SEMESTRUL I 2023 FINANCIAR Evoluţie laterală pentru indicii BVB, în aşteptarea listării Hidroelectrica

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2023

Sursa foto: Facebook / Hidroelectrica

Sursa foto: Facebook / Hidroelectrica

Oferta producătorului de energie a fost suprasubscrisă; cea a Agricover a eşuat BET-FI, singurul indice în scădere

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut, în cea mai mare parte a primelor şase luni ale anului, o evoluţie laterală, ce poate fi pusă pe seama mediul macroeconomic general, a structurii pieţei noastre şi a perspectivei listării Hidroelectrica.

La nivel macro, semestrul a fost caracterizat de inflaţie ridicată dar în scădere la nivel global şi în România, de temperarea creşterii dobânzilor şi diminuarea temerilor privind intrarea în recesiune. Practic, un context ce nu prezintă riscul unor deprecieri masive a preţurilor acţiunilor dar nici nu favorizează creşteri importante. În plus, bursa noastră este dominată de companii defensive, caracterizate prin oscialţii mai reduse ale preţurilor acţiunilor, dar bune plătitoare de dividende, fapt ce se reflectă în corecţiile ex-date. Nu în ultimul rând, perspectiva listării Hidroelectrica, a făcut ca investitorii să-şi păstreze banii pentru ofertă, ceea ce s-a văzut în lichiditate şi cotaţii.

În acest context, indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de acţiuni de la BVB, a marcat un avans de 7%, în primul semestru al anului, dar fără să aibă un trend ascendent clar, în vreme ce BET-TR, ce include şi dividendele acordate de companii, s-a apreciat cu aproape 10%, marcând pe parcursul celor şase luni un nou maxim istoric, ce ulterior a fost depăşit.

Evoluţie laterală pentru indicii BVB, în aşteptarea listării Hidroelectrica

Apreciere spectaculoasă pentru Nasdaq

În Statele Unite, încetinirea pasului de creştere a dobânzilor şi perspectiva opririi ciclului de înăsprire monetară, alături de entuziasmul creat în jurul inteligenţei artificiale, au propulsat indicele Nasdaq Composite cu 31,7%, în primul semestru, în vreme ce indicele Dow Jones, care nu este dominat de marile nume din tehnologie, a urcat cu doar 3,8%. În Europa, unde ponderea companiilor defensive şi ciclice este mai mare decât în SUA iar încheierea ciclului de creştere a dobânzilor nu este atât atât de aproape ca peste Atlantic, indicele Stoxx 600 a urcat cu 8,7%, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX s-a apreciat cu 16%, în primul semenstru al anului.

Bursa de Valori Bucureşti, Transport Trade Services, Aquila şi Sphera - cele mai bune randamente din indicele BET

La BVB, indicele BET-XT, ce captează dinamica celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noaste, s-a apreciat cu 6,4%, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 6,7%.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti, operatorul pieţei noastre de capital, au avut un randament total (creşterea preţului acţiunilor plus dividend) de 45,3%, în perioada avută în vedere, cea mai mare din indicele BET, evoluţie ce poate fi explicată prin doi factori. Pe de o parte, perspectiva listării Hiroelectrica, ce va fi benefică pentru rezultatele financiare ale companiei şi, pe de altă parte, apropierea alegerilor unui nou Consiliu de Administraţie, în toamnă. Astfel, investitori instituţionali români au achiziţionat acţiuni BVB, după cum se poate vedea din raportări, ca să aibă o putere mai mare de vot în adunarea acţionarilor bursei.

Evoluţie laterală pentru indicii BVB, în aşteptarea listării Hidroelectrica

Acţiunile Transport Trade Services (TTS), transportator de mărfuri pe Dunăre ce beneficiază de situaţia de la graniţa ţării noastre, unde mai nou Rusia a abandonat acordul de liberă trecere a exporturilor de cereale dinspre Ucraina prin porturile de la Marea Neagră, au avut un randament total de 44%, în primele şase luni ale anului. Pentru primul trimestru, compania a raportat o creştere masivă a profitului net, de la 12,2 milioane lei la 89,1 milioane lei, iar perspectivele par prielnice în acest moment, în condiţiile în care se întrevede redirecţionarea fluxurilor comerciale din Marea Neagră pe rute ocolitoare, inclusiv pe Dunăre, ce pune într-o poziţie favorabilă Transport Trade Services.

Acţiunile Aquila (AQ) au avut un randament total de 35,3% în primul semestru al anului curent, cea mai mare parte provenind din creşterea cotaţiei, după ce în 2022 preţul titlurilor furnizorului de soluţii integrate de distribuţie, logistică şi transport de bunuri de larg consum au avut o scădere severă. Nu a existat o cauză evidentă pentru declinul de anul trecut al titlurilor companiei, ţinând cont de rezultatele raportate, astfel încât probabil unii investitori au început să vadă atractive acţiunile AQ din punctul de vedere la evaluărilor. În plus, pentru primul trimestru al anului, compania a raportat un profit net de 26,6 milioane lei, mai mult decât dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 11,9 milioane de lei.

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au dezvoltat un trend ascendent consistent în primul semestru al lui 2023, randamentul total fiind de 32,6%. Evoluţia apare într-un context în care, în primele trei luni ale anului, compania a intrat pe profit şi are o capacitate de distribuţie de dividende de 70 milioane lei, după cum ne-a spus Valentin Budeş, directorul financiar al companiei, într-un interviu.

Creştere de 12,5% pentru BET-NG, cea mai bună evoluţie de la bursa noastră

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 12,5% în primul semestru, îndeosebi datorită evoluţiei titlurilor OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG).

Într-o perioadă în care preţul petrolului Brent, relevant pentru piaţa europeană, a coborât cu circa 13%, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 19%, iar cu tot cu dividende randamentul total a fost de 28%, în primul semestru al anului. Compania a raportat cel mai mare profit din istorie în 2022, a acordat dividende şi există perspectiva unor alocări suplimentare, iar împreună cu Romgaz a aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze din perimetrul Neptun Deep, prima producţie fiind estimată pentru 2027. Titlurile producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş au urcat cu 17,2%, în primul semestru al anului, iar compania plăteşte un dividend cu randament de 8%, faţă de preţul acţiunii de la data de înregistrare.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au avut o volatilitate ridicată dar fără un trend clar, în primul semestru al anului, radamentul total fiind totuşi de 14,1%, datorită dividendelor.

Între utilităţi, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Transelectrica (TEL), care în contextul unor creşteri puternice de profitabilitate, după rezultate slabe în prima parte a anului trecut, au urcat cu 16,1%, în primul semestru al anului. Acţiunile Conpet (COTE), companie ce plăteşte constant cel puţin 90% din profitul anual ca dividende, au avut o volatilitatea ridicată în primele şase luni din 2023, perioadă în care, cu tot dividende, randamentul total al titlurilor transportatorului de ţiţei prin conducte s-a ridicat la 17,5%.

Performanţă relativ redusă pentru sectorul bancar

Sectorul bancar a avut performanţe relativ reduse, în primele şase luni ale anului, într-un context marcat de colapsul unor instituţii de credit din Statele Unite şi Europa, ce au acutizat temerile investitorilor privind problemele pe care le pot avea băncile într-un mediu marcat de dobânzi mari şi creştere economică slabă. De asemenea, băncile nu au distribuit dividende, la recomandările Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. În aceste condiţii, titlurile Banca Transilvania (TLV) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut, în ansamblul primului semestru, evoluţii mai degrabă laterale ale preţului.

La capitolul scăderi se remarcă declinul de 5,4% a titlurilor TeraPlast (TRP), cea mai mare depreciere din BET în primele şase luni ale anului. Titlurile TRP se află pe un trend descendent pe termen mediu, compania a raportat pierdere pentru primele trei luni ale anului şi nu urmează să distribuie dividende.

Discounturi de tranzacţionare situate între 65% pentru Lion Capital şi 49% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 2,7%, în primul semestru al anului, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB ce s-a depreciat în această perioadă.

Titlurile FP au avut un semestru cu două perioade distincte, respectiv creştere până în aprilie, urmată de o scădere. Fondul şi-a vândut deţinerea la Hidroelectrica, cea mai mare ofertă din istoria BVB, banii urmând să fie alocaţi în întregime către acţionari. Practic, după această operaţiune FP va rămâne fără 75% din active, cele rămase fiind mai greu de valorificat.

SIF-urile au dispărut în mare parte de pe radarul investitorilor de retail şi instituţionali, în unele cazuri cea mai mare parte a tranzacţiilor fiind schimburi de pachete între ele. La finalul primului semestru, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 65% pentru Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana) şi 49% în cazul SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 19%, uşor peste obiectivul celor de la Franklin Templeton, de sub 15%.

ETF Energie Patria-Tradeville, al doilea ETF de la BVB

Evenimentul semestrului la BVB a fost oferta prin care Fondul Proprietatea şi-a vândut întreaga deţinere de 19,94% la Hidroelectrica, la preţul de 104 lei pe acţiune. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la circa 9,3 miliarde de lei (1,88 miliarde de euro). Investitorii individuali au primit după realocare 20% din totalul acţiunilor scoase la vânzare, producătorul de energie debutând la BVB drept cea mai mare companie românească listată. Ambele tranşe ale ofertei au fost suprasubscrise.

În schimb, oferta Agricover Holding a eşuat, în contextul în care întreaga piaţa aştepta oferta producătorului de energie.

Tot în primul semestru, Patria Asset Management a listat al doilea Exchange Traded Fund de la BVB, ETF-Energie Patria Tradeville, fond sectorial ce urmăreşte indicele BET-NG, iar Ministerul Finanţelor Publice a derulat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, denominate în lei şi euro, ce a adunat subscrieri de circa trei miliarde de lei, aproape dublu faţă de cele din emisiunea anterioară, din decembrie anul trecut.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. lateral este si evolutia bondurilor

    s c c r e t 

    1. Dar dupa listarea h2o a luat-o binisor de tot in sus. intrebarea e dc are puterea sa continue urcarea, tinand cont si de balbaielile guvernului cu schimbarea de taxare , si tinand cont si de aspiratorul de bani care sunt finantele publice, iata fidelis din nou.

      de ce are putere de urcare?

      simplu urmaresti relatia bondurilor: 

      poti sa ai “pariu/credit” scurt sau lung pe bonduri ce reflecta in “hartii de valuare/nevaluare” speculate pe bursa in relatie directa si cu dobanda bancii centrale. 

      bondurile pe ro arata anemie de monent si ciclu inca nefinalizat de expansiune. 

       

      bondurile pe ro inca nu au atins adancitura inversare cum au facut in 80 spre 90 si cv… in 2007-2008— in corectia scurta de credit din 2019 toamna spre 2020 martie… 

      bondurile arata clar ce tre sa faca govul in piata; tot bondurile arata clar si inflarea speculativa a chiriilor in valuta internationala; tot bondurile arata si restrangerea artificiala in unele sectoare si cresterea artificiala in alte directii pe financiar. 

      pe scurt: bondurile pe ro nu au trecut la -1 sau -2 sau -3 … subsol… 

      deci loc inca de speculat. 

      bursa se cumpara ieftin cu somaj pe bomba si npluri bomba… dar nu o sa stam acum sa asteptam “minunea”… ne facem singuri “minune” prin modul in care jucam. 

      s c c r e t 

      tu zici ca e posibil sa mai cresca pt ca bondurile nu-s inversate dc inteleg bine. cam asa ma gandesc si eu. prea multe datorii si printari de bani , ca sa nu se scumpeasca activele. momentan dobanzile la banci si la obligatiuni sunt tentante ca-s mai mari ca un randament din inchiriere de exemplu, dar cand vor scadea dobanzile, unde vor merge catralioanele din depozitele de la banci si din obligatiunile de stat? in active reale, imobiliare, pamant bursa aur etc

      inflarea activelor peste randamentul real local oferit de pibul zonei nu reflecta “valoarea” ci deplasarea / specularea / panica ciclica a “banilor prosti” varsati in tarziul expansiunii economice.

      Este o “cheltuiala / investitie” in panica de fel mediatizata / trambitata de mai marii “guru financiar” cum ca sa te aperi de “inflatie”. 

      Fara ca “guru financiar” sa explice ca active inflate peste pib real local istoric se prabuseste in fata sub pib real istoric. Un activ se poate “prabusii” in raport de conversie nominala sau troc / procentual. 

      Pot sa am panica “consum” carne si paine intr-un an si sa fac profit 10 case - chiar daca cele 10 case nu s- au ieftinit nominal; pot sa am consum in panica prabusit si sa nu vand nimic iar casele sa se prabuseasca nominal - la ce folos ca tot sunt executati in aceasta piata…. 

      s c c r e t 

      Valeu! pai intre 2019-2022 masa monetara s-a marit (printat/falsificat oficial)cu 33,6%. si pib ul a stat cam pe loc, - 5% in 2020 plus 6% 2021 . da. bun si activele te astepti sa creasca cu pib ul real. vaaai. pai astia falsifica banii, oficial dar oricum tot aia e. normal ca activele cresc mai mult decat pib in conditiile astea. de fapt scade valoarea "banilor ".

      din 2021-2023 masa monetara in ro a mai crescut cu 11%, deci ne apropiem de plus 50% bani in piata in doar 3,5 ani. de unde si inflatie si active crescute, vezi imobiliare bvb, pamatul agricol. si va continua sa creasca, respectiv sa scada val banului falsificat la greu cat timp deficitul bugetar e 6% in cel mai bun caz 5% din pib. enorm. 

      2019-2021 plus 33,6, 2019-2022 plus 42% m2 Romania

      vorbim si de remitence / valute / capital extern ce inunta periodic piata - in fuga internationala dupa randamente / conservare capital / multiplicare / fonduri pensii internationale … etc.

      s c c r e t 

      dar ai vazut si cate “betoane” la propriu au fost livrate?!

      o mare parte din Muri ramane blocat in financiar; el se intoarce pe cai de credit si bonduri tot in financiar… peoblema se pune cand dispare iluzia si se prabuseste “increderea” oamenilor de rand; ei se vor panica si vor cheltuii Murile agonisite pe panici de mancare depozitare; panici de cumparare pe suta de metrii televizoare si altele… 

      Dar si aici tre sa fim atenti la “panicile” orchestrate de gov si banca centrala ca soc anti cicclic de deflatie pe anumite secroare! adica gov poate manipula consum pe secroare daca are praf in pusca (loc de deficit sa creasca fie el ciclic sau real- deficitul). 

      In romania de fel deficitul ciclic a cazut mereu odata cu spalarea finala de NPLuri; deficitul real a cazut de fe mereu cu explozie de NPLuri… 

      Asa am fost noi mai norocosi; idem cu 92 deficit real; 2010-2015 deficit real; idem incepand cu 2020-2029-2030 pe acolo pana in 2032 si cv pus minus… deficitul ciclic a cazut in “panica din 2000 exact inainte de “sfarsitul lumii asteptat”, idem cu 80-82 si cv pe acolo; idem cu 2020- panica covid care de fapt era panica in financiar inceputa in septembrie 15-17 din 2019!! - dar nu o sa zica banca centrala a americii asta la tv!! mai bine o poveste la prosti. 

      ps: sa nu uitam in romania coada la paine si oua din 80-82 idem cu socul scurt de deflatie! 

      sa nu uitam in 99-2001 socul de deflatie si fuga romani peste granite.. urmat de inflatia masiva anuala pana in 2007-2008 romania deja speculata si sufocata la maxim de preturi exagerate. 

      s c c r e t 

      s c c r e t in ce esti investit?

      Ce actiuni urmaresti? 

      tel, snp si h2o , cu ceva cash in caz de ceva

      si azi sper sa iau calls pe bonduri americane tlt in caz ca ridica fed ul dobanda

      tel are p/e 3,88 si p/bv 0,25. ce mai vrei?

      usa inversare bonduri grav 20 y cu 3 mon…

      e groasa treaba pe usa… doar ca in usa mai e o problema grava dd tot plasata in fata: imo in grame aur da semne grave de inflare in Detroit si alte orase in fata. 

      se va vinde (decolateraliza) aurul in dolari in fata in raport cu imo in grame aur. 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb