Sentix: Redresarea economică a început, dar până unde va merge?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2020

Sentix: Redresarea economică a început, dar până unde va merge?
Călin Rechea

Încrederea investitorilor în economia zonei euro a crescut semnificativ în iunie 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH (vezi graficul), pe fondul creşterii puternice a indicelui aşteptărilor, dar a menţinerii la un nivel foarte scăzut a indicelui situaţiei curente.

Indicele agregat al încrederii a cres­cut până la -24,8 puncte, de la -41,8 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 24,8 puncte, până la 21,8 puncte, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2017.

Analiştii de la Sentix apreciată că toate regiunile şi ţările analizate au intrat în perioada de redresare, cu excepţia Americii Latine, care a intrat în perioada de stabilizare.

"Drumul către ieşirea din recesiune este lung pentru zona euro", se arată în raport, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -61,5, de la -73 puncte în luna anterioară.

Sondajul pentru luna iunie a inclus câteva întrebări suplimentare, deoarece analiza de la Sentix a încercat să determine cât de rapidă va fi redresarea până la un nivel considerat "normal".

"Rezultatul îi va dezamăgi pe optimişti", se arată în raport, în condiţiile în care "investitorii se aşteaptă ca doar 50% din cădere să fie recuperată în următoarele 12 luni în ciuda tuturor măsurilor de stimulare fiscală şi monetară".

În cazul Germaniei, pachetul de stimulare fiscală recent anunţat este considerat "ambiţios din punct de vedere al volumului", însă "este probabil ca efectul să fie mai mic decât le-ar plăcea investitorilor".

Indicele încrederii investitorilor în cea mai mare economie a zonei euro a crescut până la -17,2 puncte în iunie 2020, de la -35,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a crescut până la -53 de la -66. După trei creşteri lunare consecutive, indicele aşteptărilor a ajuns la 27,3 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2015, de la 2,5 puncte în luna anterioară.

Indicele încrederii la nivel global a înregistrat, de asemenea, o creştere semnificativă, de 14,1 puncte, până la -17,9 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a urcat până la 21,7 puncte, un nou record istoric, de la 2,4 puncte, iar indicele situaţiei curente a crescut până la -50,4 de la -60,5 puncte.

Pe fondul menţinerii condiţiilor de recesiune, economia Statelor Unite va înregistra o redresare sub medie, conform sondajului de la Sentix. Indicele agregat al încrederii a crescut până la -22,3 de la -36,8, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor până la 21,3, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2017, de la zero în luna mai 2020. Investitorii se aşteaptă ca economia americană să recupereze 61% din cădere în următoarele 12 luni.

Cea mai aproape de normalizare este economia Asiei, exclusiv Japonia, pe fondul creşterii indicelui aşteptărilor până la 26,8, cel mai ridicat nivel din februarie 2013, de la 9,8 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a crescut până la -39 puncte, de la -50, iar indicele agregat a crescut până la -8,9 puncte de la -22,6 puncte.

Raportul mai arată că Japonia a trecut de la stabilizare la redresare, pe fondul unei creşteri a indicelui agregat al încrederii investitorilor până la -17 puncte, de la -31,7, în condiţiile unei creşteri până la -49 puncte a indicelui condiţiilor curente, de la -59,5 şi a unei creşteri a indicelui aşteptărilor până la 21,8, cel mai ridicat nivel din luna mai 2006, de la 1,5 puncte în luna precedentă.

La nivelul Americii Latine s-au menţinut condiţiile de recesiune adâncă, pe fondul menţinerii indicelui situaţiei curente aproape de minimul istoric. Indicele agregat al încrederii investitorilor a crescut până la -38,5 puncte, de la -47,3, în condiţiile unei creşteri cu 3,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -71,3 puncte, şi a unei creşteri a indicelui aşteptărilor până la 2,5 puncte, cel mai ridicat nivel din aprilie 2018, de la -13,8 puncte.

Pentru economiile din Estul Europei, indicele situaţiei curente şi-a temperat scăderea până la -54,8 puncte, de la -65, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 20,6 puncte, până la 16,8 puncte. Indicele agregat a crescut cu 14,6 puncte, până la -22,6 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix este construit pe baza unui sondaj săptămânal la care participă circa 5.000 de investitori individuali şi instituţionali din peste 20 de ţări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu nu vad sa fi inceput vreo redresare, doar bursele sunt aruncate intr-o noua bula de infuzia de moneda fara acoperire (falsa) injectata in sistem de catre bancile centrale. O sa traim din bula in bula, o sa vedeti.. In maxim 2-3 luni incep falimentele rasunatoare in economia reala si atunci sa vedeti prabusiri de bule speculative si aterizari in cap cum n-ati mai vazut.. Vor scoate bursa din priza zilnic si vor extinde marja zilnica de variatie la 25% ca sa se poata tranzactiona.

    Atentie la neatentie ! Am intrat intr-o era pur speculativa in care valorile de piata sunt umflate dupa cum vor guvernele si bancile centrale. Nu va lasati antrenati in acest joc perfid ca veti avea numai de pierdut.  

    1. ....pe post de Michel Nostradame...!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb