Un atac al Chinei asupra Taiwanului nu este iminent, afirmă şeful Statutului Major al armatei americane, dar SUA urmăreşte "foarte atent" evoluţia situaţiei, relatează G4Media.
China îşi dezvoltă în mod clar capacitatea de a ataca la un moment dat, dar decizia de a face acest lucru ar fi o alegere politică, a declarat şeful Statutului Major al armatei americane, Mark Milley pentru BBC.
China susţine că Taiwanul este o provincie separatistă care trebuie să fie reunificată cu partea continentală, prin forţă dacă este necesar.
China a acuzat SUA că sprijină independenţa Taiwanului şi a promis că va "zdrobi cu hotărâre" orice încercare în acest sens.
În ultima vreme, a avut loc o escaladare accentuată între China şi SUA - cel mai puternic aliat al Taiwanului.
China a trimis zeci de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului, în timp ce SUA a trimis nave militare în apele Taiwanului.
În luna mai, preşedintele american Joe Biden a declarat că China "flirtează cu pericolul" prin faptul că îşi pilotează avioanele de război în apropierea Taiwanului. El a promis să protejeze militar insula în cazul în care aceasta va fi atacată.
Beijingul a replicat acuzând SUA că "îşi încalcă promisiunea privind Taiwanul" şi "se amestecă" în afacerile Chinei, adăugând că ţara "nu va ezita să lupte" pentru a împiedica Taiwanul să îşi declare oficial independenţa.
"Urmărim China foarte atent"
Întrebat dacă crede că Beijingul va ataca Taiwanul, generalul Milley, preşedintele şefilor de stat major al SUA, a declarat pentru BBC: "Ar putea, ar trebui, ar face, acestea sunt cuvintele cheie acolo".
"În ceea ce priveşte capacitatea, cred că China dezvoltă în mod clar o capacitate. Preşedintele Xi [Jinping] a menţionat acest lucru în forumuri publice, a menţionat-o în discursuri, că a provocat APL [Armata Populară de Eliberare a Chinei] să dezvolte capacitatea de a ataca Taiwanul la un moment dat.
Şi dacă ar face-o sau nu, este o alegere politică, care se va baza pe modul în care chinezii văd costul-risc-beneficiu la momentul respectiv", a afirmat generalul american.
"Nu există indicii sau avertismente cu privire la ceva iminent în acest moment. Dar, din nou, urmărim situaţia foarte, foarte atent", a adăugat Milley.
SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar îi vând arme ca parte a Legii privind relaţiile cu Taiwanul, care prevede că SUA trebuie să furnizeze insulei mijloacele de a se apăra.
În acelaşi timp, menţine legături oficiale cu China şi, de asemenea, recunoaşte diplomatic poziţia Chinei potrivit căreia există un singur guvern chinez.
China consideră că un atac este costisitor
Una dintre temerile majore este aceea că s-ar declanşa un război dacă China invadează Taiwanul. Beijingul a declarat în trecut că ar putea revendica insula prin forţă dacă ar fi necesar.
Dar majoritatea analiştilor spun că acest lucru nu este probabil - deocamdată.
S-a dezbătut dacă China are capacitatea militară de a reuşi o invazie, iar Taiwanul şi-a sporit considerabil apărarea aeriană şi maritimă.
Însă mulţi sunt de acord că Beijingul recunoaşte că o astfel de acţiune ar fi prea costisitoare şi dezastruoasă - nu numai pentru China, ci şi pentru întreaga lume.
Poziţia constantă a Chinei a fost aceea că urmăreşte "reunificarea paşnică" cu Taiwanul şi că ar acţiona doar dacă s-ar confrunta cu o provocare.
Un factor declanşator ar fi probabil declararea oficială a independenţei de către Taiwan. Dar acest lucru a fost evitat cu străşnicie de către preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, chiar dacă ea insistă că este deja un stat suveran.
Majoritatea taiwanezilor susţin această poziţie, cunoscută sub numele de "menţinerea status quo-ului", deşi un număr tot mai mic de persoane declară că doresc să se îndrepte spre independenţă.