Senatul respinge etapizarea dublării alocaţiilor copiilor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2020

Senatul respinge etapizarea dublării alocaţiilor copiilor

Senatul a respins, ieri, Ordonanţa de Urgenţă 123/2020 a guvernului care prevede etapizarea dublării alocaţiilor copiilor. Proiectul de lege privind respingerea actului normativ emis de Cabinetul Orban va fi transmis Camerei Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Respingerea respectivei ordonanţe de urgenţă înseamnă rămânerea în vigoare a legii privind dublarea alocaţiilor copiilor, adoptată la finalul anului trecut de Parlament.

În cadrul dezbaterii din Senat, Ion Rotaru, parlamentar PSD a spus: "În urmă cu opt luni, PSD a votat dublarea alocaţiilor copiilor, care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Atunci, toţi parlamentarii PNL şi-au scos cartelele de vot din aparate, fiind practic împotriva legii, pentru că era un act normativ iniţiat de PSD. Discutăm despre ipocrizie, comportament duplicitar, cinism şi batjocură la adresa copiilor. Guvernul spune că nu sunt bani. Ce aţi făcut cu banii pe care i-aţi împrumutat? Când PNL a propus dublarea alocaţiilor, au fost bani. PSD a crescut deficitul bugetar de la 2,50% la 2,75% pentru a crea resursele financiare necesare pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Sunt bani, atât timp cât guvernul Orban a majorat, cu 16 ministere, faţă de cele 28 ale guvernării PSD, cu 7 miliarde lei sumele destinate cheltuielilor cu bunuri şi servicii".

În schimb, Florina Presadă, senator din partea USR a acuzat PNL şi PSD de comportament electoral în privinţa alocaţiilor copiilor şi a spus că parlamentarii Uniunii se vor abţine de la vot.

"În februarie 2019, PNL se lăuda că a reuşit, din opoziţie, creşterera alocaţiilor pentru copii, iar în decembrie 2019 PSD a venit cu aceeaşi propunere, tot din opoziţie. Observăm că deciziile privind creşterea alocaţiilor au variat în funcţie de partidul care se afla la guvernare. Alocaţiile copiilor au devenit un subiect preferat de către politicienii vechilor partide - PNL şi PSD - pentru a câştiga capital politic. USR este de acord cu aceste creşteri atât timp cât ele sunt sustenabile şi pot fi plătite de acum încolo, zi de zi, lună de lună, an de an. Altfel, costurile actualei dublări a alocaţiilor va fi plătit peste ani de copiii cărora li se vor majora aceste venituri", a spus Florina Presadă.

Amintim că OUG 123/2020 a fost adoptată de guvernul Orban în 29 iulie şi a stabilit că dublarea alocaţiilor copiilor se va face etapizat începând cu 1 august 2020. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20%, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Cu două săptămâni înainte, pe 15 iulie, Curtea Constituţională a respins, cu unanimitate de voturi, amânarea dublării alocaţiilor copiilor, lege adoptată la iniţiativa PSD la finalul anului trecut şi care trebuia să intre în vigoare încă din luna ianuarie 2020, dar a fost amânată prin ordonanţă de urgenţă de Guvernul Orban, care a susţinut că bugetul nu permite o cheltuială suplimentară de şase miliarde de lei, atât cât costă dublarea alocaţiilor de la 150 la 300 de lei pe lună.

Camera Deputaţilor a aprobat pe 18 decembrie 2019, în calitate de for decizional, propunerea PSD de dublare a alocaţiilor pentru copii de la 150 la 300 de lei pe lună. Deputaţii PNL nu au votat şi au ales să îşi scoată cartelele din aparatele de vot. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis care a spus, în momentul promulgării, că Guvernul este dator să găsească sumele necesare pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Ulterior, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă şi 98 de abţineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ. Curtea Constituţională a dat dreptate Parlamentului şi a menţinut dispoziţiile privind dublarea alocaţiilor copiilor.

Referitor la actuala situaţie bugetară, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a scris pe pagina oficială de Facebook:

"În 2020 jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. Să fie mai clar pentru toată lumea: jumătate.

Iar acest cost are doua componentă, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială, etc) şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială. Aceasta este realitatea pe care socialiştii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă românilor. Şi plătesc bani grei pentru asta.

Nu se opresc aici şi nici nu se mai ascund. Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fară surse de finanţare doar pentru că pot. Nu o să fiu niciodată de acord să arunc ţara în aer pentru că o grupare infracţională vrea să câştige câteva voturi. Niciodată! Voi administra în continuare cu prudenţă şi responsabilitate finanţele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb