Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, a pledat astăzi, în favoarea menţinerii unor "legături puternice" cu Rusia, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova, relatează AFP.
Ministrul, un membru FPÖ (extremă dreapta) care a provocat un scandal în august, când a valsat cu preşedintele rus Vladimir Putin la nunta sa, în timp ce ţara prezida Uniunea Europeană (UE), a elogiat "relaţii bilaterale tradiţionale excelente" între Moscova şi Viena.
"Noi urmăm principiile Uniunii Europene" care a impus o serie de sancţiuni Moscovei din 2014, din cauza anexării Crimeei şi presupusului său rol în războiul din Ucraina, "dar în acelaşi timp încercăm să menţinem legături puternice cu Rusia", a subliniat Kneissl, potrivit traducerii în rusă a declaraţiilor sale, conform AFP.
Austria intenţionează să deschidă un consulat general la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important din Rusia (nord-vest), şi un consulat onorific la Novosibirsk, în Siberia, a precizat ea.
"Austria rămâne un partener economic important al Rusiei", a dat asigurări la rândul său Seghei Lavrov. "Suntem mulţumiţi de rezultatele nagocierilor şi vom continua să avem contacte strânse", a adăugat el.
Vizita şefei diplomaţiei austriece intervine la patru luni după scandalul de spionaj în Austria în care un fost colonel a fost acuzat că a lucrat timp de decenii pentru serviciile speciale ruse.
Dezvăluit la începutul lui noiembrie de către cancelarul conservator Sebastian Kurz, care a denunţat un procedeu "inacceptabil", acest caz a aruncat o umbră asupra relaţiilor austro-ruse, până atunci cordiale.
Karin Kneissl şi-a anulat atunci o vizită prevăzută la Moscova, la începutul lui decembrie, iar Kremlinul a deplâns publicitatea făcută acestui scandal.
Kneissl a dat asigurări astăzi, că scandalul nu va avea un impact asupra relaţiilor între Moscova şi Viena. "Astăzi am simţit foarte bine că putem separa un lucru de altul", a subliniat ministrul austriac.
Participarea lui Putin la căsătoria lui Kneissl a provocat, în august, consternarea presei şi opoziţiei austriece, care au evocat pagubele pe care aceasta le-ar putea cauza imaginii neutralităţii Austriei.
Partidul de extremă dreapta FPÖ, care a numit-o pe Karin Kneissl la şefia diplomaţiei austriece, are un acord de cooperare cu Partidul Rusia Unită al lui Putin din 2016.