SENTIX: Revigorarea aşteptată a zonei euro încă nu s-a materializat

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 octombrie 2021

Călin Rechea

Indicele aşteptărilor privind activitatea economică din zona euro a înregistrat a cincea scădere consecutivă în octombrie 2021, până la cel mai redus nivel din luna mai 2020, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Declinul de un punct faţă de luna precedentă, până la 8 puncte, a contribuit la scăderea peste aşteptări a indicelui agregat al situaţiei economice, până la 16,9 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021, de la 19,6 puncte în luna precedentă (vezi graficul).

Revigorarea aşteptată a zonei euro încă nu s-a materializat

Indicele situaţiei curente a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele 17 luni, de 4,5 puncte, şi a ajuns la 26,3 puncte, cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.

"Revigorarea economică a zonei euro aşteptată în această toamnă nu s-a materializat deocamdată", se arată în raportul Sentix, unde se mai subliniază că "datele privind inflaţia pun presiune tot mai mare asupra gardienilor monetari pentru a lăsa măsurile de sprijin să expire sau să le elimine complet".

Analiştii de la Sentix susţin în continuare că încă nu se poate stabili dacă asistăm doar la o încetinire a creşterii sau ne aflăm la începutul unui nou ciclu de scădere economică şi avertizează că "este crucială prevenirea căderii indicelui aşteptărilor sub zero".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, "pierderea impulsului de creştere este mai puţin pronunţată", în condiţiile în care indicele agregat a scăzut cu 0,9 puncte faţă de luna precedentă, până la 20 de puncte, cel mai redus nivel din martie 2021. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 5 puncte, până la 31 de puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut până la 9,5 puncte, de la 6,8 puncte în luna anterioară.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix arată că nu s-au observat îmbunătăţiri. Indicele agregat al încrederii a înregistrat a cincea scădere consecutivă, până la 21,3 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021, de la 25,7 puncte. Indicele aşteptărilor a înregistrat a şasea scădere consecutivă în octombrie 2021, de 1,5 puncte, până la 6,3 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut până la 37,5 puncte de la 45,3 puncte.

Indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat a şasea scădere consecutivă, cu 4,1 puncte, până la 15,7 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 2020, după o scădere de 3,5 puncte în luna precedentă. Indicele aşteptărilor a scăzut cu 3 puncte, până la 12 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la 19,5 puncte, de la 24,8 puncte în luna anterioară.

Încrederea investitorilor a scăzut şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a ajuns la 15,4 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2021, de la 16,7 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 22,8 puncte, de la 23 de puncte, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 2,2 puncte, până la 8,3 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020.

Menţinerea Europei de Est în categoria "redresare" a avut loc pe fondul unei noi scăderi a indicelui agregat al încrederii economice, cu 2,2 puncte, până la 6,2 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut cu 3 puncte, până la 7,8 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat a cincea scădere consecutivă, până la 4,8 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la 6 puncte în luna anterioară.

Indicele agregat al încrederii a scăzut şi pentru economia Elveţiei, până la 29,1 puncte, de la 31,9 puncte, pe fondul creşterii cu 0,5 puncte a indicelui situaţiei curente, până la 45,3 puncte, şi a scăderii indicelui aşteptărilor până la 14 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, de la 19,8 puncte în luna anterioară.

După creşterea semnificativă din septembrie 2021, indicele încrederii în economia Austriei a înregistrat o cădere masivă în această lună, de 16,5 puncte, până la 25 de puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 7 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2020, de la 21,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 18,5 puncte, până la 44,5 puncte.

America Latină este menţinută în categoria "stagnare" de analiştii de la Sentix, pe fondul unei noi căderi a indicelui agregat al încrederii, de 1,6 puncte, până la -4,6 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la -10,8 puncte, de la -8,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat un declin de 0,2 puncte, până la 1,8 puncte, cel mai redus nivel din august 2020.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la 14,4 puncte în luna octombrie 2021, cel mai redus nivel din decembrie 2020, de la 17,8 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 4,9 puncte, până la 20,4 puncte, iar indicele aşteptărilor a înregistrat a şasea scădere consecutivă, de 2 puncte, până la 8,6 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020.

Indicele încrederii de la Sentix pentru octombrie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.067 de investitori, dintre care 240 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toata EUROPA INTRA IN DEFLATIE LUNGA DIN TRENDUL DOBANZILOR!!!

    Asta inseamna deflatie in termeni reali si inflatie in masa monetara circulata (sau pret "nominal" consum in crestere). 

    Tari ca: franta, germania, uk, belgiaa, ... au cazut sub trend.... 

    Itapia, Cipru, Grecia au mai cazut o tura sub trend .... aceste TREI TARI SUNT CU ACTIVELE CELE MAI IEFTINE DIN REGIUNE (activele financiare - imobiliare) in raport!!! 

    Aceste TREI TARI au o tensiune foarte mare acumulata (de crestere exploziva) in depresia lunga de peste 14 ani!! 

    Exact ca si caderea ROMANIEI din 82 pana in 90 si stat in depresie pana in 97 (comparatia cu trendul lung economic)!!! 

    Italia este in GENUNCHIE!!! CERSESTE AJUTOR FINANCIAR SI NIMENI NU VEDE!!! 

    IMENSE OPORTUNITATI PENTRU INVESTITORII NOI CE VOR ANTICIPA NEVOIILE VIITOARE ALE ACESTEI TARI!!!! 

    CIPRU SI GRECIEA tari foarte IEFTINE!!! 

    In aceste regiuni se vor "pensiona" bogatii cu venituri "medii" europa (Belgia, Germania, Austria, etc)...  

    Va rog sa nu acordati atentie la ce "STRALUCESTE" ASTAZIE!!!! 

    Acordati atentie la ce este "RUGINIT"!!! si adaugati plus valoare depunand efort de a da "rugina" jos de pe "stocul de active" cazute in piata!!!! 

    ITALIA trece prin cea mai "urata" forma de transfer a activeleor intre generatii!!! 

    Active preluate de foarte mutli "straini" de prin liban, siria, india, etc.... devenind foarte multe reginui "ghetouri". 

    Depresiile economice socate tot ce este mai "urat" la suprafata! 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb