SENAT: Proiectul privind sistemul public de pensii, adoptat

T.T.
Politică / 26 noiembrie 2018

Proiectul privind sistemul public de pensii, adoptat

ACTUALIZARE Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, astăzi, că îşi doreşte ca până la finele anului să fie adoptată legea pensiilor, care repară "multe inechităţi".

"Este un pas important, aşteptăm dezbaterile din Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor şi apoi votul final. Ne dorim ca până la finalul anului să adoptăm această lege foarte importantă pentru noi şi pentru români", a precizat Budăi, după adoptarea în Senat a proiectului de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii.

El a adăugat că a venit împreună cu ceilalţi miniştri pentru a da un vot pe acest proiect de lege care repară "multe inechităţi".

"Miniştrii nu i-am adus de acasă, am venit cu toţii de la Guvern, eram într-o şedinţă cu doamna prim-ministru, şedinţă premergătoare preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Este un pas important, este ceea ce noi ne-am propus. Această lege repară multe inechităţi existente în lege şi mergem pe principiul fundamental al contributivităţii - şi anume: pentru muncă egală, pensie egală. Sunt multe chestiuni care sunt reparate aici. Ca fost director într-o Casă de pensii pot să vă spun că avem probleme cu acordurile globale, cu sporurile asupra cărora pensionarii nu mai puteau găsi documente din lipsa arhivelor, cu noul sistem de calcul al pensiei'', a arătat ministrul.

El a dat asigurări că Guvernul se va ţine de promisiunile făcute în programul de guvernare, "la virgulă", menţionând că legea pensiilor este sustenabilă din punct de vedere bugetar.

"Ne vom ţine de promisiuni aşa cum ne-am ţinut de promisiuni şi până acum şi am îndeplinit întocmai, la virgulă, programul de guvernare. Ceea ce ţine de impactul bugetar, clar s-au făcut acele simulări, înainte de a aduce legea în Parlament, împreună cu Ministerul de Finanţe, am primit tot sprijinul de acolo, am discutat şi noi în Comisia pentru buget-finanţe la Camera Deputaţilor, avem aceste simulări, clar legea este sustenabilă din punct de vedere bugetar", a afirmat ministrul.

Întrebat dacă dă asigurări că toate majorările de pensii prevăzute în noua lege vor fi aplicate, ministrul a răspuns: "Bineînţeles. (...) Nu putem vorbi ca vreun stat să nu-şi plătească pensiile la timp. Mai mult de atât, cum am procedat şi până acum de când am preluat guvernarea, ne-am ţinut de acel calendar de majorare a punctului de pensie".

------

Actualizare Plenul Senatului şi-a însuşit raportul de admitere cu amendamente întocmit de Comisia pentru muncă. Amendamentele adoptate, iniţiate de PNL şi UDMR, nu au fost de fond. Niciunul dintre amendamentele respinse în comisie şi susţinute de unii iniţiatori pe parcursul a două ore nu a fost adoptat de plen.

Senatorul Marcel Vela a explicat, după vot, că PNL a votat împotriva proiectului pentru că acesta are "multe lacune".

La explicarea votului, liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a precizat că Uniunea Salvaţi România "a votat prin abţinere" la acest proiect.

"Considerăm că pensiile românilor sunt mici şi trebuie mărite, dar că prin acest act normativ trebuiau abolite pensiile speciale şi că imperfecţiunile proiectului trebuiau să fie corectate în Senat", a spus Alexandrescu.

Preşedintele Comisiei pentru muncă, senatorul PSD Ion Rotaru, a subliniat că actul normativ propus de Guvern este bun, necesar şi aduce "multe beneficii pensionarilor".

"Am votat o lege importantă, care va însemna creşterea pensiei pentru toate categoriile de pensionari, care va însemna mai bine pentru aceştia", a susţinut Rotaru.

Şi senatorul Dorin Bădulescu a subliniat că ALDE a votat pentru acest proiect, deşi în dezbaterile generale aferente proiectului a atras atenţia asupra "unor probleme şi principii referitoare la egalitatea de şanse şi respectarea drepturilor omului şi a persoanelor cu dizabilităţi".

"Legea era mult prea importantă ca să fie sancţionată cu un vot împotrivă. De aceea, noi (ALDE - n.r.) am votat "pentru" şi sperăm ca acele mici imperfecţiuni pe care le-am sesizat aici să fie îndreptate la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională", a declarat Bădulescu.

În expunerea de motive se arată că actul normativ are ca obiect de reglementare eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, în ceea ce priveşte categoriile de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Prin acest act normativ, pensionarul este definit ca fiind persoana care beneficiază de pensie de asigurări sociale şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, informează Agerpres.

Conform raportului de admitere acordat de Comisia de muncă, principalele reglementări incluse în proiectul de lege vizează extinderea sferei perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat cu durata normală de studii, redefinirea gradelor de invaliditate şi permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activităţi profesionale, instituirea unor praguri minime ale pensiilor raportate la salariul minim brut pe ţară garantat în plată, introducerea ajutorului pentru soţul supravieţuitor care reprezintă 25% din pensia soţului decedat şi poate fi cumulat cu propria pensie, stabilirea modalităţii de calcul al pensiei prin introducerea unui nou instrument denumit valoarea punctului de referinţă (VPR).

-------

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a fost adoptat, astăzi, în plenul Senatului, după ce săptămâna trecută proiectul a fost amânat de două ori, pentru că nu exista cvorum pentru adoptare din partea majorităţii PSD-ALDE.

Proiectul privind sistemul public de pensii a fost votat, astăzi, cu 81 voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi opt "abţineri".

Senatorii USR s-au abţinut de la vot doarece aceştia nu sunt de acord cu pensiile speciale, iar senatorii PNL au votat împotriva legii.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa fim seriosi! 12+8=20.Numai 20 de senatori, au impreuna PNL si USR ?!Cred ca mai multi.

    Din cauza principiului contributivitatii nevazatorii vor avea parte de o reducere a pensiei cu 66%, desi acest principiu al contributivitatii nu trebuie respectat de parlamentari si alte categorii mult mai avantajate care beneficiaza de pensii speciale.

    Reducerea pensiei nu se va face imediat, ci in anii urmatori in care nevazatorii nu vor mai beneficia de majorarea pensiei odata cu majorarea anuala a punctului de referinta, pana când pensia mai mica calculata va fi egala cu pensia pe care o au in plata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb