• Obligativitatea vânzării pe bursă a electricităţii i-au pus în cap ministrului economiei mai mulţi politicieni din toate partidele l Anchete la "Romgaz" şi "Electrica" privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii
Ministrul economiei, Codruţ Şereş, susţine că, în această perioadă, când se încheie contractele bilaterale de achiziţie a energiei electrice, este asaltat de telefoane şi alte intervenţii directe sau indirecte de la politicieni din toate partidele. Aceste presiuni sunt puse de domnia sa pe seama faptului că a impus, printr-un ordin de ministru, ca toate contractele de achiziţie a electricităţii să se facă transparent, pe Bursa gestionată de OPCOM (operatorul ei comercial), şi nu prin negocieri directe între producători şi diverşi intermediari.
Ministrul Şereş a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "În ultimele două săptămâni, eu şi soţia mea am fost urmăriţi zilnic, indiferent de progam, de două maşini. Acesta este alt mod prin care se manifestă interesele transpolitice din domeniu.
Am informat serviciile secrete ca să ia măsurile necesare. Imaginaţi-vă că dacă se fac astfel de intervenţii la nivelul meu, care sunt ministru şi membru CSAT, atunci nici nu vreau să-mi imaginez prin ce presiuni trec directorii din societăţile subordonate ministerului. Neruşinarea celor care fac intervenţii a mers până acolo încât au trimis prin poştă, la minister, ca o sugestie, un proiect de ordin de ministru care să îl modifice pe cel care impunea tranzacţionarea prin bursă a energiei electrice. Proiectul propunea amânarea cu şase luni a acestei proceduri".
Domnia sa a subliniat că nu a cedat şi nu va ceda acestor presiuni şi îi îndeamnă pe toţi directorii societăţilor din portofoliul ministerului să reziste tuturor intervenţiilor şi să aplice legea. Codruţ Şereş se aşteaptă să înceteze presiunile în perioada următoare şi consideră că ar fi îngrijorătoare, în prag de aderare, reacţii politice drastice împotriva sa. Compania "Grivco", intermediar pe piaţa energiei electrice, al cărei contract cu Complexul Rovinari expiră în curând, aparţine lui Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator din care face parte şi ministrul economiei. Ministrul Şereş afirmă că a clarificat acest aspect şi că a ordonat directorului general de la Rovinari să respecte legea şi să vândă enegia pe bursă.
Tot ieri, conducerea Partidului Conservator a anunţat că nu îl va sancţiona pe Codruţ Şereş pentru declaraţiile sale şi că îl susţine în acest demers.
Ministerul Economiei şi Comerţului derulează, prin corpul de control al ministrului, investigaţii privind achiziţia de bunuri şi servicii la "Romgaz" şi "Electrica" SA. Directorii generali ai celor două societăţi au fost suspendaţi din funcţii pentru 30 de zile, ca să nu existe suspiciuni că va exista un acces limitat la documente. În funcţie de rezultatul anchetelor, vor fi luate măsurile care se impun. Dacă vor fi găsiţi nevinovaţi, cei doi directori vor fi repuşi în funcţie. "Achiziţiile de bunuri şi servicii trebuie să fie transparente şi concurenţiale. La
Codruţ Şereş, ministrul economiei, a recunoscut că există câteva clauze în contractul de privatizare al "Petrom" care "nu ne fac extrem de fericiţi". Este vorba despre redevenţa pentru exploatarea resurselor petroliere şi fiscalitate. Domnia sa susţine că ministerul a purtat, în ultimele două luni, mai multe discuţii pe această temă cu acţionarul majoritar al societăţii, compania austriacă "OMV". Ultima întâlnire a avut loc în urmă cu mai bine de o săptămână. "Ca acţionar majoritar al