ŞEFUL OPSPI: Peste 36 de candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 iulie 2012

Ministerul Economiei nu a sistat procesul de selecţie a managerilor profesionişti pentru Hidroelectrica, chiar dacă a intrat în insolvenţă, ne-a declarat Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi administratorul special al companiei. Membrii Consiliului de Administraţie (CA) vor fi selectaţi de compania Adecco, iar directorul general va fi ales de compania Egon Zehnder.

Domnul Vulpescu ne-a precizat: "Până la această dată avem 36 de CV-uri şi mai aşteptăm până la finalul săptămânii (n.r. până astăzi) să mai colectăm. Sunt foarte puţini străini şi mulţi români, inclusiv din actualii membrii ai conducerii. Egon Zehn-der ne va ajuta şi în selecţia pentru membrii CA pentru că trebuie să asigurăm funcţionalitatea companiei.

Membrii conducerii trebuie să lucreze bine împreună, să fie compatibili".

Şeful OPSPI a menţionat că şi directorii de direcţii din companiile de stat trebuie să fie aleşi după acelaşi principiu al bunei guvernanţe corporatiste, "să nu mai fie nici finul lui cutare, nici nepotul lui cutare". Domnia sa apreciază: "România are profesionişti care pot eficientiza companiile de stat. Ei au fost ţinuţi pe dinafară şi nu au apetitul să vină şi să se implice în managementul companiilor de stat pentru că acestea nu sunt cele mai performante. Ele nu stau nici foarte rău şi cu această ocazie vreau să se înţeleagă clar că nu va mai urma vreo reorganizare judiciară iniţiată de noi pentru că nu ne gândim la aşa ceva. Listarea companiilor de stat şi ins-tituirea managementului profesionist au rolul de a eficientiza şi transparentiza societăţile de stat".

Candidaţii selectaţi pentru managementul Hidroelectrica vor avea acces parţial la date şi informaţii despre companie astfel încât să pregătească un plan de administrare, într-un interval de trei luni. Ministerul Economiei va alege planul cel mai bun, realist, fundamentat economic pe înţelegerea pieţei şi profitabilitate durabilă. Acest principiu va fi aplicat la toate companiile de stat.

Întrebat cum va fi ferit managementul profesionist de ingerinţa politicului, Remus Vulpescu ne-a răspuns că niciun guvern nu are de ce să împiedice performanţa economică a unor companii care-i aduc bani la buget şi că viitoarele contracte de management vor fi bine realizate astfel încât să nu permită acest lucru: "Până acum guvernanţii au încercat să intervină în modul de gestionare a nonperformanţei companiilor. După cum ştiţi, şi acum există contracte de management, numai că fie sunt prost făcute, fie sunt bine făcute şi nu sunt respectate".

Managementul privat va fi introdus la Hidroelectrica după ieşirea din insolvenţă, pe care domnul Vulpescu o estimează până la finele acestui an.

În diferite stadii de implementare se află şi selecţia managerilor privaţi la Electrica Furnizare (consultanţii selectaţi fiind Quest Advisors şi Egon Zehnder), Oltchim şi Complexul Energetic Oltenia (Kienbaum). Şeful OPSPI ne-a explicat că nu a fost stopată selecţia managerilor privaţi pentru Oltchim deoarece stadiul privatizării companiei nu este foarte avansat.

Ieri, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că deşi este asumată implementarea managementului profesionist la nivelul a patru companii energetice, până la sfârşitul linii iunie nu s-a reuşit parcurgerea tuturor etapelor. Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Până pe 25 iulie, avem management profesionist privat la cele patru societăţi pe care ni le-am asumat. Mai mult decât atât, astăzi (n.r. ieri) am lansat documentaţia pentru selecţia managementului privat profesionist pentru 47 de companii şi societăţi din subordinea ministerului, filiale şi sucursale ale acestora".

Timp de o lună, Ministerul Economiei a făcut o analiză pe bilanţul acestor companii, pe procedurile de achiziţie şi pe procedurile de vânzări. Daniel Chiţoiu a spus: "Am constatat că, orice am face noi, chiar dacă schimbăm managementul politic de la un partid la altul, nu avem eficienţă pe aceste companii. Ori, ca să redăm credibilitatea şi predictibilitatea în faţa investitorilor străini şi a creşte eficienţa acestor companii şi societăţi naţionale, singura metodă este de a introduce managementul profesionist privat. Acesta ar fi şi un obiectiv major asumat de noi în negocierile cu finanţatorii internaţionali". Domnia sa a menţionat că într-o primă etapă se urmăreşte introducerea managementului profesionist privat, iar în cea de-a doua etapă ridicarea valorii acestor companii şi apoi privatizarea "celor care sunt programate să fie vândute către investitori strategici".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb