Segmentul de software şi servicii IT nu va consemna falimente la nivel mediu şi mare - PAC

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 1 iulie 2009

Segmentul de software şi servicii IT nu va înregistra falimente la nivelul companiilor mari şi medii, însă sunt vizate firmele mici şi foarte mici, a declarat marţi, pentru NewsIn, directorul general pentru Europa Centrală şi de Est al Pierre Audoine Consultants (PAC), Eugen Schwab-Chesaru.

"Nu cred că se va ajunge la faliment la nivelul companiilor mari şi medii. Companiile din zona mică, se ştie, cum apar, aşa şi dispar. Pentru că e evident că se va reduce numărul de microîntreprinderi, dar acest lucru nu are un impact important. Nu o să vedem o firmă mare şi cunoscută că va da faliment", a declarat, pentru NewsIn, Eugen Schwab-Chesaru.

Conform acestuia, afacerile unei companii din segmentul de software şi servicii IT sunt mult mai flexibile decât cele ale unei companii din domeniul hardware, flexibilitatea fiind dată de valoarea net inferioară a stocurilor.

"O firmă mare de soft sau de servicii informatice are o inerţie în timp. Când vinzi un soft, nu se termină acolo afacerea. Ai un contract de mentenenţă, ai extensie pentru programul vândut, îi mai vine o idee clientului, îi mai propui tu ceva. Tot timpul rămâi cu acel client. Există o pondere a veniturilor recurente care variază între 20 şi 60%. Sunt foarte puţine firmele de soft şi servicii informatice, cât de cât importante, care să se vadă deodată scăzând la 0 sau 10%. Poate să scadă cu 10 sau 20%, dar în acelaşi timp sunt şi foarte flexibile. Nu au assets de valori mari, ei se bazeaza pe oameni, iar foarte multe firme au între 10% si 30% din angajati freelancers. În caz de scădere, renunţă la ei, restructurează costurile. S-a vorbit în ultimul timp de faliment în zona retailului pentru că acolo este vorba de stocuri. Dacă omul nu mai intră în magazin şi nu mai cumpără, costurile de prezenţă pe piaţă există în continuare. Nu mai ai cum să te finanţezi când înregistrezi scăderi de 50%. În acest domeniu pericolul falimentului este mai mare pentru că flexibilitatea este mult mai mică", a precizat Schwab-Chesaru.

Directorul general pentru Europa Centrala şi de Est al Pierre Audin Consultants consideră că mentalitatea şi cultura antreprenorilor din România îi împidică să-şi conducă firmele la fuziuni. "Pentru piaţa din România şi pentru actualul context economic, consolidările şi fuziunile ar fi o variantă bună. Însă în România există mentalitatea şi cultura care-i face pe antreprenori să ezite să lucreze împreună. În Romînia problema se pune astfel: cine conduce? Şi apar fricţiuni. Antreprenorii din România, chiar dacă firmele lor sunt din acelaşi segment, nu vor să lucreze împreună. Vor să-şi fie proprii şefi, iar dacă e să vândă, să vândă unei firme mai mari şi să se supună", a mai spus Schwab-Chesaru.

Acesta a mai precizat că achiziţiile de companii se finalizează foarte greu deoarece vânzătorul cere preţul de anul trecut, iar cumpărătorul nu-l oferă nici pe cel din 2009.

Totodată, Eugen Schwab-Chesaru a mai declarat că outsourcingul către România se va menţine la nivelul lui 2008.

"Nu cred într-o creştere extraordinară a outsourcingul, dar nu cred nici că va scădea. De aceea văd mai degrabă o stagnare. Nu cred într-o creştere impotantă pentru că cei care ar trebui să externalizeze în România, din diverse motive sociale, culturale, financiare, ei înşişi fiind în declin în vest, Europa şi SUA, îşi ocupă cu precădere oamenii lor rămaşi liberi. Nu există o dorinţă teribilă de a suprima locuri de muncă în vest şi a se externaliza în est. Din punct de vedere economic, financiar e convenabil, dar nici diferenta de preţ nu mai este atât de mare şi, în final, nu văd un tsunami de proiecte de offshore/nearshore outsourcing", a conchis reprezentantul PAC.

Pierre Audoin Consultants (PAC) este un grup internaţional cu o istorie de peste 30 de ani, fondat în 1976 la Paris.

Prin birourile deschise în ultimii 15 ani la Munchen, Londra, New York şi Bucureşti, PAC oferă analiză de piaţă şi consultanţă pentru companiile din industria de soft şi servicii informatice din 21 de ţări.

De 10 ani, PAC are un birou regional la Bucureşti, echipa de consultanţi din România fiind responsabilă de regiunea Europa Centrală şi de Est (Cehia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Ungaria).

Cele mai importante studii PAC în România sunt SITSI (Software and IT Services Industry) şi ERP România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb