SEPTEMBRIE: AZI E 10, MÂINE-I 11 Talibanii ameninţă că-i omoară pe americani

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 septembrie 2019

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Talibanii au ameninţat Statele Unite ale Americii (SUA) că le vor face "să sufere mai mult decât pe oricine altcineva", după decizia bruscă a preşedintelui american Donald Trump de a rupe negocierile legate de încetarea Războiului din Afganis­tan. Cu toate acestea, ambele părţi -atât SUA, cât şi Afganistanul - au lăsat uşa deschisă unei viitoare reluări a negocierilor, potrivit AFP.

Donald Trump a anunţat că i-a invitat pe liderii talibani şi pe preşedintele afgan Ashraf Ghani pentru discuţii, duminică, la reşedinţa sa prezidenţială de la Camp David, cu privire la un eventual acord care prevedea ca Statele Unite să retragă mii de trupe şi să încheie astfel cel mai lung război.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat într-un interviu televizat că nu exclude reluarea discuţiilor, dar a spus că Statele Unite au nevoie de un "angajament semnificativ" din partea talibanilor.

"Nu sunt pesimist", a spus Pompeo la NBC. "I-am văzut pe talibani facând lucruri şi spunând lucruri care înainte nu le erau permise."

Domnia sa a mai adăugat pentru ABC: "Sper că este cazul în care talibanii îşi vor schimba comportamentul şi vor recomanda lucrurile despre care le vorbim de luni întregi".

Totodată, secretarul de stat al SUA le-a cerut talibanilor să renunţe la refuzul lor de a negocia pe termen lung cu guvernul recunoscut internaţional al preşedintelui afgan Ashraf Ghani.

Mike Pompeo a mai afirmat că Donald Trump nu a decis încă dacă va merge mai departe cu o retragere, care în cadrul proiectului de acord presupune retragerea a 5.000 din cele aproximativ 13.000 de militari americani din Afganistan anul viitor.

Secretarul de Stat a avertizat că Statele Unite "nu vor reduce presiunea" asupra talibanilor, spunând că forţele americane au ucis mai mult de 1.000 de insurgenţi doar în ultimele zece zile.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad, care a petrecut un an întâlnindu-se cu talibanii, a spus că Trump nu a arătat "nici experienţă, nici răbdare".

"Americanii vor fi răniţi mai mult decât oricare altul" prin decizia lui Trump, a avertizat purtătorul de cuvânt al grupului lui Zabihullah Mujahid.

Acesta a adăugat însă că talibanii credeau în continuare "că partea americană va reveni în această poziţie" a discuţiilor care urmăresc "sfârşitul complet al ocupaţiei".

Biroul lui Ghani, al cărui guvern este respins de talibani ca fiind nelegitim, a salutat cu precauţie "eforturile sincere ale aliaţilor săi", după ce Trump a anulat summit-ul.

Preşedinţia afgană, într-o declaraţie, a insistat, de asemenea, că "pacea reală nu poate fi obţinută decât dacă talibanii încetează uciderea afganilor şi acceptă încetarea focului şi discuţiile faţă în faţă cu guvernul afgan".

Propunerea lui Trump a venit cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din Afganistan, stârnind temeri că talibanii îşi vor întări campania de violenţă pentru a perturba votul.

Deşi Donald Trump savurează gesturile dramatice, cum ar fi întâlnirea cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, dar ideea de a-i invita pe liderii talibani pe pământ american a uimit Washington.

Posibilele discuţii i-au deranjat chiar şi pe unii aliaţi ai lui Trump, care au remarcat că talibanii vin în vizită în SUA cu trei zile înainte de cea de-a 18-a aniversare a atacurilor din 11 septembrie, care au declanşat invazia SUA în Afganistan.

"Camp David este locul în care liderii americani s-au întâlnit pentru a ne planifica riposta SUA după ce Al-Qaeda, susţinut de talibani, a ucis 3.000 de americani în 11 septembrie. Niciun membru al talibanilor nu ar trebui să pună piciorul acolo vreodată", a postat pe o reţea de socializare fiica fostului vicepreşedinte Dick Cheney.

Totodată, candidatul democrat la preşedinţie Julian Castro a declarat pentru CNN: "Încă aştept confirmarea că a fost planificată o întâlnire reală, fizică, la Camp David", adăugând: "Este foarte ciudat să invitaţi o organizaţie teroristă ca asta la Camp David."

Între timp, Islamabad a cerut ambelor părţi să se "angajeze din nou pentru a găsi pacea negociată din procesul de reglementare politică în curs".

Ministrul de externe a afirmat, într-o declaraţie: "Pakistanul caută o implicare optimizată în urma celei mai recente reluări a discuţiilor".

Vecinul Afganistanului, Iranul - care s-a opus istoric talibanilor şi are relaţii tensionate cu Statele Unite - a declarat că este "îngrijorat".

Javad Zarif, ministrul iranian de externe, a replicat: "Străinii învinşi trebuie să plece şi fratricidul trebuie să se încheie, mai ales că străinii pot exploata situaţia, aducând vărsări de sânge reînnoite."

Donald Trump a transmis, sâmbătă seara: "Dacă ei sunt incapabili să accepte un armistiţiu în timpul acestor discuţii de pace foarte importante, atunci probabil că nu vor avea mijloacele să negocieze un acord semnificativ".

Potrivit lui Laurel Miller, reprezentantul diplomaţiei americane pentru Afganistan şi Pakistan în perioada 2013-2017, proiectul întâlnirii secrete cu lideri talibani "este o mare surpriză".

"De ce să-l anuleze din cauza unui atac sângeros la Kabul, joi, odată ce talibanii şi-au multiplicat recent atentatele? Nu este prea clar", a declarat pentru AFP actuala directoare pentru Asia a organizaţiei de prevenţie a conflictelor International Crisis Group.

O posibilă explicaţie, potrivit analistului de la cercul de reflecţie Wilson Center Michael Kugelman, este că Donald Trump "avea nevoie de un pretext pentru a se retrage dintr-un acord care nu are să funcţioneze". "El a găsit unul", subliniază acesta pe Twitter.

La Kabul, directorul Institutului afgan de Studii Strategice Davoud Moradian a imputat eşecul, la rândul său, strategiei Washingtonului care, în opinia sa, "a dat impresia că Statele Unite se grăbeau să plece, indiferent că acordul poate fi aplicabil sau nu".

Donald Trump, care consideră de mult timp că războiul a costat prea mulţi bani şi vieţi Statele Unite şi care a promis "să pună capăt războaielor nesfârşite", a anunţat clar că vrea să cheme acasă trupele înainte să candideze la al doilea mandat, în noiembrie 2020.

JPMorgan creează un indice pentru Trump

Analiştii de la JPMorgan Chase & Co. au creat un indice pentru a măsura impactul postărilor de pe platforma de socializare Tweeter ale lui Donald Trump asupra ratelor dobânzii din SUA, despre care aceştia spun că sunt în creştere.

Indicele "Volfefe", numit după tweet-ul misterios "covfefe" al lui Trump, sugerează că postările preşedintelui American pe această platformă au un impact statistic semnificativ asupra randamentelor Trezoreriei. Numărul de tweet-uri care au produs mişcări în piaţă a crescut în ultima lună, mai ales cele care conţineau termini precum "China", "miliard", "produse", "democraţi" şi "mare", sunt predispose să afecteze preţurile, sunt de părere anliştii.

Analiştii în frunte cu Josh Younger şi Munier Salem au precizat: "Politica comercială şi monetară au devenit un punct de concentrare tot mai important pentru ramura executivă şi totul, de la sentimente întâmplătoare la intenţii politice aparent formale au fost diseminate, la nivel global şi instantaneu, prin intermediul acestei platforme de social media atent examinate". Aceştia au mai adăugat: "Ca răspuns, o gamă largă de active de la acţiunile cu un singur nume până la produsele macro şi-au găsit din ce în ce mai des dinamica preţurilor la mâna tweet-urilor din partea comandantului şef."

Donald Trump a postat în medie aproximativ 10 tweet-uri pe zi de la începutul anului 2016, cu 10.000 de tweet-uri apărute după numirea sa în funcţia de preşedinte al SUA în 2017, potrivit analizei JPMorgan. Activitatea de pe Twitter a lui Trump a atins un număr de cinci tweet-uri pe zi, în apropierea numirii sale oficiale, dar a crescut substanţial de la sfârşitul anului 2018 - cel mai mare număr de tweet-uri din ultimii patru ani apărând în ultimele luni.

Specialiştii JPMorgan au analizat randamentele Trezoreriei după cinci minute de la o postare a lui Trump pe Twitter, iar indicele arată probabilitatea ca piaţa să sufere modificări timp de o lună în urma postării.

Analiştii au descoperit că indicele Volfefe poate reprezenta o "fracţiune măsurabilă" a mişcărilor în volatilitatea implicită, văzută în derivate ale ratei dobânzii.

JPMorgan nu este singurul care a încercat să calculeze impactul pe pieţe a postărilor de pe Twitter ale preşedintelui. Analiştii de la Bank of America Merrill Lynch au publicat o notă săptămâna trecută în care concluziona că zilele în care tweet-urile preşedintelui Trump sunt frecvente randamentele tind să fie negative de 9 puncte de bază, în medie. Zilele cu mai puţine tweet-uri din partea preşedintelui tind să obţină în medie un randament pozitiv de 5 puncte de bază.

Totuşi, S&P 500 este cu peste 35% de când Trump a câştigat alegerile din 2016.

---------------------

Anunţul negocierilor dintre SUA şi talibani a intensificat atentatele în Kabul

Săptămâna trecută au avut loc noi atentate în capitala afgană, Kabul, revendicate de talibani.

Astfel, unul dintre atentate a vizat Ambasada României din Kabul şi a fost revendicat de talibani, care ar fi pătruns acolo cu ajutor din interior, după cum susţin experţii. În urma acestui atac 16 oameni au murit, iar circa 120 de persoane au fost rănite, printre care un agent de securitate român şi-a pierdut viaţa şi altul a fost rănit, iar sediul ambasadei este distrus complet.

Atentatul a avut loc în noaptea de luni spre marţi (2-3 septembrie), dar informaţiile despre tragedie au venit cu întârziere, după aproape 24 de ore de la uriaşa explozie care le-a permis teroriştilor să intre în complex şi să deschidă focul. Aproape o noapte întreagă s-au purtat lupte între talibani şi agenţii de securitate.

Tot săptămâna trecută, o maşină încărcată cu explozibil a fost detonată în estul capitalei afgane Kabul, în apropierea zonei în care se află misiunile diplomatice străine, printre care ambasada Statelor Unite şi sediul misiunii NATO, au anunţat oficialii locali, citaţi de Associated Press. Militanţii talibani au revendicat şi acest atentat în urma căruia cel puţin 10 persoane au murit şi alte 42 au fost rănite.

Atacul, cel mai recent dintr-o serie de incidente violente care au avut loc săptămâna trecută, au accentuat temerile că negocierile SUA cu talibanii nu vor pune capăt violenţelor zilnice din Afganistan. În plus, de când trimisul american Zalmay Khalilzad a ajuns la Kabul cu veşti despre "un acord de principiu", au avut loc atacuri aproape zilnic.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb