SENAT: Amendamentele senatorilor pentru Legile Justiţiei au primit aviz favorabil în Comisia Iordache

V.D.
Politică / 26 martie 2018

Amendamentele senatorilor pentru Legile Justiţiei au primit aviz favorabil în Comisia Iordache

Actualizare 13:15 Comisia Iordache a dat raport de admitere pentru toate cele trei Legi ale Justiţiei

Comisia specială de modificare a legilor Justiţiei a dat, astăzi, raport de admitere pe cele trei Legi ale Justiţiei, după ce au fost dezbătute şi votate amendamentele depuse de senatori, urmând ca legile să intre la votul final din plenul Senatului, informează News.ro.

În urma amendamentelor depuse de senatori, legile Justiţiei nu au suferit modificări de fond faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Astfel, după ce amendamentele depuse de senatori au fost dezbătute şi votate, legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată cu 12 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă" legea 304/2004 privind organizarea judiciară a primit raport de admitere, cu 12 voturi "pentru" şi cinci voturi "împotrivă".

De asemenea, legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a primit raport de admitere cu 11 voturi "pentru" şi cinci voturi "împotrivă".

Referitor la articolele prin care preşedintele României este exlcus din numirea conducerii ÎCCJ, senatorul PSD Eugen Nicolicea a spus: "După cum ştiţi, acest articol a fost declarat neconstituţional la sesizarea dumnevoastră (a PNL - n.r.), altfel nu am fi avut ocazia să discutăm (...) în considerentele respective se spune foarte clar că preşedintele nu are ce să caute aici, deci nu noi am spus, a spus-o CCR. (...) Dumneavostră, acum, instigaţi la nerespectarea a două decizii a CCR".

În replică, deputatul PNL Ioan Cupşa a susţinut că pot fi reexaminate şi modificate nu doar articolele declarate neconstituţionale de către CCR, ci şi cele care sunt legate, din punct de vedere funcţional, de cele neconstituţionale.

(D.I.)

------------

Actualizare 11:43 Actualizare 11:43 Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei a adoptat raportul favorabil, cu amendamente, pentru modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară

Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei a adoptat, astăzi, cu 12 voturi "pentru" şi cinci "împotrivă", raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precizează Agerpres.

Prin amendamentele adoptate de comisie au fost reformulate unele articole, dar actul normativ nu a suferit modificări de fond faţă de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.

Dezbaterile continuă cu Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM, textele fiind reformulate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Dacă rapoartele celor trei legi vor fi depuse în timp util la Biroul permanent al Senatului, aceste acte normative ar putea intra în dezbaterea plenului în şedinţa de luni după-amiază.

Deputaţii Stelian Ion (USR) şi Cătălin Predoiu (PNL) au solicitat amânarea dezbaterilor în comisie pentru a se putea analiza amendamentele depuse de senatori la cele trei acte normative, dar cererea a fost respinsă, cu menţiunea că eventuale neclarităţi ale textelor analizate pot fi lămurite în timpul dezbaterilor.

Stelian Ion a susţinut că există unele neconcordanţe în raportul comisiei care a intrat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor.

(D.I.)

------------

Cele trei legi ale Justiţiei adoptate săptămâna trecută de Camera Deputaţilor vor fi din nou dezbătute astăzi în Comisia specială care, începând cu ora 10,00, va analiza amendamentele depuse de senatori până joi la ora 15,00, actele normative putând fi incluse de Biroul permanent, pentru dezbatere şi vot, pe ordinea de zi a şedinţei de plen a Senatului de luni după-amiază, dacă raportul Comisiei speciale va fi finalizat.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, modificările la cele trei legi ale Justiţiei - 304/2004 privind organizarea judiciară, 303/2004 privind statutul magistraţilor şi 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM.

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a afirmat că modificările aduse pun în acord prevederile acestor acte normative cu deciziile Curţii Constituţionale.

Reprezentaţii Opoziţiei au criticat modul rapid de adoptare a celor trei legi, procedura, precum şi modificările făcute.

Prin modificările aduse Legilor 303/2004 şi 317/2004, CSM primeşte atribuţiile de numire şi revocare a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele României fiind eliminat din procedură.

Legea 303/2004 a fost modificată în sensul că preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari. Legea prevedea că preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar refuzul motivat se comunica de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Legea 317/2004 a fost amendată în sensul că informaţiile privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi a CSM, precum şi cele legate de cooperarea instituţională devin informaţii de interes public.

Potrivit modificărilor aduse la Legea 304/2004, s-a revenit la forma aflată în vigoare la articolul 2 - "Justiţia se realizează prin următoarele instanţe judecătoreşti: a) Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; b) curţi de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanţe militare; f) judecătorii" - şi a fost reformulat articolului privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Textul adoptat prevede: "Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională".

Senatul este for decizional pentru aceste trei legi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb