Senatul a adoptat un proiect de lege pentru limitarea Deep Fake

D.R.
Miscellanea / 26 iunie 2023

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru limitarea Deep Fake

Plenul Senatului a adoptat azi, un proiect le gislativ privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului deep fake, transmite Agerpres, Proiectul legislativ a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" şi 10 "abţineri".

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, susţinut de PNL, UDMR şi minorităţi, are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei ca realizarea, stocarea, distribuirea pe internet sau difuzarea în mass-media de conţinut deep fake să fie însoţită de o menţiune vizibilă, precum şi calificarea nerespectării acestei obligaţii drept infracţiune.

"Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenţei artificiale (IA), a tehnicilor de creare a Realităţii Virtuale (RA), precum şi avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învăţare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară şi importantă intervenţia legiuitorului pentru limitarea efectelor maliţioase ale conţinutului în imagini, înregistrări audio şi video. Specialiştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false cu care ne-am obişnuit în ultimii an, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs media respectiv text, fotografie, video, audio. Imaginile, înregistrările audio şi video de tip deep fake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului. Realizarea şi distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip deep fake (Fals Sever) pot prejudicia, în funcţie de conţinutul lor şi de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate naţională a României, pot să erodeze încrederea în instituţii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane", se arată în expunerea de motive.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, iniţiator, a afirmat în plen că proiectul îşi propune să aducă "puţină disciplină în utilizarea inteligenţei artificiale pentru a mistifica o realitate".

"A venit vremea ca tehnologia să ne arate că ceea ce vedem nu este adevărat. Acest proiect îşi propune să aducă puţină disciplină în utilizarea inteligenţei artificiale pentru a mistifica o realitate. Ea se întâmplă, se poate întâmpla din raţiuni de divertisment, din raţiuni tehnice sau de a ilustra ceva într-un act artistic. Dar atunci când un mesaj public falsificat ajunge la populaţie, riscurile sunt extrem de mari. Această lege nu interzice utilizarea deep fake-ului, ci doar spune în felul următor: când transmiteţi un mesaj video mistificat, puneţi un avertisment fie în mesajul video, fie în mesaj, asta încearcă să facă acest proiect de lege, să aducă puţină disciplină", a detaliat Cazanciuc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb