Şeful Bursei din Viena nu vrea firme româneşti listate pe piaţa de capital austriacă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2007

Companiile româneşti care vor să se lis­teze ar trebui să o facă pe piaţa de capital de la Bucureşti, deoarece sunt cunoscute mai bine de jucătorii din piaţă şi au şanse mai mari să atragă investitori, a spus ieri, pentru NewsIn, directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl. De altfel, şeful Wiener Boerse este împotriva dublelor listări, deoarece micşorează lichiditatea pe piaţa de origine a emitentului.

"Nu încurajăm dubla listare, pentru că firmele locale trebuie listate pe piaţa locală, unde sunt mai bine cunoscute. Filozofia noastră este ca ceea ce se întâmplă pe o piaţă trebuie să fie abordat local", a spus Buhl. Domnia sa a dat exemplul unor companii din alte ţări listate pe Bursa de Valori din Varşovia sau chiar pe piaţa londoneză, ale căror titluri sunt puţin tranzacţionate.

Directorul executiv al Bursei din Viena face totuşi o excepţie: în cazul acelor grupuri care deţin mărci locale puternice pe o altă piaţă. Astfel, grupul Erste Bank, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), este deja listat la bursele din Viena şi din Praga şi a demarat procesul de listare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), proces estimat să se finalizeze în primul trimestru al anului viitor. Pe piaţa cehă, titlurile Erste au intrat la tranzacţionare după preluarea băncii Ceska Sporitelna, cu o marcă locală puternică.

"Totuşi, deşi acţiunile Erste sunt listate şi la Praga, ele sunt puţin tranzacţionate acolo. Grosul tranzacţiilor se face la Viena", a exemplificat Buhl.

Şeful Wiener Boerse a evitat să comenteze despre momentul în care titlurile Erste vor fi tranzacţionate şi la Bucureşti, menţionând că instituţia pe care o conduce nu este implicată în acest proces decât cu totul marginal, problema ţinând de supraveghetorii pieţei de capital şi de depozitarii centrali.

Soluţia propusă, însă, de Michael Buhl pentru stimularea tranzacţiilor din regiune este crearea unei platforme de tranzacţionare comune, prin colaborare şi interconectare între bursele din regiune. "Ceea ce vor clienţii noştri este un acces facil la tranzacţionare, iar tehnologia actuală permite acest lucru. Un client vrea să poată să facă tranzacţii de la Viena pe bursa din Bucureşti sau pe cea din Varşovia", a arătat Buhl.

Bursa din Viena are de altfel o strategie care presupune colaborarea cu bursele din regiune prin oferirea de know how, consultanţă şi, mai ales, pe partea de tranzacţionare şi calcul al indicilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb