Sentix: Economia Germaniei este un adevărat dezastru şi trage după ea zona euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2023

Sentix: Economia Germaniei este un adevărat dezastru şi trage după ea zona euro
Călin Rechea

Încrederea investitorilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în iunie 2023, pe fondul scăderii indicelui situaţiei curente până la cel mai redus nivel din ianuarie 2023, conform ultimului raport de la Sentix GmbH (vezi graficul).

Indicele agregat a scăzut cu 3,9 puncte faţă de luna precedentă, până la -17 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 0,7 puncte, până la -18,3 puncte, iar indicele condiţiilor curente a înregistrat o scădere de 8,8 puncte, cea mai mare din ultimele 10 luni, până la -15,8 puncte.

Pe fondul aşteptărilor negative la nivel global, Zona euro, Germania şi America Latină au fost trecute în categoria "recesiune" din categoria "declin". Statele Unite au fost menţinute în categoria "declin", iar economiile din Europa de Est au fost menţinute în categoria "recesiune". Economiile din Asia, exclusiv Japonia, au fost menţinute în categoria "redresare".

Raportul de la Sentix susţine că "economia zonei euro continuă să transmită semnale slabe", în condiţiile în care "nu există impulsuri pozitive, nici din partea politicii monetare şi nici din partea situaţiei internaţionale". Investitorii încă nu se aşteaptă la semnale privind relaxarea politicii monetare.

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, indicele agregat al încrederii a înregistrat o scădere de 6,6 puncte în luna iunie 2023, până la -21,1 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2022. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 13 puncte, până la -22 de puncte, iar indicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 0,5 puncte, până la -20,3 puncte.

"Germania este un adevărat dezastru", se arată în raportul de la Sentix, unde se mai subliniază că "indiferent cât de mult încearcă ministrul economiei, povestea pe care o scrie nu este un basm pozitiv de vară, ci este un coşmar care începe să afecteze întreaga zonă euro".

Această afirmaţie din raportul de la Sentix porneşte de la lipsa completă a oricărei experienţe economice a ministrului economiei din Germania, Robert Habeck, care este doctor în filosofie şi scria cărţi pentru copii înainte de a intra în politică.

Despre economia Statelor Unite raportul de la Sentix spune că "intrarea în recesiune nu este iminentă", în condiţiile în care indicele agregat al încrederii a crescut cu 2,8 puncte, până la -3,7 puncte, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 0,2 puncte, până la 5,5 puncte, şi a unei creşteri cu 5 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -12,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a scăzut în luna iunie 2023 cu 4,6 puncte, până la 3,7 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 1,3 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2022, de la 3,3 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la 6,3 puncte, de la 13,5 puncte.

În Japonia indicele agregat a crescut cu 4,2 puncte, până la 2,1 puncte, cel mai ridicat nivel din luna martie 2022, pe fondul unei creşteri a indicelui situaţiei curente cu 4,5 puncte, până la 7,5 puncte, şi a unei creşteri de 3,7 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -3,3 puncte.

Europa de Est a fost menţinută în categoria "recesiune" pe fondul scăderii indicelui agregat cu 2,2 puncte, până la -23,6 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -29,5 puncte, de la -24,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,5 puncte, până la -17,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru economia Elveţiei a crescut până la 1,8 puncte, de la -4,6 puncte în luna precedentă, în condiţiile creşterii indicelui situaţiei curente până la 21 de puncte, cel mai ridicat nivel din luna mai 2022, de la 14,5 puncte, şi a creşterii indicelui aşteptărilor cu 6,2 puncte, până la -15,8 puncte.

Pentru economia Austriei, indicele agregat a scăzut cu 3 puncte, până la -8,3 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut până la -11,5 puncte, de la -15,3 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut cu 10,3 puncte, până la -5 puncte.

America Latină a intrat în categoria "recesiune", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii cu 0,1 puncte, până la -13,1 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut până la -10,3 puncte, de la -11,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 1,7 puncte, până la -16 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut la -5 puncte în luna iunie 2023, de la -3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 4,7 puncte, până la -2,6 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 0,6 puncte, până la -7,4 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru luna iunie 2023 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.197 de investitori, dintre care 237 au fost investitori instituţionali.

.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. adica societatile private mici si mijlocii si parte din populatia germana inseamna dezastrul.....nu corporatiile, pentru care politicienii fac legile si de unde-si rotunjesc veniturile neimpozabile si toate zecile de milioane de emigranti din Europa care stau pe ajutoare si nu fac nimic decit niste cursuri amarite la care isi bat joc de profesorii care le predau. Asta a ajuns economia Occidentala.

    1. Este loc de și mai rău! Occidentul, ce a semănat(ură), aia va culege(dezastru)!

      Occidentul cel parșiv și ipocrit, vrea distrugerea unei națiuni-Rusia-, va avea parte de ce îi dorește Rusiei! Dumnezeu e Stăpânul și e Drept! Ce dorești altuia, îți va da ție!

    economia Austriei .....Politia a primit Porsche drept masini de servici....recesiune nene, pt unii...

    "Serviciul public are un model de rol major și o funcție de conducere când vine vorba de economie durabilă. Poliția, ca o mare organizație de lumină albastră, ia acest rol în serios", spune Franz Ruf, director general pentru siguranță publică. 

    In perioada de proba

    Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Porsche, oficialii pot testa gratuit și modelul de lux „Taycan” timp de un an. În ultimul trimestru al anului, vehiculele urmează să fie puse în treabă. Potrivit poliției, ei trebuie mai întâi să se dovedească în ceea ce privește performanța și siguranța atunci când patrulează, protejează locurile de accident sau conduc în urmărire. 

    Long pe DAX !

    1. Germania are legi anti -libertate ,de exemplu : nu ai voie la arme ,sa stai cu cortu doar daca platesti in camping ,daca detii bani si nu dovedesti tii confisca .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb