SENATUL AMÂNĂ CU ÎNCĂ O SĂPTĂMÂNĂ DEZBATEREA  Reducerea CAS, încă o miză politică în prag de campanie electorală

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 august 2014

Reducerea CAS, încă o miză politică în prag de campanie electorală

Ilie Sârbu: "Intrarea în vigoare a reducerii CAS cu 5%, la 1 octombrie, este încă posibilă"

Şedinţa extraordinară a Senatului pentru dezbaterea legii CAS a fost amânată cu o săptămână (pentru 25 august), a declarat Ilie Sârbu, senator şi liderul Grupului Parlamentar PSD din cadrul Senatului. Domnia sa a mai spus că Biroul Permanent al Senatului a respins, ieri, cererea pentru întrunirea într-o sesiune extraparlamentară pentru că materialele supuse dezbaterii trebuiau trimise comisiei de buget - finanţe şi, de asemenea, trebuia convocat şi Ministrul Finanţelor (n.r. Ioana Petrescu).

Ilie Sârbu susţine că există un parcurs al legii pentru reducerea CAS cu 5% la angajator. Potrivit parcursului legii la care a făcut trimitere domnia sa, această măsură economică poate intra în vigoare pe 1 octombrie, aşa cum s-a stabilit iniţial. Iniţiativa legislativă pentru reducerea CAS urmează să fie promulgată la data de 6 septembrie, mai spune senatorul.

Poziţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu privire la convocarea sesiunii extraparlamentare cerute de Alianţa Creştin Liberală (ACL), s-a înscris în acelaşi registru al tergiversărilor. "Având în vedere faptul că, în acest moment, nu se află pe agenda Camerei Deputaţilor cererea de reexaminare a preşedintelui României asupra Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, fiind înaintată Senatului României ca primă Cameră sesizată cu această lege, şi ţinând cont de condiţionalităţile impuse de Constituţia României şi Regulamentul Camerei Deputaţilor, în vederea iniţierii procedurilor legale de convocare a unei sesiuni extraordinare, cererea formulată de liderii grupurilor parlamentare PNL şi PDL este lipsită de temei juridic", precizează Zgonea într-un comunicat.

PNL: "PSD nu doreşte să promoveze reducerea CAS"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat că motivele tehnice invocate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, sunt în contradicţie cu situaţii similare în care în aceeaşi zi a fost covocată şi sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor şi cea a Senatului, fapt care arată că PSD nu doreşte, în realitate, reducerea CAS.

Oficialii PNL susţin că amânarea sesiunii extraordinare a Senatului şi respingerea solicitării de convocare a Camerei Deputaţilor arată faptul că în realitate PSD nu doreşte să promoveze reducerea CAS, după ce actul normativ a fost respins de preşedintele Traian Băsescu, informează Mediafax.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că gestul preşedintelui Camerei Deputaţilor de a respinge solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare este "fără precedent, un atac la adresa democraţiei şi o încălcare a Regulamentului Camerei care nu s-a săvârşit până acum de niciun preşedinte al Camerei Deputaţilor, indiferent cum s-a numit. Mesajul dat de PSD este de boicotare a sesiunii parlamentare, veţi vedea că prezenţa senatorilor PSD şi a celor din majoritatea guvernamentală că practic vor împiedica constituirea cvorumului. De fapt PSD, prin Valeriu Zgonea, spune nu adoptării legii CAS, astfel încât să nu poată fi aplicată de la 1 octombrie", a afirmat Orban. Vicepreşedintele PNL a menţionat că se doreşte eliminarea condiţiei puse în actul normativ în ceea ce priveşte reducerea CAS prin raportarea la ţinţa de deficit convenită cu organismele financiare internaţionale, deoarece ar fi neconstituţional".

Semnăturile necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, care ar asigurat forumul de dezbatere pe marginea legii privind reducerea CAS, au fost depuse de parlamentarii ACL împreună cu parlamentari de la alte formaţiuni politice.

Chiar dacă Parlamentul ar decide adoptarea proiectului de lege amintit, iniţiativa privind reducerea CAS cu 5% poate fi atacată de Preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constitiţională, ceea ce ar putea decala considerabil intrarea în vigoare a proiectului de lege, precizează parlamentarii. Şeful statului s-a exprimat în mai multe rânduri că liderii marilor formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie sunt la fel de "iresponsabili şi mincinoşi", iar încercarea acestora de a reduce CAS 5% poate adânci criza economică pe care ţara noastră o traversează.

De-a lungul timpului, guvernanţii, indiferent de afiliere politică, şi-au exprimat susţinerea pentru reducerea CAS, măsură care vine în sprijinul mediului de afaceri şi face posibilă crearea de noi locuri de muncă. La nivel declarativ, Daniel Chiţoiu, Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt unii dintre cei mai vizibili lideri politici care şi-au asumat obiectivul amintit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb