Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOA) din Iaşi, Gheorghe Pleşu, a declarat, luni, pentru NewsIn, această criza financiară este o şansă pentru investitorii români, de a deschide noi afaceri în lipsa concurenţei investitorilor străini, pe segmente de piaţă insuficient exploatate.
"Noi am ajuns să fim dependenţi de investitorii străini. Ei ar trebui să vină doar să întărească, însă, noi construim totul după investitorul străin şi nu-i corect. În contextul crizei financiare mondiale, atât timp cât ei nu vin, este o şansă pentru investitorii români să înceapă o afacere. Cred că, pentru cel puţin un an, poate doi, în care investiţiile străine vor fi mai puţine, este un bun prilej pentru investitorii români de a creşte o afacere şi de a o face competitivă", a declarat Gheorghe Pleşu, care se află la conducerea AOA Iaşi din anul 2003.
Potrivit omului de afaceri, investitorii români trebuie să investească în special în producţie, economia românească având nevoie de producţie. În opinia lui Pleşu, la finalul crizei financiare se va produce o egalizare între producţia efectivă şi economia românească, lucru care ar putea fi în avantajul investitorului român dacă a demarat deja o investiţie în producţie.
Pleşu a precizat că asimilarea fondurilor europene este un "moment de respiro" pentru investitorii români, în contextul crizei financiare mondiale, el însuşi intenţionând să investească în industria prelucrării mecanice cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeană.
"Criza este un semnal pentru România. Iar ca o primă direcţie, ar trebui să orientăm tineretul către universităţile tehnice, pentru că inginerii sunt cei care produc, în condiţiile în care a doua orientare importantă este reprezentată de investiţiile româneşti în producţie", afirmă şeful AOA Iaşi.
La Iaşi, criza financiară mondială a afectat sectorul metalurgic, compania Mittal Steel Iaşi fiind nevoită să trimită o parte din angajaţi în şomaj tehnic în lipsă de comenzi. De asemenea, scăderea vânzărilor de autoturisme, de la 1.300 în 2007 la 700 de maşini în primele nouă luni ale anului curent, este pusă de importatori tot pe seama crizei financiare.