Senatorul Zamfir a redepus legile "anti-cămătărie" la Parlament

E.O.
Bănci-Asigurări / 23 septembrie 2019

Daniel Zamfir

Daniel Zamfir

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a redepus, astăzi, la Parlament, pachetul proiecelor legislative "anti-cămătărie".

Parlamentarul a scris pe pagina sa de Facebook: "Am redepus azi la Parlament pachetul de legi de protecţie a consumatorilor împotriva abuzurilor:

1. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive;

2. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe;

3. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive;

4. Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Legile vizează circa patru milioane de familii care sunt expuse azi abuzurilor creditorilor, fie că vorbim de bănci, de IFN-uri sau colectori de creanţe. Mă voi asigura că acum direcţia legislaţie din Senat va solicita şi avizul Consiliului economic şi social să nu mai existe pretexte de neconstituţionalitate. Îi am alături de mine, până acum, pe parlamentarii PSD care au semnat iniţial proiectele şi vrem ca ele să treacă cât mai repede prin Parlament, fiind deja solicitată procedura de urgenţă".

Amintim că senatorul Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea au pregătit un nou pachet de patru legi în domeniul bancar. Aceste proiecte legislative au mai fost depuse de două ori în Parlament, sub alte forme, ultima dată în mai anul curent, unite într-un singur proiect de lege, după ce acestea fuseseră declarate neconstituţionale.

Daniel Zamfir ne-a spus că, după depunerea iniţiativei din mai, Consiliul Legislativ a menţionat că doar în 14 sau 16 ţări există plafonarea dobânzilor. În acest context, senatorul a decis să spargă textul de lege în patru proiecte diferite, pentru ca, în cazul unei respingeri pe speţa dobânzilor, să nu fie afectate toate cele patru legi.

Despre noul conţinut al celor patru iniţiative legislative, ne-a vorbit, zilele trecute, avocatul Gheorghe Piperea, explicând: "Varianta din mai a fost contra-atacată violent de Consiliul Legislativ, inclusiv pe motivul că reglementează mai multe aspecte într-o singură lege, ca şi când nu am avea zeci de astfel de texte legislative... Este unul dintre motivele pentru care proiectul iniţial a fost retras şi împărţit în patru, pentru a fi redepus în Parlament, sub forma a patru proiecte legislative, îmbunătăţite.

Primul dintre acestea vizează plafonarea dobânzilor la credite. Am eliminat formula «dobânzi cămătăreşti» pentru că se pare că cei din Consiliul Legislativ au spus că termentul de «cămătresc» este peiorativ şi atunci i-am spus dobândă excesivă.

Proiectul prevede, în principiu, că pentru creditele imobiliare nu poţi lua un credit care să aibă o dobândă mai mare cu mai mult de 3% decât dobânda de refinanţare a BNR. La creditele de consum, adică cele luate pe maxim 5 ani şi care au o valoare de cel mult 20.000 de euro, am pus o limită de 18% a dobânzii, care este maximul de dobândă pe care îl practică fiscul cu contribuabilii. Pentru microcredite, adică împrumuturile luate pe cel mult 90 de zile şi cu o valoare de maxim 3.000 de lei, am pus limitarea la dublul sumei împrumutate.

Au mai fost introduse unele dispoziţii care presupun că, dacă dai în judecată banca pentru diverse clauze abuzive, cum ar fi dobânda excesivă, atunci poţi face o cerere de îngheţare a efectelor contractului, care se judecă în trei zile, iar această îngheţare a efectelor contractului poate să fie indicată şi de instanţă, din oficiu".

Cea de-a doua iniţiativă legislativă priveşte executarea silită. În acest caz, Gheorghe Piperea ne-a menţionat: "Am eliminat toate dispoziţiile legale ce permiteau creditorilor executarea silită a consumatorului direct în baza contractului de credit, facturii la utilităţi, biletului la ordin etc. Am eliminat aplicabilitatea în cazul consumatorului şi, cel mai important lucru, am introdus dispoziţii clare de protecţie a locuinţei familiale. Nu execuţi locuinţa familială decât dacă este ultima soluţie şi oricum nu evacuezi debitorii din casă timp de un an de zile, până când aceştia nu obţin o altă casă.

În plus, o executare silită se face în instanţă, unde te întreabă dacă ai apărări faţă de creditor, lucru care nu se întâmplă în momentul de faţă, când nici măcar debitorul nu este citat şi se încuviinţează executarea fără citarea părţilor".

A treia iniţiativă pregătită de cei doi în domeniul bancar este cea care face referire la retractul litigios şi se numeşte Legea privind protecţia consumatorilor împotriva cesiunilor de creanţă cu caracter speculativ. "În primul rând că această reglementare nu funcţionează decât pe colectorii de creanţe neautorizaţi şi pe colectorii de creanţe care fac cesiuni de creanţă cu titlu speculativ", ne-a specificat domnul Piperea. Conform avocatului, restul cesiunilor de creanţe sunt permise în continuare, cu condiţia ca entităţile colectoare să fie autorizaţe şi cesiunea să nu fie o speculaţie: "Cel mai bun exemplu de speculaţie este cel din cazul Bancpost, unde banca vindea unui IPV din Olanda portofoliul de credite, dar continua să gestioneze împrumuturile şi să execute silit debitorii ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Aceasta este o cesiune cu titlu speculativ şi dacă faci acest lucru ANPC poate veni să închidă unitatea bancară, pentru că am introdus această competenţă specială în textul legislativ".

Cel mai important aspect al acestei legi este că debitorul se poate elibera de datorie plătind colectorului exact cât a dat acesta din urmă pe creanţă, ne-a mai explicat avocatul Piperea.

Ultimul text de lege priveşte protecţia împotriva riscului valutar şi vorbeşte, printre altele, despre revizuirea contractului şi îngheţarea efectelor câtă vreme se cere creditorului revizuirea contractului. Orice depăşire cu maxim 20% a cursului istoric determină obligaţia de avertizare la conversie la cursul istoric. Dacă banca nu face acest lucru, atunci se merge în instanţă pentru a obţine conversia la cursul istoric, potrivit lui Gheorghe Piperea, care ne-a mai spus: "Am introdus prevederea potrivit căreia, la o conversie la curs istoric, să se aplice acel cost care este cel mai convenabil pentru consumator şi, de principiu, ar trebui să fie costul de astăzi, iar dacă este cel din 2007, atunci va fi aplicat acela".

Amintim că în 13 martie, cele trei legi promovate iniţiat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir împotriva cămătăriei au fost declarate neconstituţionale. La acea dată, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis cu unanimitate de voturi sesizările de neconstituţionalitate formulate de opoziţie asupra legilor care privesc plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing.

Acest pachet de legi fusese votat de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, la finalul anului trecut. Înainte ca textele de lege să meargă spre promulgare la preşedintele ţării, acestea au fost trimise către CCR.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Alta pierdere de timp si bani! Respinse ca neconstitutionale, redepuse in 4 bucati in loc de una! Afonul asta nu are chiar nimic altceva de facut? Pnl isto pesedistu lui peste!

    1. Ar depune o lege antiprostie în parlament, dar atunci s-ar reduce drastic numărul parlamentarilor români.

    individul asta nu intelege economia de piata.

    1. Este un tovarăș care efectuează diverse analize prin comisia de dezindustrializare a României. Și nu ajunge la vreo concluzie veridică. Domnul nea iancu.

      N-AR FI MAI BINE , SA DEA O LEGE , PRIN CARE SA DESFIINTEZE DIN ROMANIA , TOATE BANCILE COMERCIALE ??? SA RAMANEM , DOAR CU CEC-ul , CA INAINTE DE 1989 ??? DACA TOT SANT ASA DE NEOBOSITI , SA PROPUNA , SI ASTA !!! LA CUM AI DUCE MINTEA , PE CEI 2 , CARE SANT NASCUTI DE 1 MAMA , SI , AU BAUT , DIN ACEEASI CANA , N-AR FI EXCLUS SA PROPUNA , CA IN 72 DE ORE , BANCILE CAPITALISTE RAIOASE , SA-SI STRANGA CATRAFUSELE , SI SA PARASEASCA DE URGENTA , ROMANIA !!! CEC-ul RAMAS , SA ACORDE URGENT CREDITE , DE TOATE FELURILE , ORISICAND SI ORISICUI , LA O DOBANDA DE MAXIMUM 2 5 - 3 % , NU MAI MULT ; NU VOR SA MAI RETURNEZE RATELE , CLIENTII ??? NU-I NIMIC , MAI DAU 1 LEGE , CA BANII IMPRUMUTATI DE UNII , SA FIE PLATITI , DE LA BUGETUL DE STAT , CA DOAR PATRIOTI , TREBUIE SA FIM !!! VORBA AIA : EU TI-S FRATE , TU-MI ESTI FRATE , IN NOI 2 , UN SUFLET , BATE !!!

      SI , APROPO , DACA 1 DOBAND ANUALA , LA CREDITE , DE 7-8-9 % , LOR , L-I SE PARE , CA E , CUM ZICEA TARICEANU , IN PARLAMENT , CA ESTE , ''''''' CAMATARIE CURATA ''''''' ; ATUNCI SA MEARGA , CEI 2 STIMABILI DOMNI , SI SA IA CREDITE DE LA ADEVARATII CAMATARI : DE LA DUDUIENI , DE LA SPORTIVI , DE LA SPOITORI , etc etc !!! DOBANZILE PORNESC , DE LA 300 % LA 3 LUNI , IN SUS ; CU ASTIA , NU MAI MERGE , CA CU BANCILE ; PLATESC 1 RATA- 2 , SI MAI PLATESC EU , RESTUL , ALTA DATA , DACA MAI PLATESC !!! ASTIA I-TI FURA COPIII , DE PE STRADA , S-AU PUR SI SIMPLU , TE OMOARA !!! CHIAR , AI INVIT , SA IA CREDITE , ''''''' DE LA CAMATARI ''''''' !!! ASTA , DACA AU CURAJ !!!

    Mi se pare de bun augur introducerea acestor legi , un pas spre normalitate. Mai mult eu as taxa cu TVA operatiunea de " cesiune de creanta". Si in plus as taxa sumele fara acoperire introduse in economie "creditele" ( banii tipariti fara acoperire) astel: Daca in economie sa spunem ca circula 1000 Ron Cash atunci pt fiecare 10 Ron tiparit fara acoperire avem inflatie de 1% ( adica bani scosi din buzunarul tuturor celorlalti detinatori de bani ...prin devalorizare) si anume prin a taxa cu contravaloarea de 1% direct institutia bancara emitenta sau actionarii acelei institutii. Sa vedem cat profit ar mai face daca ar plati taxe ca o companie normala si nu ar fi supraprotejata. Da, ar duce asta la credite mai putine si la alte forme de finantare a companiilor mai ales si la limitarea finantarii pers fizice ( in special doar cu garantii) insa nu ar mai produce nici cresteri speculative ale preturilor la imobiliare, alimente si nici la ajt gen de produse. Cu stima.

    1. bani tipareste doar bnr nu si bancile comerciale.inflatia e cauzata de dezechilibrele dintre cerere si oferta.bancile comerciale,ca orice comerciant vor sa faca profit.practic bancile comerciale vand bani celor care nu-i au pe moment.nimeni nu e obligat sa ia credite de la banci,sunt atatia oameni care n-au trecut in viata lor pragul unei banci.

      Și dacă ai ghinionul să treci printr-o o bancă ce faci ? Ai nevoie urgenta de bani , rudele nu te ajuta nai la cine să apelezi , sa te duci la cămătar nu îți vine , te duci la banca să ți de-a banca . Iei 10 lei și dai înapoi 25 lei . E verificată și testa de mine . Cine are credit cunoaște . In plus ai de toate comisioanele ptr un amarat de cont prin care îți iei salariu . Mama a uitat Intr un cont 5 mil după 3 ani in loc să crească că ia lăsat la banca . Iau luat 2 mil din ei comisioane de administrare ???? Vă dați seama cu cine faci o tranzacție ??? Băncile sunt cei mai nenorocite instituții . Ei fac profit și la final de an spun că sunt pe pierdere. ??? Au zece sedii in oraș cu 20 de mii de oamenii . E foarte buna legea ptr oamenii simpli ptr bancheri e groaznica e ciuma . Pe cine preferați dintre bănci și oamenii simpli ? Acuma rămâne la latitudinea voastră . Și somn ușor roman bancher .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb