Serviciile germane de informaţii se confruntă cu o mişcare islamistă periculoasă şi tot mai fragmentată, a declarat şeful agenţiei de informaţii interne de la Berlin, BfV, într-un interviu acordat DPA la mai puţin de trei săptămâni după atacul de la Târgul de Crăciun.
Hans-Georg Maassen, preşedintele Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), a admis că autorul atentatului de la Berlin, Anis Amri, în vârstă de 24 de ani, se afla în vizorul serviciilor de securitate din ţară, dar a subliniat că existau puţine dovezi privind ameninţarea reprezentată de el şi a negat că au fost făcute greşeli.
"Colegii noştri din GTAZ (centrul comun contraterorism, n.r.) se ocupă de caz în mod profesionist şi cu experienţă", a spus Maassen în interviu, potrivit News.ro.
Amri a intrat cu un camion în mulţimea strânsă la Târgul de Crăciun, omorând 12 oameni şi rănind peste 50.
Potrivit BfV, Amri s-a radicalizat pe scena salafistă din ţară, care nu mai este concentrată în jurul câtorva lideri binecunoscuţi, ci a devenit mai fragmentată. Agenţia a estimat numărul salafiştilor din Germania la peste 9.700.
Maassen a atras atenţia: "Trebuie luate în calcul resursele pe care le avem la dispoziţia noastră pentru a desfăşura supravegherea şi monitorizarea telecomunicaţiilor pe scară largă".
Germania are legi stricte de protecţie a datelor.
Şeful BfV a notat că sunt "alţi oameni periculoşi în ţară, care provoacă îngrijorare".
Serviciile de informaţii germane au în vizor peste 1.200 de oameni pe care îi consideră "potenţiali islamişti terorişti".
"Sunt în mare parte indivizi singuri care au strâns susţinători în jurul lor", a adăugat Maassen, care a precizat că nu se poate vorbi numai de o «scenă salafistă» în Germania, ci de mai multe centre de influenţă.