Serbia va lansa o nouă licitaţie pentru vânzarea producătorului de cupru RTB Bor, adjudecat iniţial de compania română Cuprom, la sfârşitul lui august şi speră să obţină un preţ bun, a spus miercuri ministrul sârb al economiei, Mladjan Dinkic, citat de Reuters.
Oficialii de la Belgrad au anulat în aprilie vânzarea companiei RTB Bor către Cuprom, deoarece firma românească nu a furnizat la timp garanţiile de plată.
"Licitaţia va fi lansată la data de 31 august şi intenţionăm să încheiem procesul de privatizare până la sfârşitul anului", a spus Dinkic, la o conferinţă de presă.
"Preţul de început va fi 340 milioane dolari, iar investiţia minimă necesară de 180 milioane dolari", a adăugat el.
Guvernul sârb fixase iniţial suma de 266,62 milioane dolari ca preţ minim pentru cele trei unităţi principale ale companiei RTB Bor, care includ minele de cupru din Bor, mina şi topitoria de la Majdanpek şi o unitate de topire şi de rafinare.
Noul preţ echivalează cu cel oferit de al doilea participant la licitaţia anterioară, compania East Point Holdings, cu sediul în Cipru.
RTB Bor are o datorie de aproximativ 500 milioane dolari şi pierderi estimate la aproximativ 45 milioane dolari anual. Tehnologia învechită este considerată un pericol pentru mediu şi pentru sănătatea a aproximativ 65.000 de oameni dintr-una dintre cele mai sărace regiuni din Serbia.
Decizia de organizare a unei noi licitaţii a fost luată la începutul acestei săptămâni, după ce secretariatul guvernului sârb a precizat că acesta este singurul mod de a soluţiona problema vânzării producătorului de cupru.
Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce premierul Vojislav Kostunica s-a întâlnit cu miliardarul rus Oleg Deripaska, proprietarul fondului privat rusesc de investiţii Basic Element, care şi-a exprimat interesul pentru compania RTB Bor.
Compania lui Deripaska a anunţat că este interesată de Bor în 2006, dar nu a făcut o ofertă la licitaţia anterioară.
RTB Bor îşi desfăşoară activitatea în estul Serbiei, aproape de Drobeta Turnu-Severin, şi îşi transportă producţia pe Dunăre, portul de referinţă fiind Constanţa. Minele din Bor au fost date în exploatare în 1904, de Societatea Franceză a Minelor din Bor, cu sediul în Paris.