Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a anunţat astăzi că Naţiunile Unite l-au informat despre promisiunile scrise ale SUA şi Uniunii Europene de a înlătura obstacolele în calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, transmite Reuters, conform Agerpres.
Lavrov a spus că a discutat pe acest subiect cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în marja summitului G20 din insula indoneziană Bali.
Rusia s-a plâns de mai multe ori că exporturile sale de cereale întâmpină obstacole. Moscova a afirmat că reînnoirea Iniţiativei pe Marea Neagră care a permis reluarea exporturilor ucrainene de cereale, în luna iulie, depinde se soluţionarea acestei chestiuni.
''Secretarul general a vorbit despre promisiuni scrise pe care SUA şi UE le-au dat. Sunt declarate acolo intenţii bune şi, dacă ele sunt puse în practică, atunci vor fi înlăturate toate obstacolele în calea cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti'', le-a declarat Serghei Lavrov reporterilor.
Aceste promisiuni au vizat intrarea vaselor ruseşti în porturile europene şi a vaselor străine în porturile din Rusia şi înlăturarea restricţiilor impuse unei bănci de stat ruseşti care finanţează sectorul agricol, a explicat şeful diplomaţiei ruse.
''Sper că aceste promisiuni vor fi respectate. Cel puţin secretarul general al ONU mi-a dat cuvântul său că aceasta este o chestiune prioritară pentru el'', a adăugat el.
De partea sa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat astăzi că Rusia va anunţa ''la momentul oportun'' dacă prelungeşte participarea sa la Iniţiativa privind exportul de cereale pe Marea Neagră, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.
Acordul privitor la exportul de cereale pe Marea Neagră expiră pe 19 noiembrie, dacă nu există obiecţii.
Moscova susţine că acordul său depinde de prevederea conform căreia Rusia îşi poate exporta propriile cereale şi îngrăşăminte, în ciuda obstacolelor implicate de sancţiunile internaţionale.
În pofida problemelor existente, Lavrov a subliniat că Rusia a exportat deja 10,5 milioane de tone de cereale, în principal grâu, dintre care 60% au mers spre Asia şi 40% spre Africa.