțiuni este acordată de către adunarea generală extraordinară 

      a acționarilor, care va stabili condițiile acestei dobândiri, în special numărul maxim de acțiuni ce 

      urmează a fi dobândite, durata pentru care este acordată autorizația si care nu poate depăși 18 luni 

      de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, și, în cazul unei dobândiri 

      cu titlu oneros, contravaloarea lor minimă si maximă; 

      b) valoarea nominală a acțiunilor proprii dobândite de societate, inclusiv a celor aflate deja în 

      portofoliul său, nu poate depăși 10% din capitalul social subscris; 

      c) tranzacția poate avea ca obiect doar acțiuni integral liberate; 

      d) plata acțiunilor astfel dobândite se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele 

      disponibile ale societății, înscrise în ultima situație financiară anuală aprobată, cu excepția rezervelor 

      legale”. 

      Potriv it art. 104 alineatul (1) litera a) din Legea nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu 

      modificările și completările ulterioare, restricțiile prevăzute la art. 103^1 nu se aplică în cazul 

      acțiunilor dobândite în vederea reducerii capitalului social. 

      În conformitate cu prevederile art. 105 din Legea nr. 31/1990 acțiunile dobândite de societate nu 

      dau dreptul la dividende pe perioada deținerii lor de către societate. Potrivit aceluiași articol, 

      dreptul de vot conferit de acțiunile dobândite de societate va fi suspendat pe perioada deținerii 

      lor de către societate. 

      Efectuarea tranzacțiilor în cadrul Programului de răscumpărare se va face cu respectarea 

      prevederilor legale, din care amintim ca relevante următoarele: 

      • prețul plătit în cazul acțiunilor proprii răscumpărate de către societate în implementarea 

      programului de răscumpărare nu va depăși valoarea mai mare dintre prețul ultimei tranzacții 

      independente și prețul celei mai recente oferte independente pentru acțiunile SIF1; 

      • nu pot fi cumpărate acțiuni reprezentând mai mult de 25% din volumul zilnic mediu de acțiuni 

      tranzacționate în locul de tranzacționare în care se efectuează achiziția; 

      • detaliile tuturor operațiunilor efectuate vor fi publicate până la finalul celei de a 7-a zile 

      bursiere de la data executării. 

      Caracteristicile Programului de răscumpărare propus pentru aprobare 

      adunării generale extraordinare a acționarilor 

      În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață, 

      Societatea va răscumpăra acțiuni proprii în vederea reducerii capitalului social al acesteia. 

      Prețul minim ce va fi plătit per acțiune este de 0,1 lei iar prețul maxim ce va fi plătit per acțiune 

      este de 5,1020 lei. Prețul pentru fiecare tranzacție în parte va fi determinat cu respectarea 

      prevederilor Regulamentului (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață. Plata acțiunilor dobândite 

      în cadrul Programului va fi făcută din sursele prevăzute de lege, anume din profitul distribuibil 

      sau din rezervele disponibile ale societății, înscrise în ultima situație financiară aprobată, cu 

      excepția rezervelor legale. 

      Durata Programului va fi de maximum 12 luni de la data publicării hotărârii adunării generale 

      extraordinare a acționarilor în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a. 

      Numărul maxim de acțiuni ce vor fi răscumpărate este de cel mult 15.000.000 acțiuni. 

      Programul va include și alte cerințe impuse de lege, iar achiziționarea acțiunilor în cadrul 

      Programului se va desfășura prin toate operațiunile de piață permise potrivit legii, care pot 

      include și oferte publice de cumpărare inițiate de Societate, cu respectarea prevederilor legale. 

      Pentru implementarea Programului de răscumpărare a acțiunilor proprii se spune aprobării 

      adunării generale extraordinare a acționarilor împuternicirea consiliului de administrație să 

      adopte toate măsurile necesare și să îndeplinească toate formalitățile cerute pentru ducerea la 

      îndeplinire a hotărârii adunării generale extraordinare a acționarilor. 

      Obiective ale derulării Programului 3 de răscumpărare acțiuni 

      Programul 3 de răscumpărare a acțiunilor proprii are drept scop anularea acțiunilor ce vor fi 

      dobândite de societate, urmată de reducerea corespunzătoare a capitalului social al societății. 

      Prin acest Program, pe care îl apreciază ca benefic pentru acționari, Societatea poate absorbi un 

      număr limitat de acțiuni din piață și este de așteptat ca Programul să contribuie la creșterea 

      cererii de acțiuni SIF1, cu efect pozitiv asupra lichidității și reducerii discount-ului la care se 

      tranzacționează acțiunile. 

      Obiectivele principale ale programului de răscumpărare de acțiuni proprii sunt diminuarea 

      discountului dintre activul net și prețul de tranzacționare, creșterea activului unitar și a lichidității 

      acțiunilor SIF1 în piață. Derularea programului de răscumpărare a acțiunilor proprii creează 

      premisele pentru o posibilă creștere a randamentelor pentru acționari, în cazul aprecierii 

      cotațiilor bursiere. 

      Estimare costuri totale privind programul de răscumpărare, impactul 

      preconizat asupra capitalurilor proprii ale Societății, sursele de finanțare a 

      operațiunii 

      Costul total al programului de răscumpărare supus aprobării acționarilor este influențat de 

      următorii factori principali: 

      - prețul de achiziție al acțiunilor răscumpărate; 

      - costurile de tranzacționare (e.g. comisioane de intermediere și alte costuri incluzând cotele 

      de reglementare); 

      - numărul de acțiuni răscumpărate în cadrul programului. 

      În funcție de factorii menționați mai sus, pentru o estimare a costurilor totale privind programul 

      de răscumpărare s-au luat în calcul următoarele ipoteze: 

      - Estimarea costului de achiziție al acțiunilor răscumpărate în următoarele două scenarii: (i) 

      prețului minim per acțiune supus aprobării AGEA (0,1 lei/acțiune); (ii) prețului maxim per 

      acțiune supus aprobării AGEA (5,1020 lei/acțiune). 

      - Estimarea costurilor de tranzacționare în funcție de modalitatea de achiziție a acțiunilor 

      (e.g. achiziție directă din piață sau ofertă publică de cumpărare), bazată pe nivelul 

      comisioanelor maximale contractuale și a cotelor reglementate. 

      - Numărul de acțiuni ce urmează a fi răscumpărat - numărul maxim de acțiuni supus 

      aprobării AGEA. 

      Din perspectivă contabilă, Societatea înregistrează acțiunile răscumpărate la data tranzacției ca 

      o diminuare a capitalurilor proprii, în conformitate cu art. 75 din Norma ASF nr. 39/2015. Acțiunile 

      proprii răscumpărate sunt înregistrate la costul de achiziție, inclusiv comisioanele de 

      intermediere și alte costuri de tranzacționare. 

      La data anulării acțiunilor răscumpărate, se înregistrează doar o realocare între conturile de 

      capitaluri proprii, fără a avea impact în contul de profit sau pierdere și fără a reduce suplimentar 

      capitalurile proprii. O eventuală diferență negativă (între valoarea nominală și valoarea de 

      răscumpărare) rezultată din anularea instrumentelor de capitaluri proprii răscumpărate poate fi 

      acoperită din rezultatul reportat și alte elemente ale capitalurilor proprii, în conformitate cu 

      hotărârea Adunării Generale a Acționarilor. 

      Implementarea acestui program de răscumpărare se va face din sursele proprii prevăzute de lege 

      (profit distribuibil și alte rezerve disponibile). 

      Societatea va informa corespunzător investitorii cu privire la costurile totale ale programului de

      răscumpărare și impactul asupra capitalurilor proprii, ulterior derulării programului. 

    Cum s-a aprobat cu 50%. Trebuia sa aibă doua treimi voturi pentru ca prin hotărâre se diminuează numărul de acțiuni și capitalul . Deci nicio hotărâre nu e valida .

    1. La sif 1 și 4 nicio hotărâre nu e valida de când au apărut fondurile. Nu e prima nici ultima invalida. Oricum termenul invalid e depășit . Sunt hotărâri ilegale . Destinate servirii stăpânilor . Deci hoție

    RAPORT CURENT

    conform Regulamentului nr. 5/2018 și Legii nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente  

    financiare și operațiuni de piață 

    Data raportului: 25.11.2021 

    Hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor  

    SIF Banat-Crișana din data de 25 noiembrie 2021 

    Decide asupra punctelor aflate pe ordinea de zi a AGEA după cum urmează: 

    Hotărârea nr. 1: 

    Cu participarea directă, prin reprezentant sau prin corespondență a acționarilor ce dețin  

    150.401.544 de acțiuni, reprezentând 29,69% din numărul total de drepturi de vot, cu votul  

    „pentru” al acționarilor reprezentând 98,18% din voturile exprimate, aprobă alegerea 

    secretarilor ședinței adunării generale extraordinare a acționarilor societății, respectiv a  

    acționarilor Laurențiu Riviș, Eugen Ioan Cristea și Daniela Vasi, având datele de identificare  

    disponibile la sediul societății, care vor verifica îndeplinirea tuturor formalităților cerute  

    de lege și de actul constitutiv pentru ținerea adunării și vor întocmi procesul verbal de  

    ședință al adunării. 

    Hotărârea nr. 2: 

    Cu participarea directă, prin reprezentant sau prin corespondență a acționarilor ce dețin  

    150.401.544 de acțiuni, reprezentând 29,69% din numărul total de drepturi de vot, cu votul  

    „pentru” al acționarilor reprezentând 98,18% din voturile exprimate, aprobă alegerea comisiei de  

    numărare a voturilor exprimate de acționari asupra punctelor aflate pe ordinea de zi a  

    adunării generale extraordinare a acționarilor, compusă din Laurențiu Riviș, Eugen Ioan  

    Cristea, Daniela Vasi și Adrian Marcel Lascu, având datele de identificare disponibile la  

    sediul societății. 

    Hotărârea nr. 3: 

    Cu participarea directă, prin reprezentant sau prin corespondență a acționarilor ce dețin  

    150.401.544 de acțiuni, reprezentând 29,69% din numărul total de drepturi de vot, cu votul  

    „pentru” al acționarilor reprezentând 50,24% din voturile exprimate, aprobă modalitatea de  

    alocare a celor 8.792.307 de acțiuni proprii răscumpărate de către Societate în baza  

    programelor de răscumpărare aprobate anterior de către adunarea generală a acționarilor  

    în scopul reducerii capitalul social și pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii  

    conducerii Societății, programe duse la îndeplinire prin derularea ofertei publice de  

    cumpărare aprobată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr.  

    1166/22.09.2021, în următoarea variantă: 

    Varianta 3: alocarea unui număr de 7.912.307 acțiuni în vederea reducerii capitalului social  

    al Societății și alocarea unui număr de 880.000 acțiuni în vederea distribuirii cu titlu gratuit  

    către membrii conducerii Societății.  

    Consiliul de administrație are obligația convocării unei adunări generale extraordinare a  

    acționarilor, care să aibă pe ordinea de zi propunerea privind reducerea capitalului social  

    al Societății, prin anularea acțiunilor alocate în acest scop. 

    Hotărârea nr. 4: 

    Cu participarea directă, prin reprezentant sau prin corespondență a acționarilor ce dețin  

    150.401.544 de acțiuni, reprezentând 29,69% din numărul total de drepturi de vot, cu votul  

    „pentru” al acționarilor reprezentând 99,99% din voturile exprimate, aprobă data de 15  

    decembrie 2021 ca dată de înregistrare (14 decembrie 2021 ca ex date) în conformitate cu  

    prevederile art. 87 alin. (1) din Legea nr. 24/2017 și ale Regulamentului ASF nr. 5/2018. 

    Bogdan Alexandru Drăgoi 

    Președinte al Consiliului de Administrație

    RC Conformitate, Eugen Cristea 

    În baza mandatului primit de la adunarea generală a acționarilor, Consiliul de administrație a

    aprobat derularea cumulată, pentru un total de maxim de 30.880.000 acțiuni proprii, a 

    Programelor de răscumpărare nr. 1, 2 și 3, menționate mai sus, prin inițierea de către SIF BanatCrișana a unei oferte publice de cumpărare a propriilor acțiuni, cu respectarea cerințelor 

    aprobate prin Hotărârile AGEA nr. 3/27.04.2020, nr. 4/27.04.2020 și nr. 3/01.11.2020. SSIF SWISS 

    CAPITAL S.A. a fost numită în calitate de intermediar în cadrul Ofertei Publice de Cumpărare 

    Acțiuni emise de SIF Banat-Crișana. 

    Programele nu trebuiau sa fie la cumulate deoarece AGEA a dat mandate separate pe fiecare program in parte si preturi diferite.

    Ele trebuiau sa fie specificate separat asa cum au fost aprobate de AGEA cu programul 1,programul 2,programul 3 si fiecare actionar sa subscrie in care program dorea el iar atunci se vedea cine sustine premierea conducerii. 

    1. Corect !

      ASF a aprobat documentul de oferta. Ar fi culmea sa spună acum ca nu e legal.

      Nici nu va spune. ASF nu mai urmărește demult ce se întâmpla in piața . Așteaptă vacanța și bonusurile.

      De unde stii, faci parte din consiliul ASF sau ai aflat cand le duceai cafeaua?

    Au reusit sa se premieze doar cu 50,24%. Asta inseamna ca daca mai avea Madadi 1 milion de actiuni in plus, i-ar fi lasat fara actiuni nemeritate pe nataraii astia nesatui. Si mai inseamna ca unora le-a intrat morcovul si nu au mai avut curaj sa voteze pentru ei. Au inceput sa apara fisuri in cooperativa?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb