"Semrom Oltenia" Craiova înregistrează pierderi de aproape 450 mii RON, în primele nouă luni

ARISTICĂ BRÂNZAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2005

Societatea "Semrom Oltenia" SA Craiova are ca obiect de activitate producerea, contractarea, preluarea, condiţionarea, depozitarea, tratamentul fitosanitar, transportul, valorificarea şi comercializarea seminţelor de cereale, plantelor tehnice, furajere, constituirea fondului şi a rezervelor de astfel de seminţe, precum şi efectuarea operaţiunilor de import-export cu acestea, efectuarea întregii game de lucrări agricole cu mij-loace proprii sau închiriate.

Baza materială

În prezent, societatea craioveană are în componenţa sa şapte sucursale, situate pe raza judeţelor: Argeş, cu sediul la Piteşti; Dolj, cu sediul la Craiova; Gorj, cu sediul la Târgu Cărbuneşti; Mehedinţi, cu sediul la Şimian; Olt, cu sediul la Caracal; Teleorman, cu sediul la Alexandria; Vâlcea, cu sediul la Râmnicu Vâlcea, principalele capacităţi de producţie fiind următoa-rele: staţii de condiţionat seminţe, tip silozuri (152 celule, cu o capacitate de 19.000 tone); magazii pentru depozitat seminţe din zidărie (34 bucăţi, cu o capacitate de 68.300 tone); magazii pentru depozitat seminţe din scîndură (18 bucăţi, cu o capacitate de 17.100 tone); platforme pentru depozitare (9 bucăţi, cu o capacitate de 7.450 tone); pătule (8 bucăţi, cu o capacitate de 1.400 tone); şoproane (29 bucăţi, cu o capacitate de 22.500 tone). Gradul de uzură a imobilizărilor corporale, proprietatea societăţii, este de 53%, diferenţiat pe grupe de active corporale, dintre care instalaţiile tehnice şi maşinile prezintă cel mai ridicat grad de uzură, ceea ce presupune fie înlocuirea celor uzate semnificativ, fie o reparaţie capitală a lor.

Pierderi din exploatare, în acest an

Anul 2005 se arată a fi, prin prisma analizei rezultatelor pe primele nouă luni, la fel de dificil ca şi cel precedent, principalii indicatori economici realizaţi indicînd pierderi atît din activitatea de exploatare (552.448 RON), cît şi per total activitate (449.370 RON).

2004, un an dificil pentru societate

Faptul că anul agricol 2004 a fost unul bun, caracterizat prin obţinerea de recolte mari la majoritatea culturilor agricole, după o suită de trei ani agricoli slabi a reprezentat un handicap pentru "Semrom Oltenia" SA Craiova, care nu a reuşit să valorifice stocurile de produse din cauza abundenţei pe piaţă a acestora şi a intensificării luptei concurenţiale.

Faţă de anul anterior, în anul 2004 veniturile din activitatea de exploatare s-au realizat în proporţie de numai 57,5% (8.696.217 RON, faţă de 15.108.620 RON), rezultînd o pierdere din exploatare de 1.134.655 RON, faţă de un profit din exploatare de 1.325.634 RON în anul 2003. Per total, activitatea anului 2004 s-a încheiat cu o pierdere de 808.962 RON, faţă de cea a anului 2003, care s-a încheiat cu un profit net de 1.068.347 RON. Faptul că în 2004 societatea a avut probleme cu derularea contractelor către clienţi este evidenţiat şi de valoarea stocurilor la sfîrşitul fiecărui an (2.491.944 RON la 31.12.2002; 2.445.205 RON la 31.12.2003; 5.267.642 RON la 31.12.2004).

Din datele prezentate rezultă un regres al rezultatelor financiare ale societăţii în anul 2004, fapt datorat nerealizării volumului de vînzări şi rămînerii pe stoc a seminţelor, astfel încît toa-te costurile privind condiţionarea, depozitarea, tratamentul fitosanitar, nu şi-au găsit cores-pondent în venituri.

În 2004, vînzările de seminţe de cereale, plante tehnice şi furajere au asigurat 68% din cifra de afaceri

Ponderea produselor şi serviciilor în total cifră de afaceri pe perioada 2002-2004 a evoluat astfel: 81%, 83%, 68% din vîn-zări seminţe de cereale, plante tehnice şi furajere; 9%, 9%, 26% din prestări servicii privind condiţionarea seminţelor către alţi producători agricoli de seminţe sau comercianţi (Monsanto SA - Sucursala Bucureşti, KWS Seminţe SRL Bucureşti).

Sursele de achiziţie

În ceea ce priveşte furnizorii de materii prime, respectiv seminţe marfă brută, aceştia sînt persoane fizice şi juridice de la care, pe bază de contracte comerciale de vînzare-cumpărare sau contracte de multiplicare, se procură cantităţile necesare din respectivele produse. Alte produse utilizate în procesele tehnologice de tratare a seminţelor, efectuarea de lucrări agricole şi transport sau reparaţii la utilajele şi maşinile din dotare sînt asigurate de furnizori specializaţi, precum: Alcedo Bucureşti, Vitaplant SRL Craiova, pentru substanţele de tratat seminţe, dezinfecţie şi deratizare a spaţiilor de depozitare; Petrom SA Bucureşti pentru produsele petroliere; Ingcomnion SRL Craiova pentru piese de schimb maşini şi utilaje.

Concurenţa

Principalii concurenţi ai societăţii în activitatea de valorificare a seminţelor sînt: Staţiunile de Cercetări Agricole şi Dezvoltare de la Şimnic, Caracal, Albeşti, Drăgăşani, Dăbuleni, Mârşani; societăţile de tip Cerealcom din judeţele Dolj, Olt, Argeş, Teleorman; firmele Pioneer Hi-Bred Seeds Agro SRL Bucureşti; Unisem SA Bucureşti prin sucursalele sale; Monsanto Europe SA Bruxelles sucursala Bucureşti; KWS Seminţe SRL Bucureşti.

Pe segmentele teritoriale de piaţă, unde sucursalele societăţii "Semrom Oltenia" SA Craiova îşi desfăşoară activitatea, situaţia concurenţială este diferită, în funcţie de existenţa sau lipsa de competitori puternici în aceste zone. Se remarcă însă ca tendinţă acapararea puternică a pieţei seminţelor din România de către firmele cu capital străin (Monsanto, KWS, ITS, Pioneer, Agricover Buzău, etc) care sînt aliniate la cerinţele pieţei, atît interne, cît şi internaţionale, prin tehnologia pe care o deţin şi prin modul de organizare a procesului de vînzare în teritoriu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb