Grup Şerban Holding a achiziţionat patru noi baze de depozitare a cerealelor în judeţul Bacău.
În urma acestei tranzacţii, Grup Şerban îşi extinde capacităţile de depozitare cu 48.530 de tone, o creştere cu 40% şi ajunge la o capacitate totală de depozitare de 167.000 de tone.
"Extinderea capacităţilor de depozitare reprezintă o componentă importantă a investiţiilor Grup Şerban pe termen mediu şi lung. În contextul conflictului din Ucraina, care perturbă fluxurile de aprovizionare cu cereale, inclusiv prin blocarea portului Constanţa, activarea unor capacităţi de depozitare suplimentare pe frontiera de est a Uniunii Europene devine un diferenţiator semnificativ în domeniul afacerilor din agricultură. Prin integrarea celor patru noi baze în Grup Şerban vom reuşi să creştem volumele de cereale şi oleaginoase la 120.000 de tone doar din această dezvoltare. Totodată, cele patru baze se află în proximitatea unor magistrale rutiere şi feroviare importante, precum drumul european 85 şi magistrala 500, iar acest lucru va conduce la sporirea vitezei de încărcare şi descărcare a cerealelor. În urma acestei investiţii şi implicit a extinderii capacităţii totale de depozitare, vom ajunge la o creştere EBITDA anualizată de 7,5 milioane de lei," a declarat Ovidiu Bucătaru, Director Financiar al Grup Şerban Holding.
Valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 17,7 milioane de lei, iar cele patru baze situate în localităţile Sascut, Răcăciuni, Parincea şi Secuieni sunt complet funcţionale. Suprafaţa totală a terenului pe care acestea sunt construite este de aproximativ 12,5 ha, ceea ce permite dezvoltări ulterioare, şi include o cale ferată industrială funcţională de 764 metri în cadrul bazei Sascut, precum şi un uscător de cereale cu o capacitate de 1.000 tone pe zi. Odată cu preluarea noului uscător de cereale, Grup Şerban ajunge la o capacitate totală de uscare de 3.500 tone pe zi. La nivel de investiţii în cadrul noilor baze, Grup Şerban estimează cheltuieli totale de capital de aproximativ 0,5 milioane de lei până la finalul acestui an.
În domeniul agriculturii, Grup Şerban este cel mai mare producător din zona Moldovei, unde exploatează peste 12.000 de ha de culturi agricole în judeţele Bacău şi Vaslui. Beneficiarii produselor agricole realizate de Grup Şerban sunt jucători importanţi din domeniul alimentar, precum PepsiCo sau Cargill. Compania este una dintre puţinele din România care aplică principii de sustenabilitate încă dinaintea apariţiei Pactului Verde European, recoltele comercializate fiind certificate ISCC UE, respectând cele mai noi tendinţe privind sustenabilitatea. ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) reprezintă un sistem de certificare a sustenabilităţii aplicabil la nivel global, ce acoperă toate materiile prime sustenabile, inclusiv biomasa agricolă şi forestieră, materialele circulare şi resursele regenerabile.
În ceea ce priveşte dezvoltarea culturilor vândute, Grup Şerban are implementate principii de agricultură circulară, prin utilizarea dejecţiilor de la fermele Avicola Şerban ca îngrăşăminte organice, după compostare. O astfel de metodă are un impact economic asupra costurilor cu fertilizanţi minerali. Tot din perspectiva sustenabilităţii, în cadrul fermelor Grup Şerban consumul de combustibil este redus prin practici de agricultură no-tillage (fără distrugerea solului), concomitent cu păstrarea umidităţii în sol.
1. am sho
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2022, 14:06)
o intrebare cat e free float ul la aceasta companie?