SEMNAL POZITIV Comisia Europeană a oprit procedura de deficit excesiv pentru ţara noastră

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 septembrie 2010

Comisia Europeană (CE) nu va mai continua procedura de deficit excesiv în cazul ţării noastre, după ce a apreciat că statul a luat măsuri adecvate şi va reduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% până la data limită convenită în acord, respectiv sfârşitul anului 2012, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Executivul UE.

"Comisia Europeană a evaluat astăzi (n.r. ieri) măsurile luate de Lituania şi de România ca răspuns la recomandările Consiliului cu privire la corectarea deficitelor bugetare excesive. Comisia a concluzionat că autorităţile au acţionat conform recomandărilor menţionate", se arată în comunicatul citat.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat, la rândul său, că atât Lituania, cât şi România au luat măsuri adecvate de corectare a deficitelor bugetare înregistrate şi că ambele state sunt în curs de reducere a deficitului sub nivelul de 3% până la data limită convenită, însă trebuie să îşi continue eforturile pentru ca acest obiectiv să poată fi atins.

Consiliul a recomandat ţării noas-tre, în luna februarie, să acţioneze în vederea reducerii deficitului bugetar la mai puţin de 3% din PIB până în anul 2012, în mod credibil şi sustenabil, prin măsuri pe termen mediu.

Procedura de deficit excesiv a fost declanşată, anul trecut, de CE pentru 24 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Pentru a putea respecta obligaţiile asumate în acordul cu CE şi FMI, autorităţile au decis reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, tăierea mai multor forme de prestaţii sociale, printre care şi ajutorul de şomaj, cu 15% şi creşterea taxei pe valoare adăugată (TVA) de la 19% la 24%.

Boardul Fondului Monetar Internaţional va discuta, vineri, rezultatele celei de-a cincea misiuni de evaluare a performanţelor economice ale ţării noastre şi tot atunci va decide dacă va elibera cea de-a şasea tranşă, în valoare de peste 900 milioane de euro, din împrumutul de 12,9 miliarde euro acordat de FMI.

Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde euro de la FMI, 2,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi 300 de milioane euro de la Banca Mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb