ŞEFUL MISIUNII FMI PENTRU ROMÂNIA: "Cu un sistem fiscal progresiv s-ar putea colecta mai multe venituri"

F.D.
Macroeconomie / 10 iunie 2022

"Cu un sistem fiscal progresiv s-ar putea colecta mai multe venituri"

Ţara noastră trebuie să ia măsuri fiscale puternice pentru a reclădi spaţiul fiscal şi a preveni deteriorarea condiţiilor de finanţare, a declarat, astăzi, şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, într-o conferinţă de presă, el menţionând că un sistem fiscal progresiv ar putea aduce mai multe venituri de la contribuabilii cu venituri mai mari, informează Agerpres.

"În ceea ce priveşte politica fiscală, vor fi necesare măsuri fiscale puternice pentru a reclădi spaţiul fiscal şi a preveni deteriorarea condiţiilor de finanţare. Deşi apreciem intenţia autorităţilor de a reduce deficitul fiscal în 2022 la 5,8% din PIB, misiunea prognozează acest deficit la 6,75% din PIB în baza politicilor actuale.

Cu reforme administrative de îmbunătăţire a colectării veniturilor şi cu expirarea măsurilor de sprijin, deficitul este proiectat să se modereze pe termen mediu însă datoria publică va continua să crească. Eforturile de modernizare a administraţiei fiscale trebuie să continue. Totuşi, acestea nu vor fi suficiente pentru a asigura sustenabilitatea fiscală. Pentru a reduce deficitul la un nivel sustenabil, sub pragul de 3% din PIB şi pentru stabilizarea datoriei publice, pe partea de venituri, măsuri de politică fiscală care să genereze cel puţin două procente din PIB ar trebui să fie implementate.

Voi menţiona în continuare două recomandări în acest sens. În primul rând în ceea ce priveşte impozitul pe venit, sistemul de impozitare în România este complicat de scutirile acordate anumitor sectoare, dar şi de tratamentele speciale, inclusiv nivelul redus al impozitului pe dividende şi alte excepţii, inclusiv regimul microîntreprinderilor. Dar aceasta afectează în mare măsură eficacitatea şi echitatea sistemului fiscal. O reformă cuprinzătoare este necesară pentru a egaliza baza de impozitare în toate sectoarele şi pentru toate sursele de venit. Acest lucru ar putea aduce mai mult de 1,25% venituri din PIB şi ar aduce contribuţia la sistemul de impozitare", a spus Jan Kees Martijn.

El a menţionat că a doua consideraţie priveşte Taxa pe Valoarea Adăugată, eficienţa sistemului de TVA din România fiind una dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană. Creşterea eficienţei la nivelul UE prin extinderea bazei şi prin simplificare ar putea genera în plus 1,5 procente din PIB dacă ar fi implementată pe deplin.

Şeful misiunii FMI pentru România a făcut referire la cheltuielile cu pensiile şi la majorările salariale din sectorul public şi a spus că recomandă să fie mai predictibile. Reformele sistemului de pensii incluse în planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar trebuie implementate cu promptitudine, iar salariile din sectorul public ar trebui stabilite de o manieră mai predictibilă.

El a fost întrebat în cadrul conferinţei despre recomandările din raport cu privire la introducerea taxării progresive pentru cei cu venituri mari.

"Prima cerinţă atunci când vorbim de reforme fiscale ar fi să curăţăm baza fiscală, să înlăturăm multiplele scutiri, deficienţe şi alte preferinţe speciale în tot acest sistem. Făcând acest lucru, ar ajuta la sporirea echitabilităţii, ar fi mai uşor să colectaţi taxele şi impozitele şi ar îmbunătăţi în mod direct colectarea veniturilor la bugetul de stat, pentru că mai mulţi contribuabili şi-ar plăti partea lor în mod echitabil. Atunci când va exista o bază mai logică şi comprehensivă în ceea ce priveşte sistemul fiscal, sigur autorităţile ar trebui să evalueze dacă sistemul fiscal ar trebui să se bazeze pe cota unică sau pe cotă progresivă. Fără o bază curată nu putem aplica niciuna din aceste rate. Nici unice nici progresive. Atunci când ne gândim la cota progresivă, la impozitarea progresivă sunt câteva argumente de luat în considerare care ar putea fi în favoarea acestui aspect. Cu un sistem fiscal progresiv s-ar putea colecta mai multe venituri de la contribuabilii cu venituri mai mari, ceea ce ar putea ajuta la reducerea deficitului. Aşadar, creşterea ar influenţa colectarea veniturilor.

De asemenea, ar ajuta la reducerea acestei inegalităţi care există în România. Inegalităţi la un nivel destul de ridicat. Aş vrea să menţionez că sunt multe aspecte în implementarea acestei impozitări progresive. Este posibil să existe impozite mai mari doar pentru veniturile mai mari. Aceasta este o opţiune care trebuie să fie făcută. Noi am menţionat posibilităţile, câteva argumente pro şi contra şi sigur este alegerea şi este o opţiune de luat în considerare de către autorităţile din România", a spus Jan Kees Martijn.

El menţionat că pentru 2023 un progres poate şi trebuie făcut în ceea ce priveşte curăţarea bazei fiscale.

"Implementarea impozitului progresiv aduce provocări în ceea ce priveşte colectarea. Nu este uşor ca acest lucru să se facă imediat pentru că este nevoie ca Administraţia Fiscală să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are. În acest moment informaţiile sunt sursă cu sursă. Asta ar face dificilă introducerea taxării progresive cu succes în 2023 şi ar fi mai realist ca, în condiţiile în care se ia decizia de a fi introdusă, să intre în vigoare după această dată. Dar este mai important să nu fie întârziată nicio decizie în acest sens", a declarat Jan Kees Martijn.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Sa-i taxam pe cei harnici, si sa sprijinim lenea, cam asta e mesajul.

    Clasa de mijloc ca muncește mai mult sa fie penalizata, a scuze taxata.

    Aia bogați o sa găsească o cale de a evita taxele, mereu au făcut-o și mereu o sa o facă.  

    Si daca am pune impozit de 90 % la toti am colecta si mai mult, nu ? Sau 100 % ca vorba aceea...ce ne trebuie ?

    FMI vine in "vizita" doar când e chemat sa stingă incendii...dar "recomandările" lor sunt cele mai mari tâmpenii - ai zice ca sunt din PSD...adică cresc taxele pt cei ce muncesc (la bugetarii de lux de acord, ca aia nu fac nimic), în timp ce puturoșii umplu bodegile din aceste taxe!

    1. Si totusi... functioneaza. Ala care stie si poate o sa munceasca in continuare pentru ca asa ii e firea. Ala puturos va mai supravietui si prin perioada asta grea. Stiinta FMI este deci cum sa storci ca sa iasa bine si cei de la putere sa ramana la putere.

      Nu-i nicio știință la FMI. E doar corupție și asasinat economic. Ăia prescriu rețete care omoară pacienții.

    FMI = comuniști, asasini economici, protectori ai multinaționalelor și marii evaziuni fiscale.

    Băiatul discută doar despre creșterea taxelor pe muncă (eliminarea scutirilor pt construcții, IT, cercertare + impozit progresiv). Astea sunt singurele lui soluții. În schimb NIMIC despre miliardele evazionate anual de multinaționale care fac fie pierdere, fie profit de 0,5% din cifra de afaceri??? 

    Cu alte cuvinte, FMI promovează: comunism pentru prostanii care muncesc și neoliberalism pentru peștii mari! 

    S-a strecurat o greseala, nu e vorba despre un sistem fiscal "progresiv", ci "agresiv". Va rog sa corectati.

    intotdeauna Romania este pe dos , peste tot in lume este impozit progresiv , dar niste muhaiele de liberali de la noi vor pe dos .

    1. Impozitarea progresiva este imorala, și discriminatorie în primul rand fata de pătura care asigura progresul social, prin pregătire suplimentara, inovatie, investiții etc. Dacă o parte a lumii devine lagăr socialist nu înseamnă că trebuie să urmam calea. Iar dacă tu speri ca ai primi ceva în mod repet imoral din banii celor discriminați pentru pentru ca produc mai mult te înșeli. Iar în situația puțin probabila în care faci parte din cei cu venituri peste medii, dacă ți se pare echitabil poți benevol sa donezi statului 50% din veniturile tale. Poate te vor urma și alții.

      Asa gandeam si eu odata.dar nu e chiar asa.in momente de criza acest impozit nu e cu siguranta imoral.imoral e sa lasi pe cineva sa moara de foame.sunt multi oameni care castiga salariul minim pe economie.300 de euro.ca asta e salariul minim in colonie la 15 ani de la aderarea la ue.ganditi-va bine la aceasta suma!eu sunt dispus sa accept acest impozit,cu conditia ca acel salariu mizerabil de 300 de euro sa fie marit substantial.si sa traiasca si altii omeneste,asa cum traiesc eu.

      Daca insa din acest impozit progresiv se vor mari salariile bugetarilor de lux,sau se vor da sub diferite forme capuselor interne si externe,nu sunt de acord cu acest impozit. 

      Exact asta incercam sa punctez. Din acel impozit nu se va întâmpla ca cei care au cum spui tu salariul minim de 300 eur sa primească sa zicem încă 50 sau 100 în plus. Nicăieri în lume nu se întâmplă. Singura modalitate de a creste veniturile este calificarea. Ma îndoiesc ca ai reuși sa angajezi un inginer, medic sau mic meseriaș bun cu 300 euro. Pe lângă asta mulți din cei care lucrează pe salariul minim gen curieri etc au alte bonus uri. Horeca bacsis etc unde peste vara un student care vrea sa lucreze ajunge la 5k ron. Și bănuim ca nu vrea sa servească la mese toată viata.

      Un alt aspect este cel punctat de tine. Clientelismul. Și este peste tot în lume nu doar în România. Oamenii ar trebui sa înțeleagă ca de fapt cand plătesc impozit finanțează corupția. Indubitabil unde sunt bani publici exista corupție. Iar aparatul corupt are nevoie din ce în ce mai mare sa bage mana în buzunarele, atenție clasei de mijloc. 

      Pe scurt sunt 3 moduri de a cheltui bani: iti cheltui tu banii tai pt tine și este cel mai eficient mod. 

      Cheltui tu banii tai pt altcineva....imi cumperi ceva de care nu am neapărat nevoie și e ineficient

      Iar cel mai dezastruos mod este de a cheltui banii altora pentru alții. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb