Septembrie, luna "Dow Jones" la Sibex

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2010

Septembrie, luna "Dow Jones" la Sibex

Un nou record pe piaţa contractelor futures pe indicele Dow Jones Industrial Average a fost înregistrat în luna septembrie, la Bursa din Sibiu, fiind tranzacţionate 48.554 contracte, arată un comunicat al Sibex. Comparativ cu luna august creşterea a fost de 86%, iar faţă de vechiul record înregistrat în iunie 2010 (37.909 contracte) avansul este de 28%. Valoarea schimburilor cu DEDJIA_RON s-a situat în septembrie la 155,94 milioane de dolari.

"Contractul futures pe indicele Dow Jones a venit la momentul potrivit pentru Bursa din Sibiu, asigurând atât reorientarea acesteia către produse internaţionale mult mai vizibile cât şi maturizarea investitorilor de pe această bursă. Faptul că piaţa locală are nevoie de un produs puternic şi credibil aşa cum este indicele Dow Jones l-am observat încă de anul trecut, când interesul investitorilor pentru contractele pe acţiuni locale a început sa scadă, fenomen care continuă şi în prezent. Până acum, estimările noastre în ceea ce priveşte rulajul generat de indicele american pe piaţa SIBEX, respectiv 250.000 contracte în primul an, sunt foarte aproape de a fi depăşite", a declarat Darius Cipariu, Director General Adjunct al Sibex .

Contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial Average, denominat în lei, a fost lansat la tranzacţionare în data de 22 ianuarie 2010, Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu completându-şi astfel oferta cu un produs de referinţă pe plan mondial şi devenind a doua bursă din lume unde se tranzacţionează contracte futures pe acest indice.

În cele 8 luni de la lansare, pe piaţa SIBEX au fost încheiate 225.650 contracte DEDJIA_RON, cu o valoare de 742,16 milioane dolari. Astfel, DEDJIA_RON a devenit cel mai de succes nou produs lansat de Sibex, ajungând în doar 9 luni pe locul secund în topul de lichiditate al produselor tranzacţionate. Din punc-tul de vedere al valorii tranzacţiilor, ponderea contractului futures Dow Jones în totalul pe primele nouă luni este de circa 55% (2,37 miliarde lei din 4,31 miliarde lei - valoare totală a tranzacţiilor). Contractul DEDJIA_RON este astfel lider pe baza acestui criteriu, depăşind în topul valorii contractul DESIF5.

Unul din avantajele majore privind tranzacţionarea contractului futures DEDJIA_RON este faptul că, pe acestă piaţă, funcţionează un market-maker, anume SSIF WBS Româ-nia, potrivit reprezentanţilor Sibex. Rolul formatorului de piaţă a fost unul determinant în conturarea volumului de transfer al derivatului pe Dow Jones, participanţii având la dispoziţie oricând contrapartea pentru tranzacţii.

"Dacă avem în vedere şi faptul că valoarea tranzacţiei pentru un contract futures DJIA_RON este de şapte ori mai mare decât cea a unui contract pe acţiunile SIF5, atunci cele 225.000 contracte pe indicele american tranzacţionate până în prezent reprezintă echivalentul a peste 1,5 milioane contracte futures pe acţiuni. La succesul acestui produs au contribuit marja redusă - de 3 ori mai mică decât în cazul celorlalte contracte futures pe acţiuni - dar mai ales prezenţa în piaţă a unui market maker", a mai declarat Darius Cipariu.

Contractul futures ce are ca activ suport cel mai urmărit indice de pe mapamond se tranzacţionează la Sibex conform unui program prelungit începând cu 15 martie 2010. Deschiderea sesiunii are loc, zilnic, la ora 9:45 iar închiderea acesteia la ora 19:00 (faţă de 17:15 pentru restul produselor disponibile).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb