Actualizare 15:39 Iohannis: "E inadmisibil ca Afganistan, ţară în care investim resurse, să devină sursă de refugiaţi"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Bruxelles că tot mai mulţi refugiaţi vin din zone precum Afganistan, ţară în care România investeşte foarte multe resurse pentru a accelera procesul de pace, iar acest lucru este "inadmisibil" şi trebuie căutate soluţii la nivelul UE, transmit surse din presă.
"O temă importantă pe care am discutat-o şi am aprofundat-o este legată de sursa acestui val de refugiaţi, sursa principală fiind, cum bine se ştie, zona Siria. Dar cu îngrijorare am putut să constatăm că tot mai mulţi refugiaţi vin şi din cu totul alte zone, de exemplu, Pakistan şi Afganistan. Afganistan unde şi România contribuie la pacificarea zonei cu un număr important de militari", a afirmat Iohannis.
Preşedintele a atras atenţia că peste 600 de români sunt angajaţi în procesul din Afganistan, iar România investeşte foarte multe resurse în aceste activităţi, afirmând că este inadmisibil ca această ţară să devină sursă de refugiaţi în actualele condiţii.
"Este după părerea noastră inadmisibil ca o ţară în care investim foarte multe resurse pentru a accelera procesul de pace să devină sursă pentru refugiaţi care vin în Europa, o temă unde va trebui să găsim soluţii comune", a adăugat Iohannis.
(S.A.)
-----------
Actualizare 14:28 Duşa: "România va discuta în CSAT despre suplimentarea trupelor"
Ministrul Apărării Mircea Duşa consideră că decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a menţine trupele americane la acelaşi nivel în 2016 în Afganistan este una "bună" şi a spus că România va discuta în CSAT o posibilă suplimentare a trupelor în această ţară, cu informarea Parlamentului, potrivit surselor din presă.
Întrebat, azi, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, ce va face România în urma deciziei SUA de a menţine trupele în Afganistan în 2016 şi dacă se vor suplimenta forţele militare în această ţară, Mircea Duşa a spus că Ministerul Apărării a anunţat, deja, în CSAT că România va menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane.
Potrivit acestuia, România este al treilea stat contributor cu forţe militare în Afganistan, SUA având cei mai mulţi militari, urmate de Germania.
"Avem, în momentul de faţă, 650 de militari, din care 200 sunt ofiţeri instructori pentru armata afgană, iar în jur de 420 participă la misiuni de asigurare a pazei şi securităţii", a afirmat Duşa.
(A.C.)
-------------------
Statele Unite, care tocmai au anunţat amânarea retragerii în 2016 a mai multor mii de soldaţi din Afganistan, aşteaptă acum contribuţiile aliaţilor lor, a afirmat joi la Washington şeful Pentagonului, Ashton Carter, citat de AFP.
Secretarul Apărării a declarat într-o scurtă conferinţă de presă:"Ne aşteptăm ca angajamentul american să determine angajamentul altor membri" ai coaliţiei NATO în Afganistan.
Acesta a spus: "Am demarat deja consultări cu principalii noştri aliaţi ca să ne asigurăm de continuarea sprijinului lor pentru această misiune în Afganistan".
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, s-a arătat încrezător în ce priveşte contribuţiile viitoare ale aliaţilor pentru prezenţa militară în Afganistan.
El a declarat: "Avem o viziune destul de bună asupra voinţei altor ţări de a face un pas".
Peter Cook a mai spus: "L-au făcut şi în trecut, iar mulţi dintre aceştia şi-au exprimat deja dorinţa de a continua angajamentul lor în Afganistan".
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că, "în săptămânile care vor urma", Alianţa va lua "decizii cheie" privind viitorul operaţiunii NATO în Afganistan, "Resolute Support".
1. Hai România
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.10.2015, 11:13)
Hai înapoi cu trupe în Afganistan. Aliatul o cere.
2. Minunate replici ale Președintelui
(mesaj trimis de Cristi C în data de 16.10.2015, 15:58)
Sunt atât de ridicole afirmațiile președintelui. Să mai reflectăm asupra celei de azi: "Este inadmisibil ca o ţară în care investim foarte multe resurse pentru a accelera procesul de pace"
Cât investești măi? "foarte multe resurse"? Adică 600 de soldați? Știi tu ce buget au mafia narcoticelor și grupurile teroriste de acolo?
"DUSHANBE, June 4, 2015, Asia-Plus – Afghan news agency Khaama Press reports that mafia and terrorist groups earn up to $70 billion annually from narcotics in Afghanistan.
Khaama Press cited Zabihullah Daim, an official with the Afghan Interior Ministry, as saying that mafia and terrorist groups receive the illegal money from poppy cultivation, producing and smuggling narcotics.
According to him, the investigation conducted by the Counter Narcotics Police of Afghanistan shows that nearly $2 billion of this amount is going to Pakistani Taliban which is one of the causes behind the raise in insurgency both in Afghanistan and Pakistan.
A survey conducted jointly by Afghanistan’s Counter Narcotics Police and United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) showed that an estimated 224,000 hectares of land was planted with poppies in 2014."
Herr Johannis, mafia și talibanii au un buget ANUAL de 70 de MILIARDE de $, obținut din traficul de narcotice. Sunt 224 de mii de ha cultivate cu mac. Ce crezi că faci tu cu 600 de soldați și paznici care să instruiască ce? Pe localnici? Un taliban cu un 100 ha de mac îți cumpără o armată de afgani localnici într-o zi și face ce vrea el cu ei, nu ce îi instruiești tu.