ŞEFUL DIPLOMAŢIEI ROMÂNE, BOGDAN AURESCU: "Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru noi"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 ianuarie 2023

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ambasadorul Suediei la Bucureşti, doamna Therese Hyden

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi ambasadorul Suediei la Bucureşti, doamna Therese Hyden

Oficialul de la Bucureşti contează, în acest sens, pe susţinerea preşedinţiei suedeze a Consiliului UE

Aderarea la Schengen este o prioritate majoră pentru România şi contăm pe sprijinul în acest dosar, în calitate de mediator, al Suediei, susţine ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Domnia sa a declarat ieri, în conferinţa de presă organizată cu prilejul preluării de către Suedia a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE), că "României i-au fost negate în mod nedrept aşteptările legitime" în Consiliul JAI din 8 decembrie, atunci când a fost acordat votul împotriva aderării noastre la spaţiul Schengen. Domnia sa a continuat: "Contăm pe susţinerea preşedinţiei suedeze. Ţara noastră se află în cea mai favorabilă poziţie de până acum. Nu o luăm de la zero, ci construim pe tot ce am obţinut până acum".

Şeful diplomaţiei române a ţinut să sublinieze, în acest context, modul în care ţara noastră a gestionat situaţia creată de războiul din Ucraina, menţionând că România a fost "un gardian de facto al securităţii UE".

La rândul său, ambasadorul Suediei la Bucureşti, doamna Therese Hyden, a afirmat: "Suedia a votat în favoarea României în cadrul Consiliului JAI, iar România a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să aibă un rezultat pozitiv. Din păcate, România şi Bulgaria au fost blocate. Ministrul Justiţiei din Suedia, care se ocupă de această chestiune la noi în ţară, a spus imediat, în cadrul unei şedinţe a Cabinetului, că Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta aceste două ţări. Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia şi vom încerca să găsim o soluţie. Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă şi cu toate părţile interesate şi implicate. Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când vor fi îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România şi practic atunci când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Este prea devreme acum să ne pronunţăm când se va încheia acest proces. La ce putem să ne angajăm noi, preşedinţia suedeză, este să lucrăm cu toţi partenerii implicaţi. Uşile noastre sunt deschise pentru consultări, încurajăm aceste discuţii şi ne aşteptăm la un spirit constructiv pentru toate părţile implicate".

Bogdan Aurescu a precizat că, în acest moment, există un dialog cu partea austriacă pentru crearea premiselor unui "context favorabil".

La data de 11 ianuarie, ministrul pentru Afaceri Europene din Suedia, Jessika Roswall, a declarat că, pe perioada preşedinţiei Consiliului UE, ţara sa va căuta ca Uniunea Europeană să recupereze terenul pierdut în ceea ce priveşte competitivitatea pe plan internaţional. Domnia sa a spus: "Europa este în urmă în ceea ce priveşte competitivitatea globală. În ultimele decenii, UE a fost depăşită, iar rezultatul este mai puţină competitivitate şi mai puţine investiţii în cercetare şi dezvoltare".

La începutul acestui an, premierul suedez Ulf Kristersson declara că securitatea internă şi externă a Uniunii Europene va fi una dintre priorităţile centrale ale preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Oficialul suedez a precizat: "Misiunea noastră primordială va fi să contribuim la garantarea securităţii în Europa. Războiul din Ucraina va marca cele şase luni de preşedinţie suedeză a UE, dar suntem pregătiţi să acţionăm rapid şi hotărât".

Kristersson a menţionat şi politica de mediu printre priorităţile preşedinţiei suedeze, subliniind: "Uniunea Europeană este lider la nivel mondial în privinţa activităţii de mediu, iar Suedia vrea să consolideze această opinie".

Preşedinţia suedeză a Consiliului UE se bazează pentru patru mari teme: securitate-unitate; tranziţia verde şi energetică; competitivitate; valorile democratice şi statul de drept. Aşa cum s-a angajat, preşedinţia suedeză va acorda prioritate continuării sprijinului economic şi militar pentru Ucraina, precum şi sprijinului pentru calea Ucrainei către UE. Aceasta va acorda atenţie competitivităţii europene, reducerii riscurilor de volatilitate a preţurilor energiei şi reformei pieţei energiei, tranziţiei verzi şi respectării statului de drept.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson: "Unitatea şi disponibilitatea noastră de a acţiona rămân esenţiale pentru securitatea, rezilienţa şi prosperitatea UE. Suedia preia preşedinţia într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu provocări fără precedent. O Europă mai ecologică, mai sigură şi mai liberă reprezintă fundamentele priorităţilor noastre".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. V-ati cam facut de bafta ! Suedia a zis clar ca nu sustine pe nimeni decat daca exista consens. La Bucuresti, ca de obicei, s-a auzit altceva.

    Vrajeala din presa sfideaza bunul simt.  

    Haha! Si va mai fi citi ani de acum incolo ?

    Vrabia malai viseaza!trabucel,nici noua,nici europenilor nu ne plac politrucii servili,ticalosi si prosti.cu tine,ciuca,bode si ficusul nu vom adera niciodata la spatiul schengen.

    Mars tr.d.ator.ule! Ati dat pe gratis tara la straini.

    aurescule du-te tata la coada vacii ca n ai fata de schengen, iobagii nu au ce cauta in schengen!

    intrebare:

    Cand schimbam moneda caci da semnale de rateuri in preturi in timp ce veniturile minime stagneaza?! 

    S c cret 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb