Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să aprobe constituirea Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul ţării noastre sub conducerea Franţei, a declarat la finalul săptămânii trecute Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, care a spus că senatorii vor răspunde rapid la această solicitare, fără a preciza dacă în aces sens va fi convocată o sesiune extraordinară a Legislativului.
"Ieri (n.red. - joi), Senatul a primit scrisoarea prin care Preşedintele României propune Parlamentului să aprobe constituirea Grupului de Luptă Aliat pe Teritoriul României sub conducerea Franţei. Şi vom da curs foarte repede acestei solicitări! (...) Vă dau acest exemplu pentru că el reflectă, deopotrivă, cooperarea dintre România şi ţările aliate, dar şi cooperarea între instituţii în vremuri dificile!", a spus Alina Gorghiu în cadrul Forumului de Securitate de la Bucureşti.
Menţionăm că potrivit deciziilor Summitului Extraordinar al NATO desfăşurat în luna martie şi Summitului NATO de la Madrid, pe Flancul estic al alianţei se vor constitui opt grupuri de luptă dintre care unul va fi în România. În plus, preşedintele american Joe Biden a anunţat la summmitul de la Madrid că a decis ca SUA să disloce în ţara noastră un comandament la nivel de brigadă permanentă rotaţională, decizie în urma căreia numărul militarilor americani în România va creşte cu 5000 de persoane, pe lângă cei 2000 deja existenţi în baza Mihail Kogălniceanu şi în alte baze militare de pe teritoriul naţional.
Preşedintele interimar al Senatului a mai spus că un alt exemplu de cooperare între statele democratice aliate este finalizarea recentă a interconectorului de gaze între Grecia şi Bulgaria, foarte important şi pentru aprovizionarea cu gaze a României şi care va putea asiguraaprovizionarea cu gaze a partenerilor estici: Ucraina şi Republica Moldova.
Alina Gorghiu a reiterat că ţara noastră susţine agenda europeană privind Republica Moldova şi Ucraina, precum şi proiectul extinderii NATO în ceea ce priveşte aderarea Finlandei şi Suediei.
"Decizia Uniunii Europene privind invitarea Ucrainei şi Moldovei, precum şi decizia NATO privind invitarea Finlandei şi Suediei sunt elemente care întăresc, deopotrivă, edificiul democratic de pe continentul nostru, pe care noi le-am dorit şi le privim cu încredere. România se va apleca cu prioritate asupra proiectului extinderii NATO, iar Senatul va fi, chiar într-un termen scurt, cameră decizională în ceea ce priveşte ratificarea aderării celor două ţări nordice, potrivit prevederilor noastre constituţionale", a spus preşedintele interimar al Senatului.
Alina Gorghiu a subliniat că ţara noastră îşi doreşte finalizarea cu succes a obiectivului strategic privind aderarea la OECD. "Parlamentul este pregătit, dacă se consideră necesar, să înfiinţeze o comisie comună pentru legislaţia necesară parcursului de aderare la OECD. România este puternic angajată şi ancorată în asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune. Ţara noastră a reuşit să îşi construiască un profil de aliat solid, activ şi angajat, dispunem de maturitate politică şi credibilitate pe plan internaţional şi am dovedit că suntem democraţie solidă şi rezilientă", a menţionat preşedintele interimar al Senatului.
• Laurence Auer: "Marea Neagră a fost o gaură neagră în poziţia strategică a UE"
Referitor la situaţia geopolitică şi strategică a ţării noastre, Laurence Auer, ambasadorul Franţei în România, a declarat la finalul săptămânii trecute:
"Mereu a fost important să avem o poziţie strategică, una care include Marea Neagră. Marea Neagră a fost, într-o măsură, din 2015, un fel de gaură neagră în poziţia noastră strategică în UE". Declaraţia respectivă a fost făcută în cadrul unui alt eveniment dedicat apărării comune aliate în zona ţării noastre, intitulat "Atlantic - Black Sea Security Forum".
Laurence Auer a amintit iniţiativele comune existente în acest moment în Marea Neagră, atât în domeniul energiei - proiectul Neptun Deep - cât şi în ceea ce priveşte capacitatea aliaţilor de a-şi creşte prezenţa în zonă, atât prin creşterea grupului de luptă din România la rangul de brigadă, cât şi prin revenirea forţelor navale aliate.
Prezent la eveniment, colonelul Flavien Garrigou-Grandchamp, Senior National Representative (SNR), a menţionat că în ţara noastră sunt dislocaţi peste 750 de soldaţi francezi, împărţiţi în trei detaşamente, cei mai mulţi fiind în grupul de luptă NATO ce are sediul în baza militară de la Cincu. El a precizat că din luna noiembrie, după încheierea lucrărilor necesare la baza militară, Grupul de luptă de la Cincu va fi în formulă completă şi a declarat că staţionarea trupelor franceze în ţara noastră este un "angajament pe termen lung".
1. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 11.07.2022, 07:34)
grupul de lupta a hotilor,mincinosilor, bugetarilor si pensionarilor speciali..a aurostrazilor prabusite, a japcei facuta de Anaf privatului ......atit a ramas in colonie.
1.1. Opriti razboiul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2022, 07:48)
Va rugam sa incetati cu actiunile prorazboi. Faceti tot posibilul pentru pace.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2022, 10:42)
foarte bine.
Razboiul vine din Tanzania, pe de o parte. Pe de alta, de la Polul Sud.... da, extraterestri din aia rai, fara o tzara. Si nesatui. Care vor ca cucereasca tot si orice.
Cam acelasi neam cu A. Soare, imparatul Jovianilor de la RRA. Si cu tovarasa V. Panculescu, care tine ascunsa monstruozitatea.