Şeful BT Securities, acuzat de manipularea pieţei de capital

F. A.
Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2011

Şeful BT Securities, acuzat de manipularea pieţei de capital

Rareş Nilaş: Nu există infracţiune conform legii româneşti

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Rareş Nilaş, preşedintele BT Securities, pe un om de afaceri din Cluj-Napoca, Gicu Agenor Gânscă, doi brokeri de la BT Securities şi altul de la Target Capital sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital.

Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Cluj şi se află pe rolul Curţii de Apel Cluj.

Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multor societăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, este acuzat de manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce a cumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiuni la firma ACI Bistriţa (ACIS), iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă, pentru a-i da un aspect de legalitate.

Conform procurorilor, Gânscă a fost ajutat de brokeri.

"La ora 13.14 Ana Maria Oprean a introdus un ordin de tranzacţionare în numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistriţa, pentru vânzarea a 3.663.315 acţiuni la preţul a de 0,1 lei/acţiune. La ora 13.15, acelaşi broker a introdus un alt ordin de tranzacţionare, de data aceasta de cumpărare, în numele omului de afaceri Gicu Gânscă, prin care acesta cumpără cele 3.663.315 de actiuni la acelaţi preţ de 0,1 lei/acţiune (....). Învinuitul Gânscă Gicu Agenor a urmărit şi a reuşit să influenţeze în mod artificial preţul titlului ACIS cu sprijinul numiţilor Rareş Doralin Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş", se arată în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată tot pentru săvârşirea infracţiunilor de manipulare a pieţei de capital.

Rareş Nilaş consideră că acuzaţiile de manipulare a bursei, pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, nu sunt fundamentate: "Abuzul de piaţă, conform Legii 297/2004 (a pieţei de capital - n.r.), se aplică numai pentru o piaţă reglementată, nu şi în cazul Rasdaq, pentru că aceasta nu a fost calificată ca piaţă reglementată. Elementul probator este raportarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în jurnalul oficial al Comisiei Europene în care se spune că în România există pieţe reglementate spot (la vedere -n.r.) la BVB, respectiv de derivate, atât la BVB şi la Sibiu. Nicăieri nu apare Rasdaq, ceea ce înseamnă că nici CNVM nu consideră Rasdaq o piaţă reglementată".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si nu numai atat, daca legea nu e clara, nu poti sa acuzi de infractiune. se pare ca au ceva cu BT incurca oe cineva

    Mie imi suna a exces de zel din partea acuzatorilor. CNVM recunoaste Rasdaq ca si piata reglementata doar ocazional.

    De fiecare data cand creste TLV la bursa, CINEVA IMPORTANT, care are la mana DNA-ul, CNVM-ul etc apasa pe butonul rosu "ACUZATII" si faca tot posibilul sa impiedice valorizarea actiunilor.

    Eu stiu unde trebuie verificat: cei care au pus presiune in ultimele luni la vanzare pe TLV si care au vandut multe drepturi de preferinta in perioada listarii lor. Acesti Manipulatori ai Pietei de Capital trebuie investigati pt ca sigur isi doresc sa reintre la cumparare pe TLV dar mai jos de pretul la care au vandut. 

    1. Parerea mea este ca trebuie verificata si modul de conceptie al persoanei tale. Sunt convins ca mama ta a fost manipulata de taticul tau!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb